maslinovo ulje

Četvrtak, Listopad 2, 2014 00:00

Berba maslina u našoj  županiji nije započela nikada  ranije. Ona narodna "dušni  dan, skale van" je očito  prošlost. Za ovu godinu nova  uzrečica: "Sveti Jerolim za  ulje te molim."

Četvrtak, Svibanj 9, 2013 00:00 1

Potrebno je zaštiti najprije postojeće autohtone sorte na cijelom području zadarske regije, iz tog sortimenta podignuti kontrolirani nasad matičnjaka koji bi, uz postojeću kolekciju u Vodnjanu, bio jedinstveni projekt u Hrvatskoj. Uz rad na matičnjaku valja nam označiti i zaštititi ime našeg ulja. Ekstradjevičanskog ulja Zadarske županije. A ime - kako će se zvati?! Vrime će pokazati. Zna se tek da je povijesno ime ulja ovog prostora - Oleum Liburnicum!

Ponedjeljak, Veljača 11, 2013 00:00

U mjestu Lisičić, na benkovačkom području, u subotu navečer nepoznati počinitelj je provalio u kuću 59-godišnjeg mještanina iz koje je odnio 150-ak litara maslinova ulja u vrijednosti od desetak tisuća kuna. Iste noći, ali u mjestu Zaton Obrovački iz dvorišta obiteljske kuće je nestao auto s ključem u bravi. Vlasnik auta, a riječ je o 47-godišnjem mještaninu, tako je oštećen za više desetaka tisuća kuna.

maslinovo ulje iz mora_kusanje
Srijeda, Siječanj 23, 2013 00:00

Struka kaže da je bolje ulje od maslina koje je proizvedeno od zelenih maslina koje se odmah prerade, a običaji naših djedova i pradjedova da je bolje ulje od maslina iz mora. Meni kao otočaninu bolje je ulje od maslina iz mora. Kad njega stavite po ribi dobije se slatkasto ulje, a kad stavite od zelenih maslina kao da ste prolili Pelinkovac po ribi, kaže Gordan Marinović

Četvrtak, Siječanj 17, 2013 00:00

Nautičari, turisti, intelektualci, ali i ljudi raznih struka, uglavnom i liječnici, domaći i strani, traže upravo ulje prerađeno starom tehnologijom. Ta ulja su meka, slatka, odgorčena, prepoznatljiva, u njima je miris mora i sunca, miris i okus Mediterana, kaže inicijator događanja Mladen Lucin

Četvrtak, Siječanj 17, 2013 00:00

- Moje ulje je slađe od meda i boje zlata. Štoš više, a kupci prigovaraju, žali se maslinar Mate. Ne prigovaraju samo cijeni koja im je uvijek visoka, već pitaju od koje sorte maslina je ulje, jesu li masline držane u moru, imam li rezultate kemijske analize, u čemu čuvam ulje

Petak, Studeni 9, 2012 00:00

Nakon prerade maslinovo ulje treba čuvati u prostorijama koje nemaju nagle promjene temperatura, već su stalne i kreću se od 15 do 18°C. Nije poželjno u istoj prostoriji držati ni krumpir, kapulu ili kiseli kupus, jer svaka namirnica ima karakterističan miris koji ulje lako poprimi

Utorak, Listopad 23, 2012 00:00

Proizvedeno ulje malo je gorče, ali će tijekom vremena ta gorčina nestati. Ulje ima odličnu svježinu, nije preteško, miriše na artičoku i zeleni bajam. Odlično za salate i lešade, za neka jela ulje od sorte leccino je gotovo nezamjenjivo, objašnjavaju Duševići

Ponedjeljak, Listopad 22, 2012 00:00

Poslije svake prerade automatski se peru uređaji i separatori, masline sljedećeg maslinara ulaze u potpuno očišćen uređaj. Sve je računalno upravljano i vidi se ime i prezime klijenta, kao i temperatura rada, pokazatelj da se maslinovo ulje dobiva hladnim prešanjem, istaknuo je Jukić

Stranice