blagdan

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Petak, Prosinac 10, 2021 15:00

Blagdan svetog Nikole, u domaćem žargonu Mikula, svečano se obilježava na Dugom otoku u Luci, Salima i u Božavi. U Božavi i Luci sveti Nikola jedan je od zaštitnika mjesta. Na svečev blagdan svečano misno slavlje koje je predvodio fra Jakov Teklić organiziralo se u kapelici sv. Mikule, koja je 1926. godine izgrađena u njegovu čast. Ostali crkveni blagdani i nedjeljne svete mise održavaju se u crkvi svetog Stjepana Prvomučenika, glavnog nebeskog zaštitnika Luke.

Utorak, Studeni 16, 2021 14:17

Svečanom procesijom i euharistijskim slavljem, 14.studenog u crkvi Sv. Nikole Tavelića u Lišanima Ostrovičkim uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljen je nebeski zaštitnik Lišana sv. Nikola Tavelić. Slavlje je započelo procesijom oko crkve, u kojoj su se izmjenjivale litanije, pučki napjevi, a mladići u narodnim nošnjama nosili procesijsku sliku sv. Nikiole Tavelića.

Ponedjeljak, Studeni 1, 2021 08:33

Blagdan je Svih svetih, dan kojim Katolička Crkva slavi sve kanonizirane, ali i svece koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a nisu kanonizirani.

Blagdan Svih svetih slavi se 1. studenoga, a taj dan je i državni blagdan u Republici Hrvatskoj. 

Četvrtak, Rujan 30, 2021 14:52

Blagdan svetog Mihovila (Mihaela), arkanđela, jučer je svečano proslavljen diljem Zadarske županije: u Zadru, Vrsima, Poljicima, Visočanima, Galovcu, Sv. Filipu i Jakovu, Bulićima, Vukšiću te Mrljanima, Neviđanima i Dobropoljani na otoku Pašmanu i drugdje. Usprkos radnom danu i koroni brojni vjernici cijele nadbiskupije tijekom jučerašnjeg dana pohodili su crkve, u molitvi i pobožnosti.

Četvrtak, Rujan 30, 2021 14:17

Blagdan sv. Kuzme i Damjana u ponedjeljak je svečano proslavljen u župi sv. Kuzme i Damjana u Slivnici. Misno slavlje u župnoj crkvi u Slivnici predvodio je don Marko Dokoza, župnik župe Uznesenja BDM u Ugljanu i župe sv. Lovre u Lukoranu. Suslavili su slivnički župnik Luka Šustić i još sedmorica svećenika.
Don Marko je propovijed počeo zanimljivim detaljem.

Ponedjeljak, Rujan 6, 2021 15:43

Svake se godine na blagdan Sv. Marcele skida pozlaćeni pokrov iza kojeg se nalazi kovčeg sa ostacima tijela svetice. Kovčeg je smješten iza staklene pregrade, a ispod središnjeg baroknog oltara župne ninske crkve. Tako otkriveni kovčeg ostaje tjedan dana kada se opet pozlaćeni pokrov vrati na prvotno mjesto i bude tako za narednih godinu dana. Taj običaj u suvemeno doba uvodi u blagdanske svetkovine nebeskih zaštitnika grada Nina Sv. Marcele i Sv. Anselma.

Ponedjeljak, Kolovoz 16, 2021 11:59

Blagdan biskupa i mučenika sv. Kasijana, nebeskog zaštitnika župe Sukošan po kojem su sukošanski preci i nadjenuli ime ovom naselju smještenom uz mirnu uvalu Zlatna luka, obilježile su epidemiološke mjere zbog kojih je drugu godinu za redom ostao zatvoren SC Sukošan.

Ponedjeljak, Kolovoz 16, 2021 11:56

U povodu blagdana Velike Gospe hodočasnici iz domovine i svijeta su usprkos koronavirusa i temperaturi od preko 36 stupnjeva Celzijusa u Škabrnju počeli pristizati u nedjeljnim ranijim prijepodnevnim satima stvarajući šušur i živost pozitivne energije. Nitko se nije žalio, jer čim su ušli u crkvu ili su se išli ispovjediti ili su se odmah predali meditaciji i molitvi, jer jednom je Gospa.

Ponedjeljak, Kolovoz 16, 2021 11:30

Svečanim misnim slavljem na platou pokraj zavjetne crkve Gospe od Jasenova, u Vrsima, proslavljen je blagdan Marijina uznesenja na nebo – Velika Gospa. Na stotine vjernika iz domovine i svijeta ujedinilo se zajedno u molitvi oko Gospinog kipa iznoseći prošnje i zazive u tišini svoga srca. Svetu misu predvodio je župnik don Ivica Bašić koji je ustvrdio kako Blažena djevica Marija, kao pravi primjer majke, uvijek svojom ljubavi privlači djecu u svoje majčinsko krilo.

Subota, Kolovoz 7, 2021 15:22 1

U župi Obraćenja sv. Pavla u Kukljici na otoku Ugljanu proslavljen je zavjetni blagdan Gospe Snježne, vjerske svetkovine Gospe od Sniga koja je kroz pet stoljeća postala dio kulturnog identiteta mjesta Kukljice. U svetištu sa zapadne strane tjesnaca Mali Ždrelac u uvali Ždrelaščica vjernički puk po 507. put u nizu 5. kolovoza je častio Gospu Snježnu.

Stranice