U pratnji svoje supruge Jasminke i unuke Mije, putovanje Stjepana Vučemilovića počinje u zadarskom Diklu iz obiteljskog doma u sklopu kojega je i projektantska tvrtka. Tu su osmišljeni brojni prostorni planovi i zapažene građevine (u Zadru, Dalmaciji i Lici), među kojima i dojmljiva zadarska Zračna luka u Zemuniku.
Okoliš obiteljskog gnijezda Vučemilovića posebno je privlačan.
Naše barake i pohabane zastave
Tu na Špetici sve su mediteranske biljke i iznimno njegovan vinograd Okoša s najboljim vinskim kultivarima, od domaćih Maraštine, Lasine, Dubrovačke malvasije do introduciranih San giovesea iz talijanske Toskane i Chardonnayja. U sklopu obiteljskog doma je i podrum u kojemu Vučemilović čarobira i proizvodi višestruko nagrađivana vina, pjenušce i prošeke od prirodno posušenih bobica.
Sjeveroistočno od Okoše je Cerodol, još od 10. stoljeća najbolji zadarski vinogradarski položaj, koji je nažalost zapušten, zarastao u draču i divlju kupinu.
Rijetka vinova loza samo je ona Vučemilovićeva u mladom vinogradu.
Baš odatle preko Žmirića, zadarske prometne crne točke, koja izaziva nepremostive prometne gužve, Vučemilović se priključuje na Jadransku magistralu i nadomak Murvice osvrće na sklepane barake uz cestu kod Metroa gdje se, uz vijorenje
pohabanih hrvatskih zastava, prodaje “100 posto domaće”. Kakva šaka u oko i loša poruka svima, pogotovo stranim turistima…
Vjerno očuvani Baunne
Put nastavlja Dalmatinom pa kroz Sloveniju i Italiju ulazi u Francusku nestrpljiv da što prije stigne do Burgundije, te slavne vinske meke u kojoj Vučemilovića zanimaju vinogradi, vina, gastronomija, turizam, priroda i građevine. Može i obrnuto. U pitoreskni gradić Beaune, turistički centar Burgundije, koji broji oko 22.000 stanovnika, ulazi se kroz rotor u središtu kojega je mali vinograd. Tek toliko da se zna gdje se dolazi, vinograd kao simbol prostora u koji se dolazi. A ne kao kod nas već spomenuti Žmirići gdje šuma semafora usporava kretanje u svim pravcima pa, u špici turističke sezone, na ulazu u grad i prema turističkim odredištima, stvaraju i do 20 kilometara duge kolone.
Beaune, kojega su Vučemilović i družina izabrali kao prvo odredište, turistički je centar Burgundije, koji godišnje posjeti milijun i pol turista, najviše iz SAD-a, Japana, Velike Britanije i, u posljednje vrijeme, sve bogatiji pojedinci i skupine iz Rusije. Svi su uglavnom smješteni u hotelima gdje, tijekom cijele godine, ležajeve valja rezervirati više mjeseci prije dolaska. Svi putevi vode u vinograde, a uz puteve dvorci, vinarije, restorani, gostionice i zalogajnice u kojima nude sve domaće, od salama i kobasica do kokota u Crnom pinotu.
Kao Beaune i svi ostali gradići, ali i sela, vjerno su očuvani. U svima su sačuvane tradicionalne vrijednosti graditeljskog naslijeđa, kao čvrsti temelj razvijanju oblika nove suvremene arhitekture. Nešto što bi, s obzirom na povijest i tradiciju, trebalo postojati i kod nas u Zadru i Hrvatskoj, ali ne postoji.
Dva vina 202 milijuna boca
U Burgundiji imaju više vinograda nego u cijeloj Hrvatskoj. Protežu se od sjevera prema jugu, preko brda i dolina, što obuhvaća 28.320 hektara u pet vinogradarskih regija (Chablis et Grand Auxerre, Cote de Nuits, Cote de Beaune, Cote Chalonnaise te Maconnais). Vlasnika je puno, a vinogradi svi kao jedan, istih uzgojnih oblika i uređenosti. Razlikuju se samo vinogradarski položaji raspoređeni u četiri kategorije: regionalnu i seosku te prestižne premijer i grand cru lokacije. Uz nekoliko iznimki, uzgajaju Pinot noir (Pinot crni) i Chardonnay, od kojih godišnje proizvedu 202 milijuna boca.
