grozdje

grozdje_debeljak
Četvrtak, Listopad 1, 2009 00:00

grozdje_veletrznica
Utorak, Rujan 15, 2009 00:00

Za sada smo tu jedini, ali ubrzo će stići i ostali trgovci. Mnogi vinogradari, kako je već tradicionalno, grožđe prodaju i na "licu mjesta", u vinogradima. Grožđe koje nudim je iz Nadina te je provjereno visoke kvalitete i ima oko 20 gradi, kazao je Nade Vrkić iz Nadina

mosht1
Petak, Listopad 3, 2008 00:00

- Mast lagano kuha i uskoro će otočiti mošt. Ove godine slador je bio više nego odličan, a i kiseline su u optimumu. Ne govorim to napamet, nego sam nosio mošt na analizu. To činim već niz godina i na taj način znam kakvo je stanje i što treba dodati u mošt i što uraditi da dobijem kvalitetno vino, odaje tajnu proizvodnje vina Ante Lulić, zvani kum Ante iz Suhovara

grozdovi1
Subota, Rujan 27, 2008 00:00

Kako se berba zahuktavala, tako je cijena grožđa na Nadinskom blatu rasla. - U prosjeku će biti pet kuna, pojašnjava gospodar Nedjeljko Prtenjača koji posjeduje tri hektara vinograda. Dnevno smo, kaže, brali i do osam tona da bismo zadovoljili sve narudžbe

123bacve
Utorak, Rujan 23, 2008 00:00

Sama berba stvara veselje, no ono što slijedi poslije - spremanje vina u bačvu poseban je užitak jer se u drvo, okovano metalnim obručima, pohranjuje višemjesečni trud pomiješan sa strepnjom hoće li ćudljiva priroda biti milostiva prema božanskim bobicama, govori Ante, vinogradar iz Sukošana

veletrznica_grozdje1
Utorak, Rujan 23, 2008 00:00

S obzirom da je ove godine rodilo više bijelog, nego crnog grožđa ono je i jeftinije. Kilogram bijelog grožđa može se kupiti za 5 kuna, a kilogram crnog za 5,50.Od jednog kupca doznali smo da se u Trogiru i Splitu kilogram bijelog grožđa prodaje za 5 kuna, a za crno je potrebno izdvojiti od 3,50 do 4 kune

radovin4
Nedjelja, Rujan 21, 2008 00:00

U Radovinu je uvijek bilo dobroga vina. Ovdje su bačve uvijek pune, kako o Gospi od Zdravlja i Božiću tako i o Uskrsu i po Sv. Petru. Stoga se za Radovinjane i govori da su dobri vinogradari i vješti vinari. Imamo i nagrađenih vina. Svega može nestati, a vina ne može! Ovo područje je hrvatska vinogradarska Provansa i kod nas se voda iskreno poštuje, a vino pije, kazuju vinogradari ovoga sela

korlat10
Petak, Rujan 12, 2008 00:00

Težnja za vrhunskim proizvodom očituje se već i u procesu berbe, budući da se grožđe ne bere u već uobičajene plastične vreće, nego posebne kašete koje sprječavaju da se grožđe prilikom berbe zgnječi i tako započne neplaniranu samostalnu fermentaciju i oksidaciju

bez_vode2
Petak, Rujan 5, 2008 00:00

Berba grožđa samo što nije počela, ali dobar dio ravnokotarskih vinogradara nema se čemu radovati. Urod koji je obećavao, a uz to i kvaliteta nestali su pod udarom suše. Suša ne samo da je ubrala harač na plitkim skeletnim tlima kakva se stoljećima koriste za uzgoj vinove loze, već i na dubokim svježim tlima.

A kako i ne bi kad ove godine prave kiše nije niti bilo.