uskrs

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Ponedjeljak, Travanj 29, 2019 12:22

Duh bogate tradicije, osebujni mirisi i okusi uskrsnih  blagdana mogli su se jučer doživjeti u Sukošanu na Mali Uskrs, Bijelu  nedjelju ili nedjelju Božjega milosrđa, nedjelju nakon najvećeg katoličkog blagdana Uskrsa. Uz bogati stol prepun uskrsnih delicija pjevalo  se i družilo, veselilo prelijepom malouskrsnom jutru. Tu je bio i veliki Zeko koji je razdraganoj djeci dijelio uskrsne čokoladice i bombone, a posjetitelji su snimali svaki detalj za uspomenu i društvene mreže.

Ponedjeljak, Travanj 22, 2019 13:08 1

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, proslavljen je svečanim  liturgijama u crkvama Zadarske županije. Čitana je i uskrsna poruka  mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa.

Petak, Travanj 19, 2019 22:37

Rođena sam na Malom Šubriću, otoku u zadarskom arhipelagu. Moj je otac bio ribar, a majka je išla na nadnice kopati zemlju bogatijim Šubrićanima. Bila sam mala, ali se dobro sjećam tog događaja. Otac je toga dana ulovio puno ribe sa svojom ribarskom družinom i otišao je prodati u Zadar. Na povratku su stali na Ugljan kod nekih prijatelja. Popili su dosta crnog vina. Puhnula je bura, pala je noć. Prijatelji su ih nagovarali da prenoće na Ugljanu, ali oni su im govorili:

Petak, Travanj 19, 2019 18:09

Sutra na Veliku subotu, 20. travnja, svečano Uskrsno bdjenje s blagoslovom novog ognja u katedrali sv. Stošije u Zadru u 21 sat predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Na Uskrs, u nedjelju 21. travnja, zadarski nadbiskup Želimir Puljić u katedrali sv. Stošije u Zadru u 11,00 sati predvodi svečano koncelebrirano slavlje.

Petak, Travanj 19, 2019 18:03

Vrijeme pred i oko blagdana Uskrsa vezano je uz mnoge  običaje. Dobar dio njih je dio tradicije koja se njeguje na ovim prostorima već dugi niz godina, ako ne i stoljeća. Kao što je poznato, priprava za  Uskrs počinje Čistom srijedom ili pepelnicom koja označava početak 40- dnevnog korizmenog vremena.

Još jedna posebnost vezana je uz blagdan Cvjetnice s kojom se ulazi u  Veliki tjedan.

Utorak, Travanj 16, 2019 15:13

U velikoj žalosti zbog tragične smrti svoga Učitelja, apostoli su se  spremali krenuti svaki na svoju stranu. To osobito pokazuje opis dvojice učenika na putu u Emaus koji iznenađeni, potreseni, razočarani  svim onim što se zbilo na Veliki Petak, odlučiše vratiti se svojim domovima. Trećega dana, međutim, proširila se vijest da je Isusov grob ostao  prazan, a on uskrsnuo i živi.

Četvrtak, Travanj 4, 2019 15:49

Bilo je tu šarenih pisanica velikih i malih, pomalo neobičnog ručno izrađenog nakita, umjetničkih slika, prekrasnih unikatnih obiteljskih albumića, čestitiki... Sve je to zračilo jednim posebnim ugođajem topline, ususret uskrsnim blagadanima u inače,  "hladnom" i nažalost, pomalo zaboravljenom prostoru Kapetanove  kule na zadarskom Trgu pet bunara.

Ponedjeljak, Travanj 2, 2018 15:52

Najstariji i najveći kršćanski blagdan Uskrs, spomen uskrsnuća Isusa Krista kao temelja kršćanske vjere, proslavljen je svečanim liturgijama u crkvama diljem Zadarske županije.

Utemeljen je na muci Isusa Krista pod križem, njegovim raspećem, smrću i uskrsnućem, što postaje središnji događaj vjere kršćana.

Ponedjeljak, Travanj 2, 2018 15:40

Na svetkovinu Uskrsa zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je koncelebrirano misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru. Suslavili su katedralni župnik don Josip Radojica Pinčić i fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima.

Srijeda, Ožujak 28, 2018 16:34

Gradski i županijski vijećnici HNS-a u srijedu ujutro, povodom Uskrsa, organizirali su tradicionalno druženje s građanima te im besplatno podijelili tonu i pol svježih srdela. Ukupno 60 kašeta podijelili su  na Branimirovoj obali, kraj Gradskog mosta, ali nisu zaboravili ni žitelje  u ostalim dijelovim Zadarske županije već su 40 kašeta rasporedili u  općinama Stankovci, Novigrad, Galovc, Sv. Filip i Jakov i Pakoštane.  

Stranice