vinari

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Petak, Listopad 16, 2020 14:09

Za obilazak ovog vinara nismo prešli puno kilometara, već se od Biogradske, iz Kotlara digli do pod Crno, u onu predivnu sada opustjelu i zaraslu dolinu koje se stariji, kao Krsto Matešić, naš domaćin, pa i ja, sjećaju još pune vinograda i maslina i smokava, i pokojeg bunara. Još su je obrađivali Prečani i Arbanasi, dok su se Galovčani i Zamuničani obližnjom cestom biciklima spuštali i dizali put posla i Grada.

Petak, Listopad 9, 2020 14:00

Nadolazeća kiša i navala ptica požurila je kasnu berbu (»koju nama ovdje na jugu, službeno Zavod ne priznaje« - R. Bobanović) Merlota i Crljenka od kojih se spravlja jedan čudesni poluslatko eliksir nazvan gordo »Dux Croatorum« po napisu kneza Branimira s obližnjeg Šopota. Radoslav Bobanović pokazuje nam njegovih čudesnih preko 27 šećera iz ove berbe.

Petak, Listopad 9, 2020 13:52

Na okuci gdje se cesta za Vukšić preko Perušića i Kolarine spoji sa onom što ka Vukšiću dođe preko Lepura i Lišana Ostrovačkih, u recimo centru ovog izduženog sela, lijepa je obiteljska rezidencija Marića pred kojom, preko puta ceste se reda radno dvorište sa strojevima i pomoćnim zdanjima, pa voćnjak, kojim trčkara na desetke šarenih kokoši, kakve više i ne pamtimo, a tu su i tuke, kojima će sezona.

Petak, Listopad 2, 2020 16:10

Sjedimo bacajući pogled ka jednom od najljepših krajobraza koje je moguće zamisliti, gdje se preko borovitog poluotoka Pinije naziru konture tornjeva Zadra, a otočka lepeza viri nad dugim gustim redovima bezmalo zrelog plavca malog crnog. S čašom Pošipa Prestigea u ruci u društvu smo Zorana Pantalona, direktora Kraljevskih vinograda, u kušaoni uz priče o kraljevima i vinima, i kraljevima vina.

Petak, Listopad 2, 2020 16:02

Viteško vino godine (Maraština), zlatna vina sa Sabatine (Merlot i Cabernet Sauvignon), jedini Grk i Cabernet Franck u Zadarskoj županiji, Plavina za natjecanja, zlatno i srebro sa hrvatskog natjecanja Vina od davnina (Plavina, Maraština), uz 200 odličja i 11 šampionskih tutula sa vinskih smotri, od međunarodnog ogleda na Sabatini, lokalnih, pa do Ludbrega (Plavina).. i sve za eko vina (»To je moja i naša nadinska niša jer smo naj eko selo u državi«).

Petak, Rujan 11, 2020 15:08

Na zasadama poduzetnih predaka, u smilčičkim pržinama što ljube vino, diplomirani agronom Mladen Anić, gotovo jedini te struke među »kotarskim vinskim revolucionarima«, odradio je nekoliko vinskih »ofenziva« s kojima će vječno ostati upisan u ovdašnje vinske knjige.

Petak, Rujan 11, 2020 15:03

Vina iz garaže dala su im ime Degarra, dok su »vina puna zvijezda« pjenušci koje su prvi proizveli u Zadarskoj županiji. Između je dosadašnji tijek njihove priče, koja traje.

Subota, Kolovoz 29, 2020 18:36

Od povijesnih prapočetaka vina u Hrvatskoj, rimskog življenja s vinom, barbarskih provala i ugroze vina, pa vinskog zamaha po pokrštavanju Hrvata, održanja za mletačko turskih ratova, do vrhunaca vinske gotovo monokulture pred filokseru, krive za egzodus Dalmatinaca put Amerike, do socijalističkih "stolnih" vinarija i domaćih vina "za sebe", Domovinskog rata i početaka "od ispod nule", do sadašnje "vinske revolucije koja teče", područje današnje Zadarske županije živi sa vinogradima i vinom p

Ponedjeljak, Srpanj 20, 2020 14:52

Corona virus nije na koljena bacio samo turističke i ugostiteljske firme i radnike već je i vinogradarima i vinarima donio najveću krizu ikad. Zbog nerada ugostiteljskog i turističkog sektora (tzv. HORECA), kroz koji plasiraju ogroman dio, vino je neprodano. Oni koji su otvorili kušaonice i imali prodaju na kućnom pragu ostali su i bez tog dijela kolača, jer gostiju je manje.

Četvrtak, Svibanj 28, 2020 20:25

Nakon provedenog istraživanja Hrvatske gospodarske komore postalo je i službeno: hrvatski vinari u prvih šest mjeseci bilježe pad prodaje vina od 80 posto!

Projekcije na čitavu godinu, a do njih se došlo temeljem stavova i proračuna samih vinara, govori kako će pad iznositi oko 60 posto.

Dašak optimizma u odnosu na procjene od prije mjesec dana unijele su najave ipak nešto bolje turističke sezone od one koja se očekivala s prijelaza travnja u svibanj.

Stranice