Potonji je putopiscu posebno prirastao srcu jer Chardonnay je po majci hrvatskog podrijetla, što se nigdje, pa ni u našim turističkim promidžbenim materijalima, uopće ne spominje.
Jedna butelja više od 10.000 eura
Vučemilović putuje Burgundijom i promišlja kako prostor u svom kraju učiniti boljim jer objektivno postoje prirodni i povijesni preduvjeti. On je mišljenja da nismo u posljednjih pedesetak godina postupali u skladu s vrijednostima tog prostora. On, doduše, rado ističe sve ono što je bolje u odnosu na krajeve kroz koje prolazi, ali isto tako analizira i upozorava na negativne pojave koje su uzrokovale velike promjene u prostoru do gotovo ekocidnih razmjera. Zato uporno analizira, zaključuje i predlaže kako misli da bi se stanje u prostoru moglo poboljšati. A kad sam ne zna odgovor, podastire činjenice i ostavlja čitatelju na promišljanje da i on može imati svoj zaključak. Da bi potaknuo pažnju čitatelja, navodi primjere nakaradne prakse, a ponekad i na blago ironičan način ukazuje na sumornu zbilju.
U samom vinogradarstvu tako uspoređuje prostor Burgundije, u kojem su potencijali za proizvodnju vina vrlo slični našima u Ravnim kotarima i drugim vinogorjima, a postižu vina znatno kvalitetnija i većih cjenovnih vrijednosti.
Zapravo, cijene su iste kao kod nas, samo u eurima. Znači, 7,4 puta više. U pojedinim vinogradima, primjerice u mjestu Vosne – Romanne prolaze 10.000 eura po butelji i – sva godišnja proizvodnja unaprijed rasprodana!
Zlatna žutica i cjelogodišnji turizam
Vrlo zabrinuto upozorava na bolest zlatne žutice, čiji je prijenosnik američki cvrčak nastanjen u Burgundiji već 60 godina, a koji najčešće napada tamo najzastupljeniju sortu Chardonnay, ali se ta opaka bolest nije uspjela raširiti. Za razliku od nas, gdje je američki cvrčak prisutan možda desetak godina, a mi kao jedini način obrane krčimo na desetke hektara vinograda.
Također uspoređuje turizam Burgundije, koja nema značajnije rijeke, planine, mora ni jezera, a ima vrlo razvijen cjelogodišnji turizam baziran isključivo na vinovoj lozi i vinu u prirodno očuvanom prostoru.
Mi imamo sve: more, jezera, nacionalne parkove, parkove prirode i kvalitetna vina, ali imamo samo sezonski turizam. U samom gradu Zadru nemamo dovoljno ležajeva u hotelima, posebno ne u hotelima visoke kategorije gdje je tek 35 posto smještajnih kapaciteta dok preko 53 posto čine apartmani. Zapravo, to najčešće i nisu apartmani nego su stanovi koje njihovi vlasnici iznajmljuju sezonski, ponekad i u nuždi. Autor se posebno osvrće na problem prostornog planiranja u cijeloj zemlji, koji je limitirajući faktor u ukupnom razvoju, pa tako i u razvoju turističke privrede. Štete su višestruke: ne gradimo hotele, građevinska operativa je rasturena, stručnjaci i majstori graditeljskih zanata prisiljeni su odlaziti vani, na strane “bauštele”. Vučemilović to, ne samo konstatira, nego iznosi i prijedloge, s obzirom na svoje dugogodišnje iskustvo, kako bi se moglo riješiti.
Pad hotelskih ležajeva u Zadru
Mišljenja je da ima znanja i financijskih sredstava, ali treba puno više volje i snage da se konačno riješimo nepotrebnih barijera u kreiranju svoje budućnosti.
Tako on u vrijeme pisanja ove knjige, u kolovozu, predviđa da će neminovno doći do smanjenja broja ležajeva što se, nažalost, dogodilo već prije tiskanja ove knjige i to za gotovo 10 posto.
