Za obilazak ovog vinara nismo prešli puno kilometara, već se od Biogradske, iz Kotlara digli do pod Crno, u onu predivnu sada opustjelu i zaraslu dolinu koje se stariji, kao Krsto Matešić, naš domaćin, pa i ja, sjećaju još pune vinograda i maslina i smokava, i pokojeg bunara. Još su je obrađivali Prečani i Arbanasi, dok su se Galovčani i Zamuničani obližnjom cestom biciklima spuštali i dizali put posla i Grada.
S obrtničkom penzijom na vinsko tržište
Krsto Matešić na zemlju pradjedova registrirao je OPG, a nešto zemlje i kupio, i od čuvenog starog zadarskog obrtnika, upisanog u zlatnu obrtničku knjigu, kao jedan od 2% toliko upornih obrtnika, obrtom zasnovanim 1972. godine s bloketarom i trgovinom, premetnuo u vinogradara vinara. Upisan je u Upisnik proizvođača grožđa i vina, tamo negdje 2010. kad dobiva i prva priznanja na Sabatini kao međunarodnoj smotri vinara, planira i buteljiranje. Malo se oteglo to s buteljiranjem, pa smo evo upravo sada na praizvedbi da ne kažemo praotvaranju, jedne lijepe i blago barikirane kupaže još iz 2017. a čiju etiketu krasi slika i ime, čega nego arbanaške Fontane.
– Ima arbanaške zemlje i u Zemuniku pa sve do Gornjeg Zemunika. Vinograda obrađujem jedan hektar. U njemu je od bijeloga Maraština, Debit i Ugni blanc (Trebbiano toscano), i Pošip. Pošip radim sam za sebe, a ove druge skupa. Od crnih Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah i Plavina. Merlot i Cabernet Sauvignon dio barikiram, a od Plavine i Syraha, jer se one ljube, drugu kupažu.
Iz povijesnih vinskih priča Matešića
I sad u penziji u vinare?
– Je, ali su se još didi bavili vinom. Ne samo za sebe. Kupovali su ga već austrijski vojnici. Priča je kako bi došli austrijski oficiri na pršut i sir i to, a sa strane se krcalo vino, ali uvijek je sa strane bija sić ili kaba vode, ha,ha, da uvijek bude količine, prepričava nam povijest Matešića i vina Krsto.
– I za vrime Italije bi se unajmila u Gradu konoba za nekoliko dana, dok se ne proda što se mislilo. A onda za vrime Jugoslavije isto bi se prodavalo po kućama pod bandiru. Znaš ono, stavila bi se bandira na kuću, što je znak da se prodaje vino. Ljudi bi se dogovorili kad će jedan prodati, a kad drugi, da se ne smeta, pa kad bi ovaj proda bi drugi izvisi bandiru, po starinski. Ima i priča što je ćaća priča kad je u Arbanasima kod crkve bila zadruga (dućan), a ovi bi sidili, njih 4-5 isprid zadruge, a ćaća bi prodava vino. Sad ćaća nosi vino u damižani, a ovi što su pili kažu: Ma znaš Miro niti ovo neko vino. A ništa donit ću ja drugo. Od prema doma i napravi bevandu i da im, a oni – E, to ti je vino., ha, ha. Kad su toliko navikli na bevandano da nisu ni znali pravo vino, ha, ha..
Uz rinfuzu idu prve butelje
Vinograd je star ili novi?
– Dio sam obnovio prije rata, a dio nedavno. Oko 5.000 panja, gušća sadnja, zbog malo zemlje, a tija sam što više panja.Za oko 5-6.000 l vina.
Diplome su od 2010. Kad ste počeli?
– Uvijek sam ja imao vina za sebe. A za prodaju negdje 2009..
I sve na rinfuzu, do sad?
– Sve rinfuza. Sad idem s buteljama, ali neću puno, do tisuću butelja. To u buteljama je 2017. Merlot i Cabernet Sauvignon, barriqeu bačva od 500 litara, znači jedno 600-650 boca, a u barriqueu oko godinu dana, ali stariji barrique. Ovaj iz 2018. je na novom barriqeu. Nisam od Zavoda tražio kategorizaciju, a više se i ne triba označavati.
