Svjetski kulinarski kup najveće je kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava u sklopu EXPOGAST sajma u Luksemburgu već preko 40 godina. Ove godine od 24. do 28. studenog, Luksemburg će ponovo biti mjesto susreta za preko 3000 kuhara i slastičara iz svih krajeva svijeta. Sajam kao i kulinarska natjecanja posjeti preko 50.000 posjetitelja, a natjecatelji imaju priliku prepustiti se mašti i kreaciji koju možda ne mogu izraziti u svome svakodnevnom poslu. Svjetski kulinarski kup jedna je od najboljih platformi za predstavljanje kuhara i slastičara te njihovih vještina i znanja, a kroz te dane imaju priliku upoznati se sa posljednjim novitetima u gastro industriji i najnovijim kuharskim i slastičarskim tehnikama.
Jedan od osnovnih ciljeva Hrvatskog kuharskog saveza je promocija kuharske i slastičarske struke te hrvatskog kulinarstva kako u zemlji tako i na međunarodnoj sceni. I upravo u tom ozračju realiziraju se gotovo svi projekti HKS-a, pa tako i predstojeći projekt – odlazak na Svjetski kulinarski kup u Luksemburg.
Testiranja u Zagrebu i Zadru
Hrvatsku će u Luksemburgu predstavljati Nacionalna kulinarska reprezentacija koju će činiti šest članova Nacionalnog tima, pet članova Regionalnog tima Varaždinske županije, deset kuhara i jedna slastičarka u individualnim kategorijama te četiri člana Catering tima s pratećem osobljem. Izbornik hrvatske kulinarske reprezentacije, Marinko Jurešić, i predsjednik Saveza Damir Crleni odabrali su članove reprezentacije na temelju njihovih ostvarenih rezultata na domaćim natjecanjima HKS-a te međunarodnim natjecanjima pod okriljem Worldchefs- a (Svjetskog udruženja kuharskih saveza).
U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem svijetlu, pripreme za natjecanje započete su početkom ove godine. Jela koje su hrvatski predstavnici osmislili testirana su u nekoliko navrata te su spremna za predstavljanje najuglednijim svjetskim kuharima koji će biti u žiriju. Ponosni smo na činjenicu da je Hrvatska jedna od 30 država koje će se natjecati u najprestižnijoj kategoriji „Nacionalni tim“ što smo zaslužili kontinuiranim nastupima i dosadašnjim uspješnim rezultatima, dok je veliki broj njih otpao zbog nedostatka mjesta. Hrvatski nacionalni tim u posljednjih je tjedan dana testirao svoj menu u sklopu ručka u hotelu The Westin Zagreb te večere u Falkensteiner Hotel & Spa Iadera u Zadru te pritom dobio i korisne povratne informacije koje su iskoristili kako bi menu još malo oplemenili. Nacionalni tim u jednoj kategoriji mora u šest sati pripremiti menu od tri slijeda za 110 osoba. Da Hrvatska ima priliku za zlato dokazuje i činjenica da je menu rasprodan u samo nekoliko sati nakon objave na stranicama sajma. Druga kategorija u kojoj će nastupiti je hladni stol gdje će morati izložiti četiri različita finger food-a za šest osoba, jednu svečanu buffet platu za osam osoba, tri različita topla predjela, jedan vegetarijanski meni od tri slijeda, svečani meni u pet slijeda, slastičarsku skulpturu, četiri različita deserta te jednu slatku platu.
Ekipno i individualno
Sličnu zadaću izlaganja ima i Regionalni tim, dok individualni natjecatelji moraju pripremati svečani menu u pet slijedova te finger food. Iznimke kod individualnih natjecatelja su carving majstori koji će se predstavljati sa skulpturama od voća i povrća te u kategoriji carving uživo. Catering tim će svoja znanja i vještine iskoristiti za pripremu juhe, dva mesna jela, vegetarijansko jelo, dva priloga, dva vegetarijanska priloga, salatni buffet i desert kojima će nakon ocjenjivanja nahraniti natjecatelje.
Cilj Svjetskog kulinarskog kupa je prvenstveno promocija kulinarstva i kuharske i slastičarske struke. Njime se želi skrenuti pažnja na kulinarsku profesiju i važnost nacionalnih kuharskih saveza. Održavanjem takvim natjecanja potiče se konkurentnost kuhara i slastičara te razvoj svjetskog kulinarstva. Idealno je mjesto za edukaciju kuhara i slastičara, prezentaciju noviteta u svijetu kulinarstva, razmjenu ideja i iskustva koje naši reprezentativci šire ostatkom godine, a posebice na radionicama Hrvatske kulinarske akademije.
Karamarko, Vrsaljko i Martinac
Od zadarskih kuhara za hrvatski nacionalni tim nastupaju Tomislav Karamarko (Falkensteiner Hotel & Spa Iadera), koji će nastupiti i kao individualni natjecatelj i Josip Vrsaljko (Zadar Travel, Terra Travel).
Također će kao indvidualni natjecatelj nastupiti i Marko Martinac (Restaurant 4 Kantuna).
najnovije
najčitanije
Zadar
DONACIJA
Važna donacija ovih dana stigla na zadarsku Onkologiju, evo o čemu se radi
Zadar
ĐIR PO KVARTU
ĐIR PO KVARTU (6) Kanalizacija na Ploči trebala bi biti prioritet: ‘To je sramota. Nervira me kad…’
Zadar
JAVLJA DHMZ
Danas promjenljivo i razmjerno vjetrovito
KK Zadar
ABA liga, 25. kolo
Košarkaši Zadra u 18 sati ugošćuju FMP
Style
Jedinstvena
Dilema oko rajčice: je li voće ili povrće te zašto je toliko dragocjena?
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar
Plan B