Vučemilović kritizira nalete primitivizma u oblikovanju prostora, a posebno u kreiranju grada. Za razliku od Beaunea, pitoresknog gradića u srcu Burgundije u kojemu, uz poseban trud nije uspio uočiti nijednu krivo postavljenu ciglu, žalostan je kad prođe po rubnim dijelovima naših gradova, koji su uneređeni do katastrofalnih razmjera i koji vjerojatno nikada neće predstavljati civilizirano naselje kakvo zaslužuje ovaj prostor. U svom dugogodišnjem radu Vučemilović je vodio žestoke borbe sa svojim investitorima svih obrazovnih razina, iz svih dijelova svijeta, koji su koristili najrazličitije metode pritisaka ne bi li nekako progurali svoju ideju nakaradnog oblikovanja prostora, bez obzira što su dolazili iz civiliziranih zemalja gdje postoji veliki raspon od vrhunske arhitekture do najgoreg kiča. Oni su nažalost donosili samo kič.
Kad nisu uspijevali raznim trikovima progurati svoje ideje nudili su mu, kaže, i višestruke iznose za izradu takvih projekata. Ali, on ponosno tvrdi u knjizi: “Nismo na prodaju!”
No, unatoč žestokom otporu svojih osviještenijih kolega, ipak su se ti nakaradni oblici proširili ovim prostorima, baš kao što se sada širi zlatna žutica u vinogradima. Ako je naš jedini odgovor krčenje vinograda, je li, sukladno tome, odgovor i rušenje svih tih građevina?!
Kreiranje grada, vina i vinograda
Kao što se često struka ne uvažava u kreiranju objekata grada, isto tako se još manje uvažava u kreiranju vina, pa bi to bez daljnjega mogao biti i odgovor zašto vina u Burgundiji i kod nas imaju istu cijenu. Samo s jednom razlikom, što su u Burgundiji u eurima, a kod nas u kunama.
Iako vrlo specifične, Vučemilovićeve putopisne paralele ipak ne odgovaraju na sva pitanja. No, pokreću mnoga razmišljanja pa će, unatoč težnji autora da ne izaziva polemike i sukobe, sigurno pobuditi brojne reakcije urbanista, ekologa, enologa, turističkih djelatnika i “običnih” čitatelja. To je upravo i najveća draž ovakve literature, bez obzira u kojoj mjeri se sve dijele razmišljanja i pogledi pisca ili se možda njegove eruditske opservacije primaju na drugi način.
Poznavajući Stjepana Vučemilovića, on će ustrajati. Nastaviti graditi, saditi, putovati i pisati, pa već možemo najaviti novi svezak putopisnih paralela. Jer, kao što davno reče sveti Augustin: “Svijet je knjiga i oni koji ne putuju, čitaju samo jednu stranicu.”
Vinograd u rotoru i Žmirići
Na samom ulazu u grad Baunne, na prvom rotoru na koji sam naišao uočio sam mini vinograd, kao simbol prostora u koji ulazimo.
Ulazimo u brežuljkasti dio Burgundije, carstvo Chardonnayja i Pinota crnog.
Prisjetio sam se i svoje davne ideje i pokušaja da u jednom malom gradiću, također centru vinogradarstva i vinarstva, kreiram nešto slično, ali moćnije i atraktivnije, ali nisam naišao na razumijevanje.
Prolazeći preko još nekoliko rotora, koji savršeno funkcioniraju, nisam mogao ne sjetiti se čuvenog raskrižja na Žmirićima (sjeverozapadni ulaz u Zadar) na kojem se za sitnijih ljetnih vremenskih poremećaja stvaraju kolone duge i do dvadesetak kilometara na prilazu gradu. Ovaj problem postoji već godinama, a onaj tko se usudi upozoriti odgovorne osobe, automatski je protiv sustava. Kao, sustav, to sam ja. To je, kao, u nadležnosti Hrvatskih cesta pa, eto, ne može se tu ništa. Pa nije u nadležnosti rumunjskih ili slučajno turskih. Sve dok se ne dogodi nešto ružno na toj cesti. Tada dolazi netko važan u pratnji medija i energično naređuje rješavanje problema. A mi plješćemo. Uostalom, mi tu i nismo zbog događaja. I problem se riješi.
