tradicija

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Petak, Prosinac 27, 2019 14:15

»U se vrime godišta, mir se svitu navišta. Porođenjem Ditića od Divice Marije. Od prečiste Divice i nebeske Kraljice, anđeoske cesarice, Svete Dive Marije. Diva Sina porodi, Đavlu silu svu slomi. A kršćane oslobodi, Sveta Diva Marija.« Tako zvuče prve tri kitice jedne od najstarijih hrvatskih božićnih pjesama »U to vrijeme godišta«, izvorno »U se vrime godišta«.

Petak, Prosinac 27, 2019 11:00

Tradicionalana deseta Božićna biciklijada Zadar- Vir je na startu na Branimirovoj obali, okupila nekoliko stotina biciklista iz Zadarske županije ali i iz cijele Hrvatske.Dobro rasploženi biciklisti koje je pratilo lijepo vrijeme, radovali su se još jednoj dobro organiziranoj biciklijadi koja je okupila sve generacije od najmlađih do najstarijih.

Nedjelja, Prosinac 8, 2019 15:45

U javnosti, kako hrvatskoj, tako i onoj mnogih drugih zemalja, nisu rijetke rasprave o broju i opravdanosti blagdana i inih neradnih dana kroz godinu. O karakteru i značenju istih, pak, obično se ne zna previše, tim više što je običaj obilježavanja nekoga datuma stariji iako u Hrvatskoj, doduše, nismo mogli baš jednostavno odrediti niti dan vlastite državnosti.

Subota, Prosinac 7, 2019 14:00

Na radost svih malih pacijenata, sv. Nikola je jučer poklonio prigodne darove, na Odjelu za pedijatriju Opće bolnice Zadar.
Zadarska HVIDR-a, tradicionalno, već trinaestu godinu organizira susret sv. Nikole sa djecom na pedijatriji. Potpredsjednik HVIDR-e, Klaudio Vidaić, objasnio je kako nema ljepšeg osjećaja od onog kada dijete ugleda sv. Nikolu sa punom vrećom darova.

Srijeda, Prosinac 4, 2019 10:00

Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije upriličila je jučer već tradicionalno prigodno druženje povodom Međunarodnoga dana invalida, koji se svake godine obilježava 3. prosinca. U prostoru Ilirijina Arsenala okupili su se tako brojni članovi ove udruge, kao i predstavnici lokalnih vlasti, te su na zajedničkom druženju imali prigodu dotaknuti se nekih od pitanja, važnih za dodatno unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom na području Zadarske županije.

Srijeda, Listopad 9, 2019 10:20

Moram priznati da smo zadovoljni proteklom sezonom, iako je u srpnju bilo malo manje turista, nego u kolovozu, koji je izvukao sezonu. Imamo mnogo posla jer prevozimo i naše ljude, ali i turiste. Velik broj turista svakodnevno dolazi i napravi đir preko mora. Neki se provozaju tamo-amo, a drugi nastave pješice.

Četvrtak, Rujan 12, 2019 14:35

Varoška fešta održava se tradicionalno u mjesecu rujnu, po svršetku glavne turističke sezone u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra. Održat će se u petak, 13. rujna uz tradicionalno dobru spizu zadarskih ugostitelja i dalmatinsku glazbu.

Ponedjeljak, Kolovoz 12, 2019 15:02 1

Stalni posjetitelji izbjegavaju samo jedan od ukupno 12 benkovačkih sajmova u godini, ovaj kolovoški u srcu ljeta, osmi po redu. Oboren je neslužbeni rekord svih rekorda posjećenosti, više od 25.000 ljudi, a oni koji već desetljećima dolaze na ovaj sajam procjenjuju da ih je bilo čak i 30.000. Benkovački sajam se uvijek i isključivo održava svakoga desetoga u mjesecu i među najvećima je u Hrvatskoj, pa i šire.

Sajmeni prostor poput mravinjaka

Ponedjeljak, Srpanj 29, 2019 11:55

U subotu je u Velom Ižu je odražana tradicionalna običajna fešta »Iški kralj« na kojoj je izabran novi seoski kralj Sergej Vlahov. Običaj biranja seoskog kralja koji je postojao na mnogim hrvatskim otocima, ali i drugdje po Europi, u Velom Ižu je prestao 1875. godine kada posljednji izabrani kralj nije htio preuzeti tu čast jer je donosila sa sobom prilično velik trošak. Kraljevi, koji su se obično birali na sv. Stjepana (26.XII.) morali su na blagdan sv.

Četvrtak, Travanj 11, 2019 11:48 1

Usprkos olovnim oblacima, rosulji i povremenoj kiši i  Zadarski list je tijekom jučerašnje srijede od 8 i 15 do 11 sati uzduž i  poprijeko prošetao i vižitavao po lokalitetu Kukalj u Benkovačkom selu  iznad Benkovca gdje se na 5,9 hektara površine održava Benkovački sajam sa stoljetnom tradicijom, mjesto na kojem prestaje svaka logika.

Stranice