No, kako ste za ovu crnu kupažu dobivli na natjecanjima, kao otvoreno vino, zlata i srebra, vjerojatno bi bilo vrhunsko?
– Je uvik, zlato ili srebro i nekoliko i šampionskih titula. A na natjecanja sam krenuo 2010. i već sam onda u Kolovarima dobio srebro na međunarodnoj Sabatini. Iša bi i u Polaču, dok je bila, a idem i u Nadin, Stankovce, Benkovac i Nin kad je, i Sabatinu. Uvijek sam najbolje prolazio s Merlot i Cabernet Sovignonom, a obično bi i nosio jedno vino, više da se nađem s ljudima.
I prodajte rinfuzu, do sad, a i najvećim dijelom ćete i nastaviti tako. Tko su kupci, poznati, ili?
– Većinom poznati, a dođu i nepoznati, pa se vraćaju, pa su i oni poznati.
U starom zadarskom (zaraslom) polju
I sad je ova Corona godina, pa kako ste prošli, rekli smo da radite 5-6.000 litara?
– Nemam više vina. Sakrivam da mi ostane za sebe, da ne moram kupovati. Ove će godine biti nešto više, bila je dobra godina. Sad sam u problemima, što si ljude naučija, a sad nemaš vina.
Širiti se ili ne?
– Skupo je to. Lako je napraviti vino, ali treba prodati. To je problem. Do 10.000 litara, i to je to. Nešto grožđa kupim, koliko kao OPG imam pravo, ali preko ne bi iša.
Naravno ovdje je i domaćica Gordana. Krsto je oduvijek poduzetnik. Voli raditi?
– Voli raditi puno, dodaje Gordana (kažimo da je Krstu 74 godine), a onda ubije i ženu sa sobom. Ništa bez žene, dodaje Krsto, da nema žene ne bi ja moga. A dice su četiri kćere, dvije udane. Dođu, pomognu.
A zetovi?
– Još su mladi, a i ja sam glavni.
Pa krećemo put Crnog. Iza pumpi, prije Crnog se skreće. Zemlja je djedovina, a jednu je Krsto i kupio (Isto od Arbanasa, a sve što sam zaradio na vinu sam u to da). I, ajde, nije samo njegov vinograd, jer vidimo i Danijel Kotlar je susjed, sa svojim, a malo poviše je i župan Božidar Longin, pa se nešto malo života i rada ulaže u nekad ogromno obrađeno polje.
– Od Bokanjca, preko Ploče do Babin duba, ovo polje bi moglo hraniti cili Zadar.
OPG Krsto Matešić
Biogradska cesta 29
23000 Zadar
mob. 095-908-7805
e-mail: [email protected]
Asortiman OPG-a Krsto Matešić
Prodaja u rinfuzi:
Bijeli cuvee (Maraština, Debit, Ugni Blanc), 12,6% alk.
Pošip, 13% alk.
Crni cuvee (Plavina, Syrah), 13% alk.
Crni cuvee (Merlot, Cabernet Sauvignon) 13,5% alk.
Buteljirano:
Crni cuvee (Merlot, Cabernet Sauvignon, barrrique), 13,5 alk.
najnovije
najčitanije
Županija
DJEČJI VRTIĆ
[FOTO] Pogledajte kako je bilo na tradicionalnoj uskršnjoj radionici u Dječjem vrtiću Smješko u Viru
Hrvatska
EDUKACIJE
Edukacije policije za veću sigurnost na prometnicama
Ostali sportovi
Druga liga
Korak unatrag igrača Svetog Ante i Škabrnje
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.
IMPRESIVAN ULOV DOMAGOJA BAŠIĆA: ‘Samo što san spustija skosavicu u more, bum…’
Hrvatska
HTZ
Snažan interes Francuza za Hrvatsku potaknuo uvođenje sedam novih avio linija
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
Plan B