Blend Zadarske županije
Osobno, zalažem se da se na razini grada ili županije stvori blend (ili blendovi) vina u kojem dominira neka autohtona sorta s minimalno 51% (pa u demokraciji smo) uz dodatak kvalitetnih introduciranihsorti, ali isključivo iz vinograda s područja županije, i da to vino brendiramo kao vino našeg grada ili županije. Svakako treba uključiti sve relevantne struke u ovaj projekt (vinare, enologe, dizajnere, umjetnike, povjesničare, turističke djelatnike) kako bismo dobili kvalitetan konačni proizvod na opće zadovoljstvo kako turista koji dolaze, tako i ugostitelja, vinara i turističkih djelatnika. Bazne autohtone sorte su Maraština i Plavina, a za početak predlažem tri tipa vina:
bijelo, crno i tradicionalno desertno vino prošek. Ostali sortiment svakako bi predložila enološka struka kroz projekt stvaranja blenda.
Za proizvodnju ovih vina bilo bi nužno utvrditi čvrste parametre (količina alkohola, šećera, kiselina, minimalan broj bodova na državnom zavodu), naziv koji karakterizira naš kraj, izgled i sadržaj dvodijelne etikete uz pomoć dizajnera, i originalni oblik boce uz pomoć našeg Muzeja antičkog stakla koji bi, bez sumnje, izradio interesantan prototip, a sama proizvodnja boca je rutinski posao staklarske industrije.
Jedna strana etikete pripadala bi gradu ili županiji, a druga proizvođaču. Svaki proizvođač, koji bi zadovoljio sve propisane parametre u kreiranju vina, stekao bi pravo na zajedničku etiketu i tada bi se njegov proizvod nudio na turističkim stranicama pripadajućih turističkih zajednica, postao prepoznatljiv i tražen u vinotekama, restoranima, suvenirnicama i sl. Ovaj projekt bio bi vrlo značajan za znatno bogatiju ponudu i produženje turističke sezone, konkurentniju cijenu vina u restoranu, zaradu proizvođača, konačnu promociju naše vinske regije i nadasve zadovoljnog gosta. Osim što znatno podižemo osobnost grada i regije, dobivamo još jedan vrlo originalan suvenir. I konačnu bitku s rodama i čapljama, kao i s primitivnom bižuterijom s Dalekog istoka.
Jedan zapuštani vinograd
Cijeli dan u Burgundiji pokušavam pronaći nekakav zapušteni vinograd
kao što je to kod nas, nažalost, vrlo često. I uspio sam unutar tog neprekinu tog niza vidjeti jedan neobrađeni, ne znam je li i zapušten, površine možda 1.000
do 2.000 m2. Inače sam dobio informaciju da u svakom selu postoje solidarne
zadruge u kojima, u slučaju da jedan član ima zdravstvenih ili nekih drugih problema, ostali zadrugari obrađuju njegov vinograd.
Butelja 10 tisuća, a hektar vinograda 500 tisuća eura
Prepuni dojmova odlazimo u desetak kilometara udaljeni Vosne-Romanée u potragu za vinogradom u kojem se, prema zapisima, proizvodi najbolji i najskuplji Pinot crni na svijetu. Mia nas nepogrešivo vodi kroz nepregledne površine vinograda samo njoj poznatom tehnikom i nakon nekoliko krugova kaže: Dida, stop! To je to.
Vinograd površine oko 2 ha opasan kamenim zidom od pločastog kamena na kojem se nalazi natpis kojim nas domaćin zamoljava da ne ulazimo u vinograd i da čuvamo prirodu iz razloga što ovdje dolaze ljudi iz cijelog svijeta želeći vidjeti što to čini ovu mikrolokaciju tako čudesnom. Ispred zida je visoki kameni križ koji je čest motiv u vinogradima Burgundije za zaštitu od svih nedaća.
Dugo promatram okom iskusnog vinogradara i vinara, pokušavajući odgonetnuti u čemu je razlika između tog vinograda i svih susjednih, i moram reći da nisam siguran da sam značajnu razliku uočio. Možda bi pomogla kemijska analiza tla.
