vransko jezero

Subota, Kolovoz 1, 2015 00:00

Luk čije sjeme se generacijama čuva u obiteljima oko Vranskog jezera samo je jedan od aduta ovogodišnjeg drugog po redu sajma  lokalnih proizvoda „Luka i igara" koji će se ove nedjelje na rtu Kamenjak održati s početkom u 18 sati. Sajam je ove godine poprimio  oblike pravog festivala pa će posjetitelji tamo imati prilike promotriti i  proces pečenja prisnaca i kruha ispod peke, kušati ga, ali i pokoje druge specijalitete vranskog područja.

Srijeda, Veljača 25, 2015 00:00 1

Šest hektara najvrjednijeg i najatraktivnijeg zemljišta u Parku prirode Vransko jezero na Crkvinama po cijeni od 14 milijuna kuna nije prodano. U sudnicu suca Tomislava Jurline na katu Trgovačkog suda u Zadru jučer u zakazano vrijeme nije ušao niti jedan od mogućih kupaca restorana, zgrada i bivšeg autokampa Crkvine na ulazu u Park prirode Vransko jezero.

Srijeda, Veljača 18, 2015 00:00

Vrhovni sud Republike Hrvatske u cijelosti je potvrdio presudu 32-godišnjem T.D. iz Vrane kojom je na Županijskom sudu u Zadru 13. studenog 2014. osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine i osam mjeseci zbog silovanja 28-godišnje češke turistkinje ljetos pokraj Vranskog jezera.

Utorak, Ožujak 18, 2014 00:00

Rekordno visoki vodostaj na najvećem hrvatskom jezeru, Vranskom jezeru, uzrokom je rušenja oko 200 metara drvene počne staze u Ornitološkom rezervatu.

- Pod naletom vode i nedavnim olujnim jugom u potpunosti se urušio dio staze u Ornitološkom dijelu rezervata. Štoviše, poplavljeni su i još neki dijelovi biciklističke staze, kazala je dipl. ing. biol. Maja Ćuže Denona, stručna voditeljica u Parku prirode Vransko jezero.

Ponedjeljak, Veljača 17, 2014 00:00

Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode, sinoć je na konferenciji za medije održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku objelodanio dugo najavljivanu odluku o daljnjoj upravljačkoj sudbini Parka prirode Vransko jezero.

Petak, Travanj 12, 2013 00:00

Dobro je znano kako je Vransko jezero raj i za ptice i za ribiče, međutim, danas nemam baš neke ribičke sreće. Kao da nije baš dobar dan za ribolov, ništa ne grize. Pitam se, možda ribe nisu gladne, šali se Božo Orlovac dok mirno čeka kad će zagristi šaran, babuška ili možda som

vransko jezero_pomor ribe_1
Subota, Studeni 3, 2012 00:00

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira Okrugli stol na temu upravljanja vodenim sustavom Vranskog jezera u Dalmaciji, koji će se održati 6. i 7. studenoga 2012. godine u Biogradu n/M u hotelu Kornati.

Petak, Listopad 12, 2012 00:00

Prije četiri dana završeno je sudjelovanje hrvatske javnosti u Europskom promatranju ptica čiji je cilj upoznati javnost sa migracijama ptica, promicati zaštitu ugroženih vrsta ptica i njihovih staništa kroz aktivno sudjelovanje u promatranju ptica i prirode.

vransko jezero_prosika_5
Ponedjeljak, Lipanj 4, 2012 00:00

Ciljana skupina su upravo djeca iz područja koja gravitiraju Vranskom jezeru, jedinstvenom močvarnom području u našem priobalju, kako bi se kod mlađih generacija od početka usadila ljubav prema ovom dragocjenom komadiću prirode pored kojeg žive, kazala je Norma Fressel, stručna suradnica - edukator u Parku

vransko jezero_pomor ribe_3
Petak, Svibanj 11, 2012 00:00

Ovo je neviđena ekološka katastrofa. Razlozi stravičnog pomora ribe su visok salinitet od čak 17 promila, visoka temperatura jezera od 23 stupnja, kao i niska razina jezera, govori Ivica Prtenjača, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Vransko jezero

Stranice