drzavni arhiv

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Petak, Rujan 20, 2019 09:31

U Izložbenoj dvorani Državnog arhiva u Zadru otvorena je izložba »Napoleonova cesta u Dalmaciji – Doprinos francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji početkom 19. stoljeću«. Ovom izložbom prikazano je kako je francuska uprava na čelu s generalom Marmontom u Dalmaciji inicirala i realizirala izgradnju određenih dionica tzv. »Napoleonove ceste«. Segmenti koji su izgrađeni za vrijeme Francuza prisutni su i danas i dio su graditeljske baštine Republike Hrvatske.

Četvrtak, Lipanj 13, 2019 10:08

U povodu Međunarodnog dana arhiva jučer je u Državnom arhivu u Zadru otvorena izložba „Biciklizam u Zadru“. Autori izložbe su Ante Gverić i Edi Modrinić, a izložba prikazuje razvoj sportskog i rekreativnog biciklizma u Zadru od njegovih početaka 80-ih godina 19. stoljeća do danas.

Srijeda, Ožujak 27, 2019 17:48

Ovogodišnju temu manifestacije Zadar čita, koja se održava  u organizaciji Gradske knjižnice Zadar, Državni arhiv u Zadru odlučio je  interpretirati prigodnom izložbom pod nazivom "Obljetnice". Kako je u  uvodu rekao ravnatelj Ante Gverić, svaki od izloženih spisa, listova i drugog arhivskoga gradiva nosi broj. Prvo datum nastanka, zatim broj u nazivu obilježavanog događaja, a na kraju i onaj arhivski broj, odnosno signaturu kojom se svaka arhivska jedinica označava.

Utorak, Studeni 27, 2018 14:35

Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru u suradnji s Državnim arhivom u Zadru i Državnim arhivom u Bjelovaru organizirao je jučer predstavljanje knjige "Etnografska spomenica Raven". Riječ je o prvom izdanju biblioteke Arhivska spomenica u okviru koje će se nastaviti objavljivati etnografske i školske spomenice, izvorno arhivsko gradivo.

Srijeda, Studeni 7, 2018 15:06

Na koncu Prvog svjetskog rata, Dalmacija se našla na  strani ratnih gubitnika sa zanemarivom političkom infrastrukturom  i slabim nacionalnim kapitalom koji bi jamčili bilo kakvu ozbiljniju  poziciju na poslijeratnoj političkoj sceni. Ovom sam izložbom pokušao prikazati kakav je bio i  svakodnevni život građana koji su se  hranili u pučkim kuhinjama i kojima je država pomagala dijeleći  hranu. Želio sam prikazati i buđenje političkog života u ožujku  1918.

Srijeda, Listopad 10, 2018 15:50

Jučer je u izložbenoj dvorani Državnog Arhiva Zadar otvorena izložba Foto-kino-video kluba Zadar - fotografije kulturne baštine  Zadarske županije. Povod je 2018. godina, kao godina koja je proglašena Europskom godinom kulturne baštine.

Subota, Srpanj 6, 2013 00:00

Četvrtak, Lipanj 14, 2012 00:00

Arhiv sve više postaje mjesto gdje se ne samo čuva i promišlja arhivska građa, već i izlaže u sve većoj mjeri javnosti

Srijeda, Veljača 8, 2012 00:00

Ono što će nam biti prioritetna zadaća jest otvaranje ove institucije javnosti u smislu prezentiranja i educiranja javnosti o tome koliki je i kakav njen značaj za ovaj kraj

Petak, Studeni 4, 2011 00:00

Stranice