Možda je nešto u zraku. Tlo je neizrazita crvenica pomiješana sa sitnim kamenom, uzgojni oblik Guyot-Poussard isti kao u gotovo svim susjednim vinogradima u kojima sam bio, razmak redova isti, razmak trsova isti, rezidba ista, opterećenje po trsu oko jedan kilogram grožđa, što je možda tek nešto manje nego u susjednim vinogradima. I mislim da nisam otkrio tajnu zašto je u ovom vinogradu butelja vina deset tisuća eura, a u susjednim, isto respektabilnih, pedeset do sto eura i, što je još važnije, vina iz tog vinograda nema za kupiti jer je sve rasprodano, pa čak i ova berba, unaprijed. Jasno, i da ga i ima, ne bih ga kupio, ali bih ga rado kušao.
Inače, doznajem da je hektar vinograda na grand cru pozicijama oko pet stotina tisuća eura, za ovu poziciju se cijena ni ne zna.
Pitam se je li to, uz izuzetan proizvod, ipak i moćan marketing, ali to su ipak prevelike brojke. Želio bih vjerovati da su to stvarne vrijednosti, ali bih isto volio da me netko iz struke uvjeri u taj fenomen. I doista sam provjerio na internetu da su cijene i veće od navedene. Tek sporadično se na mnogim vinima navodi da su pesticidi 0,00 i da je ručno brano, ponekad se naglašava i da se obrada vrši ručno i konjskom zapregom. Ne naglašava se posebno kao ekološki uzgoj. Ali isto tako osjećam se kad prođem kroz naše Ravne kotare i dođem u Nadinsko blato.
Zaustaviti američkog cvrčka ili vaditi vinograde?!
A sada finale… Odlazimo kroz nepregledne površine Chardonnayja u Meursault.
Zaustavljam se nekoliko puta da vidim uzgojni oblik, tlo, stanje trsa, opterećenje, sve školski, sve isto. Uostalom, ovdje je Chardonnay oduvijek i ovdje su davno uspostavljena pravila igre. Ipak mu je to domovina, a ja ponosno dodajem: I Hrvatska mu je domovina. Ali mi to po običaju ne znamo kapitalizirati, a i ne trudimo se. Uočavam u nekim vinogradima intenzivno zlatno žuto lišće na trsovima.
Već ranije sam informiran da je u Burgundiji prisutan američki cvrčak koji prenosi zlatnu žuticu ili fitoplazmu. Već šezdeset godina. A Chardonnay je sorta koju najprije i najradije napada i koja je najneotpornija na zlatnu žuticu. Nisam uspio provjeriti je li to što sam vidio zlatna žutica, ali iz činjenice da je prisutna tako dugo i da sam baš u zoni gdje je Chardonnay i da su sve površine uredno obrađene, može se zaključiti da su u Burgundiji pronašli odgovor na napad ove opake bolesti. I američkom cvrčku očito se može stati na kraj. Po mojim saznanjima to je preventiva. Treba mu uništiti staništa, a to su zapušteni vinogradi, a potom ga loviti. A za kraj uvijek možemo prskati učinkovitim sredstvima.
Koliko sam vidio u Burgundiji, tamo nema staništa. A u Njemačkoj problem zlatne žutice i ne smatraju ozbiljnom prijetnjom jer jednostavno nisu dozvolili da se stvore uvjeti za razvoj ove opake bolesti.
Nema prostora za cvrčka. A nema ni za požare!
Kod nas je stigao tek nedavno i nisam baš siguran da smo pripremili kvalitetnu obranu. Osim krčenja vinograda u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Istri. A to nije obrana, to je poraz. Pouzdano znam da je stigao i u Dalmaciju. A kako i neće kad su nam polja i vinogradi zapušteni i obrasli u gusto raslinje. A to su upravo idealna staništa za američkog cvrčka.
Poremećen ekosustav Bokanjačkog blata
Jezero na Bokanjačkom blatu početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća ispustili smo u more, poremetili ekosustav i stvorili mrazišta u najpotentnijem dijelu užeg okruženja grada za razvoj vinogradarstva. Sve da bismo sadili mrkvu rekordnih dimenzija i dobili nekakvu malu količinu vode na izvorištima, a što se pokazalo nedostatnim za rastući grad i vrlo brzo morali smo graditi branu i akumulaciju na Zrmanji što se pokazalo ispravnim. Zar je bilo toliko malo pameti da se nisu mogle proračunati stvarne potrebe i zalihe vode za jedno ozbiljnije razdoblje?
