Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ninski šokol i Vina Liburna otkrića gušticira Weekend Media Festivala u Rovinju

Autor: Maja Marinović

26.09.2012. 22:00
Ninski šokol i Vina Liburna otkrića gušticira Weekend Media Festivala u Rovinju

Foto: A. SITNICA



Degustacija u cijelosti sa šokolom i vinima je pridonijela lijepom ugođaju manifestacije. Dodamo li tome i prijatelje iz Zadra, zadovoljstvo je potpuno, istaknuo je Predrag Drago Grubić, direktor korporativnih komunikacija Adris Grupe
Ovogodišnji peti po redu Weekend Media Festival u Rovinju ugostio je oko 4.000 sudionika iz Hrvatske i zemalja regije, ali i gostiju iz Europe i Amerike, među kojima je bilo oko 500 akreditiranih novinara te više od 100 predavača i panelista iz cijele regije. Uz vrhunska predavanja, panel rasprave i prezentacije, Weekend je potvrdio poziciju mjesta najboljih koncerata i partija. Na prezentacijama u središnjoj dvorani Weekend Media Festivala našlo se mjesta i za izvorne proizvode s područja Zadarske županije, a bez vinske kapljice i finih delicija, smatraju organizatori, dojam o događanjima na Festivalu sigurno ne bi bio potpun.
Ricov pohvalio Škaulja
Našlo se tu i desetak bočica vina Liburna i jedan primjerak šokola iz kolekcije Marina Dejanovića, višestruko nagrađivanog sudionika Ninske šokolijade. Rijetki među mnogobrojnim posjetiteljima tako bili u prigodi degustirati vina De Georgiis, Grenache Blanc 2010., aromatizirano vino OPG-a Božo Bačić, Asseria 2011., Cabarnet Sauvignon 2010., ekološke vinarije Škaulj, vina Vrsaljko, Cuvee 2010., Sveučilišno vino, Cuvee Vlačine berba 2009., Kaštelanac, Trebbiano Toscano 2010., De Georgiis, Chardonnay, Sur lie, 2010., Merlot 2010., ekološke vinarije Škaulj i De Georgiis, Pošip 2010. Vina je za ovu prigodu izabrao Damir Jurjević, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije Vina Liburna, odnosno djelatnici njegove vinoteke “De Georgiis”
Direktora Weekend Media Festivala 2012., Tomu Ricova, koji je podrijetlom iz Kali, dojmilo se vino Merlot 2010., ekološke vinarije Škaulj. Rekao nam je kako je navedeno vino jako, da nije presuho, i da je pitko unatoč robusnosti i jačini. Iscrpno znanje o vinu Ricov usvojio je kroz obiteljsku tradiciju bavljenja vinarstvom, njegov otac bio je vlasnik vinarije Voloder. Svoja saznanja dalje prenosi kao organizator Zagreb Wine Gourmet Weekenda, koji će se po šesti put održati u travnju iduće godine, a na kojem, kako nam je rekao, rado očekuje i zadarske vinare. Isto je potvrdio i Dražen Lazić, direktor Zagreb Wine Gourment Weekenda 
Vinoljupci zaljubljeni u Zadar
– Prisnažuje ozračje kreativnog dokoličarenja što je bit, odnosno temeljna vrijednost Weekend Media Festivala 2012. Degustacija u cijelosti sa šokolom i vinima je pridonijela lijepom ugođaju manifestacije. Dodamo li i tome prijatelje iz Zadra, ovo je odlična atmosfera, zadovoljstvo je potpuno. O svemu tome ne mogu govoriti bez emocija pošto je Zadar grad u kojem sam rođen, u kojem živi moja obitelj i mnogi meni dragi ljudi, istaknuo je Predrag Drago Grubić, direktor korporativnih komunikacija Adris Grupe, jedne od najjačih hrvatskih tvrtki koja zapošljava 4.500 radnika i čiji je godišnji prihod veći od 3,5 milijarde kuna, a dobit gotovo 600 milijuna kuna.
Podsjetimo, prije tri godine, Američki biografski institut (ABI) dodijelio je Predragu Grubiću nagradu za osobu godine u Hrvatskoj, već godinama je najbolji hrvatski “pijarovac”. Grubić rado ističe da je rodom iz Briševa, a dobro upućeni znaju i njegove zasluge pri odluci da Cromaris, jedna od novijih tvrtki Adris Grupe, ima sjedište u Zadru.
Boris Kovaček, izvršni direktor Weekend Media Festivala, otkrio je također da je veliki vinoljubac ali isto tako i velik zaljubljenik u Zadar, gdje je česti gost.
– Dijelim mišljenje s kolegom Ricovom, stoga je i moj favorit vino Merlot 2010., ekološke vinarije Škaulj. Vino je odlično, jakog okusa i izvrsno odgovara uz šokol. Također, ostala vina koja sam degustirao su jako dobra. Veselim se idućem posjetu Zadru, kada ću obići vinarije, kupiti vina i rado ih preporučiti dragim prijateljima, kazao nam je Boris Kovaček.
U biranom društvu našli su se i zadarski urbani scenograf Neno Stojaković i Nedjeljko Jusup, urednik Plodova zemlje i mora Zadarskog lista.
Šokol bolji od buđole i kulena
– Probao sam Sveučilišno vino, Cuvee Vlačine 2009., pitko je, vuče malo na kiselo što mu daje osvježavajuću notu. Držim da bi okus bio još intenzivniji da sadrži veći postotak alkohola. Šokol je lijepo otkriće iz zemlje pršuta i ako ovako nastave mogli bi ugroziti krunu koju pršut nosi u Dalmaciji. – Nije kulen, nije buđola. Šokol je bolji, rekao nam je Mate Čurić, dugododišnji urednik kulture u Glasu Istre, filmski kritičar i publicist, te naglasio kako je boravak na Weekend Media Festivalu vrijeme ugodnog druženja s dragim kolegama novinarima. Istaknuo je da mu je zadovoljstvo što se ponovno susreo s kolegama iz Zadra te da je ovo bila lijepa prigoda za ugodnim razgovorima tijekom kojih se nazdravilo s odabranim vinima iz Zadarske županije uz bogati okus šokola.
– Tko ne voli vino, šokol, poeziju i žene, s njime mora da nešto nije u redu, poručio je na kraju u svom stilu Mate Čurić.