Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nadahnuće u francuskoj kuhinji

14.07.2011. 22:00
Nadahnuće u francuskoj kuhinji


Dikljanski restoran Delfin  ovoga je ljeta preuzeo novi šef  kuhinje Goran Fot. Sumirajući  preko 25 godina rada u ugostiteljstvu Fot je osmislio potpuno novu gastrokoncepciju  restorana, nalazeći nadahnuće  prije svega u francuskoj kuhinji.
– Francuska kuhinja je izvor  ugostiteljstva te je stoga bilo  potpuno suvišno puno dvojiti  na koji način ćemo koncipirati  naš jelovnik. Odlučili smo se za  francuski pristup pripremi jela,  jedan poseban i za naše zadarske prilike svakako nov kulinarski izazov. Daleko od toga  da smo zapostavili naše domaće namirnice i jela, no potrudili smo se kombinirati ih na  neke nove načine, u nekim novim kombinacijama kako bismo ‘osvježili’ gastrokartu Zadra, naglašava Fot.
Da ne nabrajamo što se sve  to može pojesti u Delfina spomenimo samo neke delicije po  Goranovu izboru: carpaccio  od grdobine, bifteka, hobotnice ili miješani, crne njoke u  umaku od kozica, proljetne pileće rezance u woku, janjeće  kotlete cambera ili, pak, lungić  na postelji od šumskih gljiva. U  Delfina rade domaću tjesteninu, a posebice su ponosni na  raviole. Ako gost izrazi želju,  pripremit će mu se i kineski ili  japanski specijaliteti. Slastice  broje carpacio od voća, čokoladnu i tortu od limuna i naranče te pohani sladoled. Svoje  umijeće u kuhinju Fot je demonstrirao i ove zime kada je  kroz Delfin “prodefilirala” i talijanska, i istarska, i turska, i  grčka, i brojne druge kuhinje.  Za ekipu iz Zadarskog lista,  pak, pripremio je izvrsni carpaccio od bifteka, maestralne  teleće medaljone s rižom i bademima te za desert carpaccio  od voća sa sladoledom. Pio se  Plavac Tomić.
 


Recept šefa kuhinje


Teleći medaljoni s rižom i bademima
(za jednu osobu)
200 g telećih medaljona
100 g tikvica
50 g kozica
2 dcl bijelog vina
1 dcl vrhnja za kuhanje
10 dag maslaca
0,5 dcl konjaka
50 g badema
Na maslacu prepeći medaljone, podliti konjakom i vinom te dodati  ribane tikvice, kozice i začine te na kraju podliti vrhnjem. Rižu skuhati na  maslacu, prodinstati. Bademe podliti konjakom i vinom, začiniti te  dodati u rižu da prokuhaju.