Tako mlad, a već šampion. U kategoriji otvorenih vina njegov Merlot, berba 2018, najbolje je ocijenjeno (86 bodova) crno vino na Vinfestu Benkovac 2019.
A on je, kako se sam predstavio:
Mladen Maraš(25) iz mjesta Vrsi. Oženjen sa Anitom Maraš(31) i otac dvoje djece Toma (4) i Nila (2).
Po struci je komercijalist iako se do sada, kaže, nije direktno bavio strukom već je od svoje 14-e godine u ugostiteljsvu.
-Educiram se pri Hrvatskom Sommelier Clubu. Ovu godinu sam osvojio i treće mjesto u Prvenstvu Sommeliera Dalmacije, otkriva Maraš. On je, inače, zaposlenik tvrtke u kojoj radi kao prodajni predstavnik za vina, kako za hrvatska tako i za vina iz svijeta, te probrane destilate. – Uz samu prodaju vina održavam i edukacije u restoranima i hotelima o osnovama kulture stola, te same prodaje i prezentacije vina, dodaje Maraš.
Vinfest za entuzijaste
Što se tiče Vinfesta Benkovac i njegove prve šampionske nagrade za Merlot 2018 kaže da je ugodno iznenađen. Razumljivo, jer to je njegovo tek drugo napravljeno vino, ali ne krije da je i prije nego što je saznao za ocijene struke, znao da sam napravio dobar posao.
– Grožđe kupujem u Nadinu jer trenutno nemam vremena za rad u vinogradu. Konkretne planove za sebe u ulozi vinara zasad nemam, priznaje Maraš i dodaje: – Vino koje proizvedem popiju isključivo obitelj i prijatelji te naravno svi oni koji žele probati što radim.
Zanimljivo je i Maraševo mišljenje o Festivalu vina sjeverne i srednje Dalmacije u Benkovcu.
– Vinfest Benkovac je fantastičan za nas entuzijaste koji želimo napraviti kvalitetno vino bez mana koje će na kraju stručnjaci ocijeniti te dati nam smjernicu i poticaj za daljnji rad.
Nagrade, pogotovo za vina u postupku proizvodnje su jako poticajne, smatra Maraš i otkriva kako je on proizveo šampionski Merlot:
– Proizvodnja mog merlota se sastojala od maceracije koja je trajala 12 dana, nakon toga vino je išlo u inox bačvu te nakon drugog pretoka stavljeno u barrique bačvu, gdje je sad već skoro 8 mjeseci. Vino će u barrique-u biti još sigurno godinu dana, odnosno do trenutka kad procijenim da sam od bačve dobio sve ono što sam htio. To su tercijarne arome, lagano naglašeno drvo, ispolimerizirani tanini. Vrlo mi je važno da vino zadrži svoje primarne arome( voćne, cvijetne), što mislim da ovom merlotu neće biti problem, uvjeren je Maraš.
Zanimljivo je i njegovo razmišljanje o vinskoj sceni i kulturi stola.
Zaostajemo za drugima
– Moje skromno mišljenje o stanju vinske scene u Zadarskoj županiji je da smo na dobrom putu, ali zaostajemo za drugima.
Šteta, jer imamo sve predispozicije, od sortimenta, položaja, klime, povijesti te na kraju i interesantne turističke destinacije da taj razvitak bude znatno brži i uspješniji, smatra Mladen Maraš. On ističe važnost i nužnost brendiranja Zadarske županije kroz autohtone sorte, najvažnije, među ostalima, su Maraština i Plavina. Volio bih kad bi vinarsko i vinogradarsko znanje koje imamo maksimalno usmjerili ka uzgoju i proizvodnji vina od autohtonih sorata jer ćemo se jedino tako izdvojiti i biti posebni. Ljudi diljem svijeta plaćaju da dođu vidjeti nešto jedinstveno i posebno, ističe Maraš.
Iskustvo iz Amerike
On je sa nepunih 20 godina bio u SAD, u New Yorku gdje je kao konobar radio u restoranu Dubrovnik, jednom od najboljih ribljih restorana u cijelom okrugu Westhester.
– Tu sam vidio što znači kvalitetna ponuda i pristup gostima, govori Maraš i dodaje: – Kod nas u Zadarskoj županiji aktualnoj vinskoj sceni o kojoj sam nešto već rekao vrlo slično je i stanje i u gastronomskom smislu gdje se može i mora puno bolje.
Taj boljitak i napredak stoji isključivo u educiranju osoblja u restoranima, barovima, hotelima itd… Ono što je najbitnije je da moramo ljudima kvalitetno prezentirati ono što je naše zadarsko, ravnokotarsko, vrško itd, ponuditi im lokalnu priču i što je najbitnije doživljaj.
-Od velike je važnosti tradicija i autohtonost, ali isto tako i biti u korak sa trendom, poručio je Mladen Maraš uspješni mladi ugostitelj, sommelijer i pasionirani vinar iz Vrsi.
Prvi Wine i Gastro event u Vrsima
Želim najaviti prvi Wine i Gastro event u Vrsima koji će biti 28.srpnja na rivi gdje ćemo ugostiti što je veći broj vinara zadarske županije te kuharskog virtouza Matu Jankovića koji će biti odgovoran za dobru spizu. Na taj način želimo podizati vinsku kulturu naše županije te upoznati naše goste sa izvrsnom kvalitetom koju imamo, poručuje Mladen Maraš.
najnovije
najčitanije
Nogomet
MOHAMMED ALIYU OKECHUKWU
Nigerijac s biogradskom adresom: ‘Ako igraš u Hrvatskoj, moraš govoriti hrvatski’
Hrvatska
VIŠE OPCIJA OTVORENO
Grmoja: Imamo dovoljno ruku. Most i DP bez Možemo i SDSS-a
Nogomet
Europska liga
“Čekičari” se žale na suce nakon ispadanja od Bayera: “Igrali smo protiv 14 igrača”
Zadar
dobrovoljni darivatelji
HUMANITARNA AKCIJA Zadarski policajci darivali krv
Ostali sportovi
Kup Dalmacije
Jadran ukupno treći na drugoj regati
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo bivši profesionalni košarkaš i trener Denis Skitarelić
Zadar
LIJEPA PRIČA
KONAC DJELO KRASI Zadranka Matea Ljubanović u Norveškoj ispisuje uspješnu poduzetničku priču
Zadar
HEP JAVLJA
INFORMIRAJTE SE! Brojne ulice u Zadru sutra ostaju bez električne energije
Županija
PODRŠKA S JUGA
DOMINACIJA HDZ-a Evo kako su glasali gradovi Zadarske županije
Hrvatska
DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO