Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Paško gospodarstvo obogatit će pogoni za preradu voća?!

12.12.2010. 23:00
Paško gospodarstvo obogatit će pogoni za preradu voća?!


U Povljani se mora izgraditi otkupna stanica voća s pogonom za preradu, a to znači za proizvodnju sušenog voća i pekmeza jer svake godine propadaju goleme količine raznog voća, a posebno smokava koje nitko ne bere. Istovremeno, smokve se uvoze. U otkupnoj stanici otvorila bi se nova radna mjesta, a zaradu bi imali i investitor i mještani, kaže Petar Tičić


Procjenjuje se da na Pagu ima oko šest tisuća stabala smokava te na desetke tisuća grmova kupine i šipka. No smokve, kupine i šipak svake godine trunu jer ih nitko ne bere. Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj se godišnje uveze oko 500 tona suhih i oko 20 tona svježih smokava, a na Pagu bi se, korištenjem samo polovice stabala, mogla proizvesti jednaka količina svježih i oko 50 tona suhih smokava. Uz to bi se moglo proizvesti dvadesetak tona pekmeza od smokava i tridesetak tona pekmeza od šipka i kupine. Suhe smokve se na veliko prodaju po cijeni od 15 do 25 kuna po kilogramu, a na tržnici od 50 do 100 kuna, dok se pekmez od smokava, šipka i kupina prodaje po cijeni od 25 do 80 kuna po kilogramu.
Gospodarska zona kraj Proboja
Goleme količine sirovine propadaju, a tako propada i potencijalna zarada od nekoliko milijuna kuna godišnje. U Općini Povljana i u Gradu Pagu smatraju da bi se uređenjem gospodarskih zona moglo potaknuti investitore na gradnju pogona za preradu voća i za proizvodnju suhih smokava te pekmeza od smokava, kupina i šipka.
– U Povljani se mora izgraditi otkupna stanica voća s pogonom za preradu, a to znači za proizvodnju sušenog voća i pekmeza jer svake godine propadaju goleme količine raznog voća, a posebno smokava koje nitko ne bere. Istovremeno, smokve se uvoze. U otkupnoj stanici otvorila bi se nova radna mjesta, a zaradu bi imali i investitor koji bi prodavao svoj proizvod i mještani koji bi mogli prodavati smokve i drugo voće koje bi se prerađivalo. Zbog toga je potrebno što prije izraditi UPU gospodarske zone kako bi se omogućilo ulaganje u takve projekte, a smatram kako bi ulaganje trebalo najprije omogućiti mještanima Povljane, kaže Petar Tičić, predsjednik Općinskog vijeća Povljane.
Gradonačelnik Paga Ante Fabijanić najavio je uređenje gospodarske zone kod mjesta Proboj, na središnjem dijelu otoka u kojoj će se moći graditi pogoni za proizvodnju sira, maslinova ulja, ali i za preradu voća.
– Postojeća gospodarska zona koja ide od Julovice do pogona Solane Pag na Svilnom je sastavljena od malih privatnih parcela na kojima nije riješeno vlasničko stanje i investitori nisu mogli ulagati. Zbog toga smo odlučili dio gospodarske zone preseliti kod mjesta Proboj na zemljište koje je u vlasništvu države, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Uvjeti za veću proizvodnju
On dodaje da će se pri uređenju gospodarske zone iskoristiti pogodnosti koje već postoje kao što je vodosprema i pristup elektropostrojenjima tako da će pogoni odmah dobiti priključak za vodu i struju. U zoni će biti sadržaji u funkciji marine koja će se graditi kod mjesta Proboj kao što je na primjer suhi vez, ali će se predvidjeti i gradnja raznih pogona i postrojenja za preradu ovčjeg mlijeka, maslina, raznog voća, odnosno omogućit će se investitorima ulaganje u projekte koje smatraju isplativima.
U razgovoru s nekima od onih koji za svoje potrebe proizvode suhe smokve, pekmez od smokava, kupina i šipka doznajemo da je to isplativ posao jer ne moraju kupovati pekmez, a suhe smokve koriste kao desert ili od njih prave razne slastice i tako godišnje uštede od tri do pet tisuća kuna. Neki bi se odlučili i za veću proizvodnju jer imaju dosta iskustva i svoj proizvod smatraju kvalitetnim, ali navode kako za to nemaju uvjeta. Za veću proizvodnju potrebno je imati skladište za držanje sirovine i proizvoda i pogon u kojem bi se u jednom danu moglo preraditi najmanje pedeset kilograma voća. Pod takvim uvjetima proizvodnja suhih smokava, pekmeza od smokava, kupina i šipka bila bi isplativa. Ostvare li se planovi Općine Povljana i Grada Paga o uređenju gospodarske zone, a svi uvjeti za to postoje, uskoro će se na Pagu proizvoditi suhe smokve, pekmez od smokava, kupina i šipka jer ima dovoljno sirovine i onih koji bi u takav posao željeli ulagati.