berba

Utorak, Lipanj 21, 2011 00:00

Od kada je Dona došla, ovo je bogomdano. Cijena je bila tri kune, sada je 4,20. Maraska je sada ponudila 4,40 kuna, ali ljudi ne kalkuliraju za 20 lipa. Prodaju Doni jer je usluga bolja i brža - Dušan Miljanić

maraska0609_9
Četvrtak, Lipanj 16, 2011 00:00

Riječ je o zatvorenicima iz zadarskog zatvora s kojima je i potpisan ugovor o suradnji. Zatvorenici koji će raditi na poslovima berbe su osuđeni na blaže zatvorske kazne, a njihov broj ovisi i o njihovu interesu. Mi očekujemo 10-ak zatvorenika, ističe Montebelo

Subota, Svibanj 28, 2011 00:00

Cijena zna oscilirati čak i do pedeset posto u dva dana. Najkritičniji su vikendi, kada sve babe poberu svoje trišnje i donesu ih na tržnicu i cijena padne. To je sad ovaj vikend, tržnice će biti pune trišanja i cijena će biti pet, šest do sedam kuna i treba ih prodati prije toga, otkriva nam Milenko Vrkić

socijalno_dopunskohzzo
Ponedjeljak, Studeni 8, 2010 00:00 1

Glasnogovornica HZZO-a Sanja Baković ističe da se stopa bolovanja stalno smanjuje zbog sve bolje i pojačane kontrole bolovanja. Vjerojatno u tome ima istine, ali ona nije potpuna, jer zaposleni, a "bolesni", i dalje odlaze na bolovanja. Pa i ovih dana kada se beru masline!

masline_berba_2
Subota, Listopad 9, 2010 00:00

U našoj županiji 26 privatnih i 7 zadružnih uljara lani su preradili oko 5 tisuća tona ploda. Ove godine očekuje se znatno povećanje kao rezultat dolaska u rod mnogih nasada. Rezultat sve veće uspješnosti maslinarstva su i stalne edukacije maslinara kojima je prvenstveno cilj napuštanje starog tradicijskog načina berbe, sakupljanja plodova i prerade. Kako do vrhunske kakvoće maslinova ulja?

korlat_berba
Nedjelja, Rujan 6, 2009 00:00

I prošlih godina smo ranije započeli s berbom merlota. Sunce i toplina su glavni razlog, a oni su i tajna kvalitete poljoprivrednih proizvoda iz Ravnih kotara. Mali broj ljudi zna da Ravni kotari imaju više sunčanih dana nego Hvar, kaže Šime Škaulj iz Nadina

grozdovi1
Subota, Rujan 27, 2008 00:00

Kako se berba zahuktavala, tako je cijena grožđa na Nadinskom blatu rasla. - U prosjeku će biti pet kuna, pojašnjava gospodar Nedjeljko Prtenjača koji posjeduje tri hektara vinograda. Dnevno smo, kaže, brali i do osam tona da bismo zadovoljili sve narudžbe

123bacve
Utorak, Rujan 23, 2008 00:00

Sama berba stvara veselje, no ono što slijedi poslije - spremanje vina u bačvu poseban je užitak jer se u drvo, okovano metalnim obručima, pohranjuje višemjesečni trud pomiješan sa strepnjom hoće li ćudljiva priroda biti milostiva prema božanskim bobicama, govori Ante, vinogradar iz Sukošana

radovin4
Nedjelja, Rujan 21, 2008 00:00

U Radovinu je uvijek bilo dobroga vina. Ovdje su bačve uvijek pune, kako o Gospi od Zdravlja i Božiću tako i o Uskrsu i po Sv. Petru. Stoga se za Radovinjane i govori da su dobri vinogradari i vješti vinari. Imamo i nagrađenih vina. Svega može nestati, a vina ne može! Ovo područje je hrvatska vinogradarska Provansa i kod nas se voda iskreno poštuje, a vino pije, kazuju vinogradari ovoga sela