ustavni sud

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Petak, Lipanj 5, 2020 16:53 1

Ustavni sud u petak je priopćio da je pozdrav “Za dom, spremni” ustaški pozdrav Nezavisne Države Hrvatske koji nije u skladu s hrvatskim Ustavom.

U povodu medijskih upita o nedavnoj odluci Visokog prekršajnog suda, koji je zaključio da poklič “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj, Ustavni sud je priopćio da ne komentira odluke i rješenja sudova izvan postupaka iz njegove Ustavom propisane nadležnosti.

Subota, Travanj 25, 2020 14:54 1

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović istaknuo je u subotu da je odluka o zabrani rada trgovina nedjeljom donesena na temelju preporuka epidemiološke struke, odbivši komentirati da se situacija koristi u političke svrhe.

Utorak, Ožujak 31, 2020 11:35

Ustavni sud u utorak je priopćio da pažljivo prati sve što nadležna tijela poduzimaju za suzbijanje pandemije koronavirusa te da u ovom trenutku nema nikakve potrebe za postupanjem "u smislu njegovih ustavnih ovlasti".

Utorak, Srpanj 16, 2019 11:28

Ustavni sud RH donio je dvije važne odluke. Ukinuo je presude kojima je dvoje sudaca dobilo ogromne odštete zbog duševnih boli izazvanih novinskim tekstovima. Ove odluke Ustavnog suda dolaze nakon što je Europski sud za ljudska prava kaznio Hrvatsku zbog previsoke odštete dosuđene jednom sucu. Riječ je o slučaju Narodnog lista kojeg je tužio sudac Boris Babić, te dobio 50 tisuća kuna kao naknadu štete zbog članka u kojem je kritiziran njegov rad.

Srijeda, Listopad 18, 2017 10:51

Odlukom Ustavnog suda riješeno je da je naziv Ulice „10. travnja“ u Slatinskim Drenovcima neustavan. To je datum osnutka Nezavisne Države Hrvatske pa je kao takav, po odluci ovoga Suda, proglašen protuustavnim.

Utorak, Listopad 17, 2017 11:45

Ustavni sud RH odbio je tužbu zadarske komunalne tvrtke Obala i lučice d.d. protiv presude Županijskog suda u Osijeku od 19. travnja 2017., kojom je toj tvrtki odbijena žalba na presudu Općinskog suda u Zadru od 17. studenoga 2016.

Petak, Srpanj 31, 2015 00:00

U zatvoru ležim nevin, pravno se borim, a kućni red zatvora  u Zadru poštujem. Molim ovaj ustanovljeni i nepristrani sud da ispita  moj slučaj, napisao je u ustavnoj tužbi 48-godišnji muškarac s područja  BiH protiv kojeg se na Općinskom sudu u Zadru vodi ponovljeni postupak zbog kaznenog djela spolnog iskorištavanja djece mlađe od 15 godina.

Četvrtak, Svibanj 24, 2012 00:00

Bi li odluka suda da uredba nije u skladu s Ustavom mogla značiti i nova rješenja o zvanjima? Ministar Ostojić kaže da ne želi prejudicirati odluku Ustavnog suda i navoditi koje bi poteze morali provesti

izbori0509_zk4
Petak, Srpanj 29, 2011 00:00

Manjine do 1,5 posto stanovništva izgubit će dvostruko pravo glasa, što Srbi nisu imali, a SDSS više neće imati sigurna tri mjesta u Saboru

Ponedjeljak, Siječanj 17, 2011 00:00

Najvažnije je da svaki glas vrijedi jednako. Prekrajanjem je to možda teže riješiti, pogotovo za IX. i X. izbornu jedinicu, pa je možda racionalnije promijeniti broj mandata koji iz tih jedinica proizlaze, ocjenjuje Antičević Marinović

Stranice