gripa

Petak, Siječanj 18, 2019 10:53

Gripa je ove godine pokazala zube, upozoravaju liječnici iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", gdje je od 30. prosinca do jučer primljeno 26 bolesnika s teškom upalom pluća izazvanom gripom, te jedan pacijent s bakterijskim meningitisom koji se također razvio zbog gripe.

Četvrtak, Siječanj 17, 2019 13:42

Trenutno je sezona gripe pa je gužva na Odjelu pedijatrije.  Kako saznajemo od zamjenika ravnatelja Opće bolnice Zadar, dr. Edija  Karuca, djeca se na Odjel najviše dovode zbog visoke temperature ali i  simptoma obične prehlade poput curenja nosa, kašljanja, kihanja, bolova u grlu i uhu, te zbog simptoma crijevne viroze: povraćanja, bolova u  trbuhu i proljeva.

Četvrtak, Siječanj 3, 2019 15:10

U Hrvatskoj je trenutno registrirano više od 1100 oboljelih od gripe, iako je stvarni broj oboljelih veći, a u populaciji dominira virus A, koji se nalazi u ovosezonskom cjepivu, doznaje se u Nacionalnom centru za influencu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Srijeda, Siječanj 2, 2019 12:20

Ove godine gripa je stigla nešto ranije nego što je uobičajeno, te je prema zadnjim podacima, u Hrvatskoj registrirano oko 260 oboljelih, dok na zadarskom području do protekloga tjedna nije bio zabilježen niti jedan slučaj.

Četvrtak, Prosinac 27, 2018 12:29

Ide zima, a s njom često i  gripa i prehlada. Dakako,  ako nas tako nešto snađe  nastojat ćemo si na sve  načine olakšati tegobe, bilo  da pijemo čajeve, sirupe za  kašalj, aspirin, kokošju juhicu  i slično. No uz sve to nemojmo zaboraviti ni na med, koji  se već gotovo od pamtivjeka  u narodnoj medicini koristio  za ublažavanje prehlade,  kašlja i mnogih drugih bolesti.

Četvrtak, Prosinac 6, 2018 19:00

Gripa je stigla u Hrvatsku, a u protekla je dva tjedna virus gripe laboratorijski potvrđen kod ukupno 11 osoba iz raznih dijelova Hrvatske. Mahom se radi o pacijentima koji su zbog težeg oblika gripe hospitalizirani, a među njima ima i djece. Kao i uvijek, stručnjaci upozoravaju da je stvarni broj zaraženih višestruko veći u odnosu na prijavljeni broj slučajeva.

Subota, Ožujak 10, 2018 10:54

Iako se ova sezona gripe smatra jednom od najsmrtonosnijih jer je do sada u Hrvatskoj zabilježeno 35 umrlih osoba od posljedica ove opasne sezonske virusne bolesti, u Zadru nema registriranih smrtnih slučajeva povezanih s gripom. Prošle je godine, podsjetimo, u Hrvatskoj 27 osoba umrlo od posljedica gripe, a ni tada na zadarskom području nije bilo smrtnih slučajeva.

Petak, Siječanj 12, 2018 22:10

Da komplikacije uzrokovane gripom mogu biti kobne potvrđuje i smrt dviju osoba koje su do sada ove godine u Hrvatskoj preminule od ove sezonske zarazne virusne bolesti. Prošle godine od gripe je u Hrvatskoj umrlo 27 osoba, dok u Zadarskoj županiji lani nije bilo smrtnih slučajeva povezanih s ovom bolešću.

Utorak, Siječanj 9, 2018 14:35

Gripa, koja se ove sezone pojavila već u studenom, odnijela je prve žrtve - u Kliničkoj bolnici Dubrava preminula je starija osoba, a u Općoj bolnici Koprivnica komplikacije su odnijele život 75-godišnjakinji, za što se laboratorijska potvrda još očekuje, doznaje se u utorak u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Petak, Listopad 27, 2017 10:37

Cijepljenje protiv gripe započet će sljedećega petka, 3. studenoga, a ovih dana je u tijeku distribucija cjepiva po liječničkim ordinacijama, doznajemo na Zavodu za javno zdravstvo Zadar, gdje i ove godine očekuju dobar odaziv kao i lani kada je iskorišteno oko 92 posto naručenih doza cjepiva.

Stranice