Ovako, niti smo dobili vodu, niti smo ikada dobili veliku mrkvu kao simbol napretka socijalističkog samoupravljanja u količinama koje su obećane. A da se netko samo tiho upitao gdje su rezultati ovako revolucionarnih ideja, dobio bi batine umjesto mrkve. Ili možda malo duži boravak na jednom kamenitom otoku.
Prošek i prosecco
Svakako bih spomenuo prošek, kao tradicionalno slatko desertno vino od prosušenih bobica grožđa koje se u Dalmaciji proizvodilo od davnina i u njemu se uživalo u posebnim trenucima, poklanjalo se posebno dragim prijateljima i služilo za okrjepu bolesnika. Pa i jedan čestiti Hrvat, oko kojega postoji opći konzensus da je upravo to, kad se nakon dugog i nepravednog izbivanja vratio u domovinu i kojemu su nudili sve što poželi, vjerojatno da operu neki grijeh, poželio je samo dec’ prošeka.
A mi smo se, kao što je više puta navedeno u ovim zapisima, olako odrekli svoje tradicije i danas gotovo nitko ne proizvodi prošek na tradicionalni način. Postoje nekakva pečena vina i industrijski prošeci, ali to nije to. Pa nismo se čak ozbiljno potrudili ni provesti do kraja zaštitu imena ovog autohtonog proizvoda pri Eu- ropskoj uniji. Zaustavili su nas Talijani jer proizvode nekakvo vino sličnog imena (prosecco) koje ni po kvaliteti, ni cijeni, ni po načinu proizvodnje nije niti slično prošeku. Ali moram reći da se mi nismo čestito ni potrudili u nekom ponovnom postupku ispraviti ovu očiglednu pogrešku. A možda se i ne trebam čuditi s obzirom da mnogi intelektualci novog doba radije piju prosecco jer je to, zamislite, talijansko. Pa sam tako i u vinskoj karti jednog ozbiljnog hotela, na kultnom vinskom otoku, vidio istu cijenu za prošek i prosecco, a čitatelju ovih redaka za usporedbu navodim cijenu za butelju pravog prošeka od oko četrdeset – pedeset eura u odnosu na cijenu prosecca od nekoliko eura. Očito u tom hotelu nije nuđen pravi prošek.
Predstavljanje u Gradskoj loži Zadar
Knjiga Stjepana Vučemilovića Putopisne paralele Od Cerodola do Burgundije premijerno će biti predstavljena 20. travnja u Gradskoj loži Zadar s početkom u 18 sati. O knjizi će govoriti urednik i pisac predgovora Nedjeljko Jusup, stručni recenzenti prof. dr. sc. Pavuša Vežić, dipl. ing. arh. Boris Morsan, prof. dr. sc. Edi Maletić, dr. sc. Vinko Bakija i sam autor Stjepan Vučemilović. Sudionike će pozdraviti ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš, voditeljica predstavljanja je glumica Tamara Šoletić, a u ime nakladnika HKD – Ogranak Zadar nazočnima će se obratiti i Nikola Šimić Tonin, te autorev prijatelj dr. Klaudio Grdović koji će otvoriti predstavljanje ove zanimljive knjige, inače prvijenca Stjepana Vučemilovića.
Nakon predstavljanja knjige Putopisne paralele Od Cerodola do Burgundije slijedi prigodan domjenak i vođeno kušanje vina od pretežito autohtonih hrvatskih sorti grožđa i vertikalno kušanje tradicionalnog dalmatinskog desertnog vina prošeka. Degustaciju će voditi svučilišni profesor Edi Maletić.
najnovije
najčitanije
Županija
obavijest
Sljedeći tjedan počinje dezinsekcija na području Općine Vir
Kolumne
TV SVEKRVA
Teške prijetnje s TV ekrana
Gospodarstvo
HGK
Kazahstan je ključni partner Hrvatske u središnjoj Aziji
Nogomet
Nogomet
Kustić na redovnoj sjednici Skupštine HNS-a: “Čestitam Zajecu i Biliću. Želimo graditi još bolju budućnost”
Style
2 trika
Kako prilagoditi nijansu pudera toplijoj sezoni?
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Crna Kronika
PU ZADARSKA