sinergija 1+1=3

Ponedjeljak, Kolovoz 26, 2019 15:05

Cupkajući kroz krš, od kamena do kamena, vježbajući spretnost (ili utvrđujući po ne znam koji put koliko sam smotana) preko mocira često naiđem na mirtu. I po cijelom mediteranskom području se na nju nailazi. Divnog mirisa listova i cvjetova, prekrasnog blagog okusa plavo-crnih bobica, toliko uredne grančice ima. Listići kao vojnici, svi na istom razmaku, izgleda luksuzno. Gotovo kao neko skupo cvijeće kupljeno u cvjećarnici.

Subota, Kolovoz 17, 2019 15:05

U šetnji dućanima po Engleskoj, Francuskoj, Italiji itd. na policama gdje drže ukiseljene poslastice, uživam gledati što se sve nudi. Iako je danas svijet postao globalno selo pa puno toga nije iznenađenje, ipak se naiđe na ponešto što se kod nas ne koristi, egzotično je, novo… Ponekad se naleti i na nešto jako dobro poznato, a kod nas potpuno zanemareno. I tako trepćući u nevjerici gledam malu bočicu tucnja, tušelja.

Srijeda, Kolovoz 14, 2019 16:10

Vile. Nadnaravna bića apsolutne ljepote, velikih moći, vrckavog karaktera. Svaka nosi svoju boju, koja najbolje opisuje njenu osobnost i elemente kojima vlada. No ujedno i ne opraštaju, kažnjavaju odmah bilo koje kršenje njihovih pravila. Neki zbog moguće kazne, misle da ih je bolje uopće ni ne sresti, neki pak zbog darova koje one mogu dati, takve susrete priželjkuju…

Srijeda, Kolovoz 14, 2019 16:06

U Srednjem vijeku, ovu biljku su koristili u ritualima koji su trebali dati moć nevidljivosti. Danas se možemo veselo nasmijati tome, odmah zamišljajući naivnost djeteta, koje pokrivajući ručicama oči, misli da ga nitko ne može vidjeti.

Subota, Srpanj 20, 2019 20:38

Pred 2 tisuće godina su Stari Rimljani pisali »L’insalata non e buona ne bella se non vi entra la pimpinella«- Salata vam neće biti niti dobra, niti lipa ako u nju ne uđe dinjica.
Dinjica, krvara- znanstveni naziv Sanguisorba, od sangue-krv sorbire-upijati. Samo ime već nam priča priču ove biljčice. Prvenstveno je protiv krvarenja, kako unutrašnjih, tako i vanjskih.

Nedjelja, Srpanj 7, 2019 15:44

Po poljima, planini, uz more, širi se predivan slatki miris. Nešto između sijena, meda, mirisa djetinjstva… Žuta kao sunce, delikatna kao filigranski obrađeno srebro… Broćika- Galium vernum. Galim iz tog znanstvenog imena dolazi od starogrčkog mlijeko, jer se koristila kao sirutka za izradu sireva, vernum od latinskog vero ili obično. Obična broćika… Tako sveprisutna, i tako na žalost zaboravljena. Ima ih više vrsta, i sve su ljekovite.

Nedjelja, Lipanj 9, 2019 16:55

Okus koji točno stoji nasuprot slatkome je gorčina, u terminima  službene znanosti. A ova ljepotica iako zaista slatka izgledom, u svojoj  naravi se uopće ne šali kada se radi o gorčini. Da stvar bude još zaguljenija, ona u obliku čaja ne dopušta da ju se zaslađuje ni medom, a  pogotovo ne šećerom. Naprosto, kao svaka ljepotica svjesna sama sebe,  zahtijeva da ju se prihvati baš onakvom kakva jeste. U protivnom odbija položiti svoje ljekovite darove onome ko se sa njom druži.

Nedjelja, Svibanj 26, 2019 15:35

Žuč. Simbol gorčine, ogorčenosti, krajnjih napora... Svašta pripisujemo žuči. No ona je ustvari ta koja našim tijelima omogućava povećanje  apsorpcije masti i samim time i vitamina topivih u mastima (D, E, A, K)  te neutralizaciju viška kiseline.

Ponedjeljak, Travanj 22, 2019 17:00

Osim samog divnog značenja Uskrsa, koji u sebi nosi poruku nade i  novih početaka, svi se mi veselimo i onom prizemnijem dijelu: Uskršnji  doručak, truckanje tvrdo kuhanih jaja, i neizbježne naravno kapulice  mlade. Iako mi doslovno sline cure na samu pomisao na kapulicu, ipak  sve ostale dane u godini ideja da ju slasno smažem odmah izjutra mi  djeluje kao svetogrdna uvreda mom jadnom želucu. Ali Uskršnji doručak je ipak nešto drugo.