gospodarstvo

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Srijeda, Srpanj 8, 2020 10:47

Europska komisija jučer je izašla s novim, ljetnim ekonomskim prognozama, u kojima predviđa veći pad BDP-a u ovoj godini, i to prosječnog za EU i eurozonu, ali i po pojedinim zemljama, pri čemu se Hrvatska navodi kao zemlja koja je među najteže pogođenima, prije svega zbog velike ovisnosti o turizmu. Taj je sektor iznimno osjetljiv na epidemiološke uvjete, a oni se opet pogoršavaju i očito prijete izvedbi kakve-takve turističke sezone.

Utorak, Srpanj 7, 2020 14:56

Europska komisija je u utorak dodatno povećala procjenu pada hrvatskog gospodarstva na 10,8 posto ove godine, a za sljedeću godinu predviđa djelomični oporavak i rast od 7,5 posto.

Europska komisija je u utorak objavila privremene ljetne prognoze, koje za razliku od proljetnih i jesenskih sadrže samo podatke o BDP-u i inflaciji.

Petak, Svibanj 29, 2020 10:06

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u petak prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju ove godine, a analitičari su podijeljeni u procjenama je li gospodarstvo nastavilo rasti ili je, po prvi put nakon šest godina, palo.

Od šest analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih troje očekuje rast gospodarstva između 0,5 i 1 posto, a troje pad između 0,5 i 4 posto.

Petak, Svibanj 22, 2020 20:43

Sredinom ožujka epidemija koronavirusa doslovno je paralizirala Hrvatsku i svijet. Počelo je sa zatvaranjem škola, ugostiteljskih objekata, a potom i ostalih uslužnih aktivnosti te poslova. Brojnim zaposlenima, ali i poslodavcima, nije preostalo ništa nego prekrižiti ruke, zaključati se u kuće i nervozno čekati što će se dogoditi.

Ponedjeljak, Svibanj 18, 2020 11:13

Od trenutka kad predsjednik Republike Zoran Milanović raspiše parlamentarne izbore, Vlada Andreja Plenkovića obavljat će samo tehničke poslove. To znači da, primjerice, ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti, ali i da ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednost, osim ako bi nezaključivanje ugovora prouzročilo značajniju materijalnu štetu ili ako se ti ugovori zaključuju radi ispunjenja međunarodnih obveza.

Četvrtak, Svibanj 14, 2020 21:26

Uslijed pojačanog angažmana na realizaciji mjera Vlade za olakšavanje otplate kredita građanima i tvrtkama, a što uključuje moratorije, reprograme te izvanredne kredite za likvidnost, redovno poslovanje banaka - ako se riječ redovno uopće može koristiti u ovoj situaciji - palo je u drugi plan. S obzirom na krizu, strah i neizvjenost, malo tko se i upušta uopće u neke investicije, traži samostalno nekakav redovni kredit i slično.

Ponedjeljak, Svibanj 4, 2020 14:00

Sa sve manjim brojkama novooboljelih od COVID-a 19 u Hrvatskoj, počelo je popuštanje epidemioloških mjera, a uz to i razgovori o jednoj posve drugačijoj turističkoj sezoni koja nam se sprema ove godine. S obzirom da hrvatsko gospodarstvo uvelike ovisi o turizmu, svi se nadaju da će barem nešto izvući iz ove sezone pa veseli interes građana nekih zemalja da ipak ljetuju u Hrvatskoj ove godine.

Četvrtak, Travanj 30, 2020 10:53

Čak 145 velikih tvrtki u Hrvatskoj trebalo je već u ožujku pomoć države u isplati plaća pa su i zatražili i dobili tu potporu od 3.250 kuna po radniku, pokazuje to Vladino izvješće o isplati potpora za očuvanje radnih mjesta. Kako u Hrvatskoj za sve postoji nekoliko različitih kategorizacija i statistika, tako postoje i za velike tvrtke, pa brojka velikih varira od 360 do 610, ali koji god se broj uzme ostaje činjenica da je pomoć države tražilo od 23 do 40 posto velikih poduzeća.

Srijeda, Travanj 29, 2020 15:46

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je najavio da će Vlada sutra izići s novim makroekonomskim i proračunskim projekcijama, te istaknuo da nove brojke zbog utjecaja epidemije covida 19 "neće biti tako lijepe".

"Nažalost, brojke neće biti tako lijepe, ali to je stvarnost i posljedica korone", rekao je Marić uoči užeg kabineta Vlade i sutrašnje Vladine sjednice na kojoj bi se trebalo raspravljati o novom nacionalnom programa reformi i programu konvergencije.

Četvrtak, Travanj 23, 2020 13:34

Već tjedan dana Vlada i premijer Andrej Plenković izloženi su pritisku nekoliko poduzetničkih udruga da ublaže restriktivne mjere kako bi se pokrenuo dio zatvorenih gospodarskih aktivnosti, ali su dosad tom pritisku odolijevali najavljujući da će se plan popuštanja mjera izraditi po ministarstvima te usuglasiti s epidemiolozima jer će na prvom mjestu i dalje biti briga o zdravlju građana.

Stranice