Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

ZADAR COOKING CLASS Poznati zadarski kuhar Josip Vrsaljko pokazao kako se peče kruh

21.02.2019. 09:48
ZADAR COOKING CLASS Poznati zadarski  kuhar Josip  Vrsaljko pokazao  kako se peče  kruh


Zadar Cooking Class, koncept agencije Terra koji je ovoga  ljeta turistima osvježio i poboljšao doživljaj boravka u staroj gradskoj  jezgri, nastavljen je i ove zime. Poznati zadarski kuhar i nastavnik kuhanja u Ugostiteljskoj školi u Zadru Josip Vrsaljko preksinoć je za dvanaestoro polaznika kuharskog tečaja demonstrirao kako se peče kruh.  Naoko posao kojeg svatko mora znati, zbog specifičnog značenja u  prehrani ovog područja, Vrsaljko je prezentirao u trosatnoj edukaciji.
– Krenuli smo ovim projektom još ljetos. Bio je to rezultat naše potrage za novim turističkim proizvodima. Ovakva vrsta radionica, a ne  tečaja, pokazala se vrlo dobrim proizvodom. Ljetos su naši gosti, kupnjom namirnica na pijaci, obilaskom grada i kuhanjem dalmatinskih  specijaliteta doživljavali specifičnost ovog kraja. U svom se zimskom  rasporedu okrećemo lokalnom stanovništvu, gostima Zadra iz ostatka  Hrvatske i edukaciji profesionalnih kuhara, rekla nam je voditeljica  projekta Nada Žakula.
Zanimanje za ovu radionicu u ulici Madijevaca 10. brzo se proširilo  društvenim mrežama, ali nažalost, kaže Nada Žakula, odjednom se  mogu primiti samo 12 polaznika. Na radionicama koje su pripremili za  zimski period svi zainteresirani moći će naučiti kulinarske trikove, nove  recepte ili usavršiti stare, praviti slastice ili tradicionalnu hranu na moderan način, usavršiti sushi i pripremu bakalara, čak i sami odabrati temu radionice u kojoj žele sudjelovati. Cijena radionice je od 200 do 450  kuna po osobi.
– Najvažnije je da se na jedan opušteni način približi kuhanje ovog  podneblja ali i drugih sredina. Najprije počnemo s prezentacijskim dijelom, a kasnije, naši polaznici sve rade sami. Evo večeras smo htjeli  pokazati kako danas imamo jako puno vrsta kruha, nažalost, punih  aditiva. Stoga će naši polaznici pokušati, u vlastitoj režiji napraviti kruh  po izvornom receptu, rekla nam je na kraju Nada Žakula, dodajući kako je ovakva vrsta kulinarskih radionica odavno popularna u svijetu, ali  u Dalmaciji još nije zaživjela u punoj snazi, a iz agencije Terra kažu  nam da primaju sve više upita baš za ovakvu vrstu edukacija.