maslinovo ulje

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Petak, Siječanj 5, 2018 12:12

Ušli smo u Novu godinu. Želja da bude uspješna i bolja nego prethodna nije manjkalo. Kakva će stvarno biti teško je išta prognozirati. Seljaku gora ne može biti nego ova koja je upravo otišla ili se tome samo nadam. Stranica 2017. je zatvorena i treba otvoriti novu knjigu 2018. godine.

Još dan do blagdana Tri kralja odmora, a onda valja prionuti poslu.

Subota, Prosinac 2, 2017 15:54

Siromaštvo ih je odvelo u Ameriku, a masline vratile na Vir, najkraća je priča o životnom putu Ljubice (65) i Josipa Radovića (69).

Teški početak

-Maslina je stvarno sveto drvo, kaže Josip zvani Đo. On je sa svojih 20 godina krenuo “trbuhom za kruhom”, najprije u Trst gdje je šest mjeseci u kampu za izbjeglice čekao useljeničku “zelenu kartu” koju mu je poslao rođak iz New Yorka.

Sa još jednim Viraninom prvi put u životu sjeo u zrakoplov i stigao u obećanu zemlju.

ulje_maslinovo4
Srijeda, Ožujak 23, 2016 00:00

Jedino mi uzimamo uzoke izravno od maslinara. Radimo obiman i težak posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje, kaže Benito Pucar ne krijući zadovoljstvo što će ovogodišnji Dani masline svoju punoljetnost obilježiti brojnim novostima

Srijeda, Veljača 11, 2015 00:00

maslinovo ulje iz mora_kusanje
Utorak, Studeni 18, 2014 00:00

los Olei 2015., prestižni vodič najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja svijeta svrstao je četiri ulja iz Dalmacije na listu najboljih. Od toga su među najboljim maslinovim uljima za sljedeću godinu izabrana i tri ekstra djevičanska ulja maslinara iz Zadarske županije, ulje Marina Matešića, Ratka Romića i Stojka i Bože Suraća.

Četvrtak, Listopad 9, 2014 00:00

Ni najstariji ne pamte  da su se masline brale  u rujnu, a uljare otvarale vrata s prvim danima listopada. Uljara u Kalima, koja  je već stotinjak godina u vlasništvu Poljoprivredne zadruge Maslina, počela je raditi 4.  listopada, i to punom parom  u tri smjene. Iako je, prema  riječima Pere Kolege, direktora zadruge, ovo katastrofalna  godina za uljare i maslinare,  melje se do kasno u noć.

Četvrtak, Listopad 2, 2014 00:00

Berba maslina u našoj  županiji nije započela nikada  ranije. Ona narodna "dušni  dan, skale van" je očito  prošlost. Za ovu godinu nova  uzrečica: "Sveti Jerolim za  ulje te molim."

Četvrtak, Svibanj 9, 2013 00:00 1

Potrebno je zaštiti najprije postojeće autohtone sorte na cijelom području zadarske regije, iz tog sortimenta podignuti kontrolirani nasad matičnjaka koji bi, uz postojeću kolekciju u Vodnjanu, bio jedinstveni projekt u Hrvatskoj. Uz rad na matičnjaku valja nam označiti i zaštititi ime našeg ulja. Ekstradjevičanskog ulja Zadarske županije. A ime - kako će se zvati?! Vrime će pokazati. Zna se tek da je povijesno ime ulja ovog prostora - Oleum Liburnicum!

Ponedjeljak, Veljača 11, 2013 00:00

U mjestu Lisičić, na benkovačkom području, u subotu navečer nepoznati počinitelj je provalio u kuću 59-godišnjeg mještanina iz koje je odnio 150-ak litara maslinova ulja u vrijednosti od desetak tisuća kuna. Iste noći, ali u mjestu Zaton Obrovački iz dvorišta obiteljske kuće je nestao auto s ključem u bravi. Vlasnik auta, a riječ je o 47-godišnjem mještaninu, tako je oštećen za više desetaka tisuća kuna.

maslinovo ulje iz mora_kusanje
Srijeda, Siječanj 23, 2013 00:00

Struka kaže da je bolje ulje od maslina koje je proizvedeno od zelenih maslina koje se odmah prerade, a običaji naših djedova i pradjedova da je bolje ulje od maslina iz mora. Meni kao otočaninu bolje je ulje od maslina iz mora. Kad njega stavite po ribi dobije se slatkasto ulje, a kad stavite od zelenih maslina kao da ste prolili Pelinkovac po ribi, kaže Gordan Marinović

Stranice