arheologija

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Srijeda, Rujan 9, 2015 00:00

Danska predstavlja raj za potopljena nalazišta iz kamenog doba - plitko more, dobro zaštićena područja te iznimno dobri uvijeti za konzervaciju nalaza pokazuju veliki znanstveni potencijal za istraživanje potopljenih nalazišta

Srijeda, Svibanj 27, 2015 00:00

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, UNESCO centar II kategorije, prošlog je tjedna započeo dvotjedna podvodna arheološka istraživanja na području otočića Babuljaša kod Pakoštana.

Nedjelja, Studeni 23, 2014 00:00

Hrvatski arheolozi iskopali su dva srednjovjekovna kostura na kojima su pronašli dokaze paraliza od kojih jedan arheološka istraživanja do sada nisu poznavala a drugi je vrlo rijedak.

Četvrtak, Studeni 28, 2013 00:00

U sklopu proslave Dana grada Zadra u Arheološkom muzeju Zadar priređeno je predavanje o kamenom sarkofagu pronađenOm 2001. godine u istraživanjima Trga Petra Zoranića. Otkriće sarkofaga svećenika i zazidanca Jurja u Zadru, naslov je predavanja kojeg je pred punim predvorjem Arheološkog muzeja Zadar održao dr. sc. Jakov Vučić.

Četvrtak, Rujan 5, 2013 00:00

Drugu godinu zaredom Međunarodni centar za podvodnu arheologiju iz Zadra bio je partner i domaćin u međunarodnom projektu ICEP, Illyrian coastal exploration, koji vodi RPM Nautical zaklada iz SAD-a. Kao i prošle godine, mjesto radnje bio je jug Hrvatske, odnosno dubrovački akvatorij, a cilj otkrivanje "anomalija" na morskom dnu koje podvodni arheolozi kolokvijalno nazivaju "mete", odnosno ostataka nekadašnjih brodoloma.

Petak, Travanj 26, 2013 00:00

Pročelnik Odjela za arheologiju dr. sc. Brunislav Marijanović kazao je kako je pola stoljeća u arheološkoj struci zanemarivo, međutim, u jednoj instituciji je itekako značajno

Četvrtak, Srpanj 12, 2012 00:00

U Biogradu je danas predstavljen projekt "Gnalić - Ogledalo renesansne Europe" kojim je nastavljeno podmorsko istraživanje lokaliteta davno potonula broda kod otočića Gnalića nedaleko Biograda na Moru.

Glavcina
Utorak, Srpanj 10, 2012 00:00

S obzirom na vrijednost i značaj lokaliteta za ukupnu hrvatsku povijest planiramo ga prezentirati na način "in situ"(stalni postav) u obliku jednog arheološkog parka. To bi bilo najprikladnije. Činjenica je da je upravo ovaj lokalitet dao, možda najveći broj do sada ulomaka ranokršćanske kamene plastike koja se u većini može bez većih poteškoća rekonstruirati

Raštević predavanje
Utorak, Svibanj 22, 2012 00:00

Srijeda, Travanj 4, 2012 00:00

Stranice