Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

OPG ELVIS NIMČEVIĆ Nadinski vinski nasljednik sa zrelom misijom i vizijom

16.10.2020. 12:53


OPG Nimčević bio je na ocu Miljenku od 1995. do 2014. otkad je u mirovini, a OPG preuzima na sebe sin nasljednik jedan od najmlađih izdanaka nadinskih eko vinara Elvis Nimčević. U obiteljskom je poslu i brat Marko, a i majka Neda zna sve što treba zanati jer iz kuće u kojoj se radilo vino došla u istu takvu.
Kao i svaka naša vinska priča po selima počinje, vjerujem kroz povijest obitelji i vinograd i vino za sebe?
– Imamo dugu tradiciju, a pokojni je did još u 60-tim i 70-tim proizvodio vino u betonskim bazenima i vozio na sajam u Liku u Gospić i gore prodavao. Tako da je to tradicija i proizvodnje.


Od koncesije na zemljište do vrhunskih vina
Novi početak je pretpostavljam sa koncesioniranjem vinograda u Nadinskom blatu?
– Po povratku u Nadin nakon Domovinskog rata otac je dobio u koncesiju na 10 godina 2,94 ha sa Granachom. Kada je dozvoljen otkup 2008. odmah smo sadili novi vinograd – na pola hektara Merlot i Syrah, a 2009. na ostatku sadimo novi Grenache. Oko 9600 loza Granacha i 1.600 ostale dvije sorte. Od gada Benkovca po proceduru, kada netko tko je uzimao dio ovog vinograda vrati, mi smo u koncesiju uzeli još 1,5 ha, Tu smo zatekli šumu pa nas je sam iskop stajao 2.000 eura, ni traktor nije mogao unutra već bager. Posadili smo sad 2.000 loza Pošipa i 1,630 Maraštine. Imamo još saditi pola ha. Sada radimo rekonstrukciju granacha sađenog pred 12 godine i da bi mijenjali sortu, a i Granche nam neće baš rađa. Tu u projektu rekonstrukcije kroz vinsku omotnicu ide Svrdlovina, i Merlot i Syrah na ukupno 1,2 ha, a ostavit ćemo nešto Grenachea kao bazu Rosea i za otvorene vina.


U prodaji s buteljama od 2016
Od kad ste u prodaji?
– Od 2016. smo u buteljama sa kupažom Merlot i Syraha, odmah kao vrhunskog vina, uz nešto malo kupljenog Caberneta.
Vidimo te i srećemo na natjecanjima negdje od 2014.?
– Od kad sam preuzeo OPG počinjemo ići na natjecanja. Nadin je naše domaće, Sabatina nam je idealna u terminu za mlada vina, i idemo na Vinfest u Benkovac na pola godine.
– A Centar svita, dodaje otac Miljenko.
Znači idete i u Ludbreg?
– Tradicija je to naše nadinske vinske vezanosti.
Nagrade su kakve, i ima li šampionskih?
– Nagrade su uvijek zlato, dakle vrhunska vina, a zalomi se koje srebro. Sabatina 2019. za mladi otvoreni Merlot – šampionska titula.




Dobar prolazi i puno posla i u korona godini
Dio grožđa prodajete?
– Ovisi o godinama, a dio redovito prodajemo jer nemamo sada ni kapacitet podruma. Oko 4.000 l radimo, dio je na odležavanju jer barikiramo crno. Najviše prodajemo Grenache.
Odluka o rekonstrukciji i sortimentu?
– Svrdovine oko 1.500 loza, ali nema je kupiti. Uzeli smo od Anića i slali na kalemljenje, nešto se primilo, nešto ne.
Prodaja vina i Corona godina?
– Pola u rinfuzi, a pola flaširano. Uz one prve butelje od 2016. Merlot-Syrah te godine ja i brat smo, mislim među prvima, izbacili na tržište Rose. Vodili smo se tradicijom benkovačkog Rosea kojeg kao najstarijeg u državi možemo smatrati autohtonim sa gotovo 50 godina tradicije, pa da nasljeđujemo tradiciju. Završi nam oko 13 alk. ili više, iako znamo da je to ljetno vino i trudimo se spustiti ga, pa ćemo ga ranije brati. Samo u Rose je zafrkan, nema ništa gore, od muljanja, otakanja, do čuvanja. Corona godina nas je zatekla u rekonstrikciji i sadnji. Problema s prodajom ni grožđa nemamo. Vinarija Badel otkupljuje grenache imamo i kooperacije. Najviše želimo prodati na kućnom pragu. Kupci dolaze kući s damižonom, Ni s buteljama nemamo problem građeni i nešto restorana. Flaširamo oko 1,500 butelja. Ovu smo godinu radili najbolje i corona nas nje pogodila.Sa je pak berba bila iznimna s malim rodom ali za vrhunska vina.


OPG ELVIS NIMČEVIĆ
Vine Nimčević
Nadin 124
23420 Benkovac
mob: 095-512-2523
e-mail:[email protected]
 


Ka punoj preradi, podrumu i kušaoni


Kakav je poticaj odnosno bespovratni dio u rekonstrukciju i jesi li zadovoljan?
– Bespovratnih je 70%. Što reći nego da bi sa 70% poticaja radio sve živo. Nema se što reći. I onaj ha koji smo sadili novi nije mogao kroz poticaje, ali su nas tu iznimno dobro pratili i potakli u Zadarskoj županiji do 30.000 kuna, a to će nama biti oko 50% troška. Vrlo smo zahvalni Segariću i županiji.
Planovi postoje, zemlju imate, idete naprijed?
– Plan je ići u kompletiranje prema objektu za širenje podruma i kušaonici i dizati se na 20.000 botelja koliko nam je sada rod, jer prinos nam je čak i za ovaj klon Grenachea iz Fragarije kao i za vrhunske sorte do 2 kg. Definitivno segnuti da svu našu sirovinu pretvorimo u vino i oplemenimo s turizmom. Kušaonica i prodaja na licu mjesta je plan.
Ima linija za kombinaciju turizma i poljoprivrede?
– Nadamo se tome. Išli bi na mjere i aplikacije koje postoje. U segmentu poveznice ruralnog razvoja i vezu poljoprivrede i turizma inzistira se, po meni apsurdno, da ja moram već imati rezultate i baviti se turizmom dvije godine, da bi mogao aplicirati.
Dakle da smo već imali račune iz kojih se vidi recimo da smo imali i ugošćivali grupe ili sl.
 


Asortiman OPG-a i Vina Nimčević


Dio vina ide u prodaju u rinfuzi
Sva su eko, organska vina
Cuvee (Merlot, Syrah – barrique), 0,75l, 2016., 13,5% alk. – vrhunsko
Cabrenet Sauvignon (barrique?, 0,75 l, 2017., 13,0 alk. – kvalitetni
Rose (od Grenachea), 0,75l, 2017., 13,0 alk. – kvalitetno