zadarska zupanija

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Petak, Studeni 13, 2020 14:23

U Cerodolu smo nad cestom ka Ninu gdje već stoljeće odumiru nekad ponosni vinogradi, a gdje je naš domaćin Stjepan Vučemilović posadio 3.000 loza, gdje je loza oduvijek kraljevala:

Petak, Studeni 13, 2020 10:34

Kako smo u listopadu ostvarili tek 31% lanjskog turističkog prometa, odnosno 207.778 dolazaka i 1.188.658 noćenja, nitko se na hvali njime, tim prije što je i to rezultat udjela vikedaša od preko 36%, s epicentrom u Viru (137.642 noćenja od čega oko 900 u komercijalnom smještaju).

Petak, Listopad 30, 2020 18:51

Šime Škaulj napravio je prvo ovdašnje vrhunsko vino, od Cabernet Sauvignona iz roda 2008. godine, među prvima otišao na Decanter, nakon što je pokupio sve moguće naše nagrade, prvi proizveo Chardonnay metodom sur lie u ovom kraju, prvi ugostio jedan kraljevski par, NJ. E. Carla Gustafa XVI i Siliviju, od Švedske,...
Ovdje se ne »ljudika« nasuho, nego smo na Nud Brut pjenušcu:

Petak, Listopad 30, 2020 18:42

Na imanju zaštićenom od bure, kad se dignete iz Novigrada put Pridrage, pa poviše groblja skrenete lijevo, u ladanjskom savršenstvu kuće s imanjem, okružene moćnim suhozidom, pobrane su masline, pod kojim bujaju tratinčice, i loze, koje hvata jesenje rumenilo.

Srijeda, Listopad 28, 2020 11:40

Na području Zadarske županije 30 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a uglavnom je riječ o kontaktima zaraženih osoba i obiteljskim kontaktima. 

S područja grada Zadra devet je novooboljelih osoba, sedam ih je iz općine Vir, troje iz grada Biograda, po dvoje iz općina Posedarje i Privlaka, a po jednog novozaraženog bilježe općine Bibinje, Jasenice, Starigrad, Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Vrsi i Zemunik Donji.  

Petak, Listopad 23, 2020 17:04

U Diklu nas čeka vitalni, što bi se reklo pun života, švicarski umirovljenik, sad domaći vinar Trifun Poljak. Upadamo tek što je grupica Nijemaca s jahte, nakon ispijanja njegovog vina u jednom zadarskom elitnijem restoranu, svratila probati i uzeti štogod popudbine za na jahtu, da ne plove nasuho.

Petak, Listopad 23, 2020 16:58

Kada je 1997. godine nastala Zadarska županija, iz nje se izuzeo Kotar Knin, a ušao Pag (do Novalje, odnosno granice kod Zrća), pa, prije nego je u Zadarskoj županiji krenula »vinska revolucija«, nasljeđuje ovaj kraj svojevrsnog »predrevoucionara«. Čovjek koji je u bitku za vinsku obnovu i posao krenuo sam, dok se o tome ovdje tek sanjalo, naš je domaćin i utemeljitelj »Vina otoka Paga« - Denis Rako. Njegova »vinska oluja« počela je 1995. godine odmah nakon Oluje.

Četvrtak, Listopad 22, 2020 17:02

Bijela kuga je izraz koji se koristi kako bi se opisao pad broj stanovnika u nekom području zbog nepostojanja prirodnog prirasta, konkretno situacije gdje je broj umrlih veći od broja rođenih. Ovaj sveprisutni trend nije zaobišao ni našu županiju, iako postoje značajne razlike među nekim njezinim dijelovima.

Nedjelja, Listopad 18, 2020 11:44

Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova na čelu s ministrom Alexanderom Schallenbergom izdalo je u četvrtak priopćenje u kojem stoji da Austrija od subote 17. listopada s »crvene liste« skida sedam hrvatskih županija, koje tom odlukom više nisu visokorizična područja. Riječ je o Brodsko-posavskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj, Varaždinskoj i Zadarskoj županiji.

Petak, Listopad 16, 2020 14:53

OPG Nimčević bio je na ocu Miljenku od 1995. do 2014. otkad je u mirovini, a OPG preuzima na sebe sin nasljednik jedan od najmlađih izdanaka nadinskih eko vinara Elvis Nimčević. U obiteljskom je poslu i brat Marko, a i majka Neda zna sve što treba zanati jer iz kuće u kojoj se radilo vino došla u istu takvu.
Kao i svaka naša vinska priča po selima počinje, vjerujem kroz povijest obitelji i vinograd i vino za sebe?

Stranice