vinari

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Petak, Studeni 13, 2020 14:23

U Cerodolu smo nad cestom ka Ninu gdje već stoljeće odumiru nekad ponosni vinogradi, a gdje je naš domaćin Stjepan Vučemilović posadio 3.000 loza, gdje je loza oduvijek kraljevala:

Petak, Listopad 30, 2020 18:51

Šime Škaulj napravio je prvo ovdašnje vrhunsko vino, od Cabernet Sauvignona iz roda 2008. godine, među prvima otišao na Decanter, nakon što je pokupio sve moguće naše nagrade, prvi proizveo Chardonnay metodom sur lie u ovom kraju, prvi ugostio jedan kraljevski par, NJ. E. Carla Gustafa XVI i Siliviju, od Švedske,...
Ovdje se ne »ljudika« nasuho, nego smo na Nud Brut pjenušcu:

Petak, Listopad 30, 2020 18:42

Na imanju zaštićenom od bure, kad se dignete iz Novigrada put Pridrage, pa poviše groblja skrenete lijevo, u ladanjskom savršenstvu kuće s imanjem, okružene moćnim suhozidom, pobrane su masline, pod kojim bujaju tratinčice, i loze, koje hvata jesenje rumenilo.

Petak, Listopad 23, 2020 17:04

U Diklu nas čeka vitalni, što bi se reklo pun života, švicarski umirovljenik, sad domaći vinar Trifun Poljak. Upadamo tek što je grupica Nijemaca s jahte, nakon ispijanja njegovog vina u jednom zadarskom elitnijem restoranu, svratila probati i uzeti štogod popudbine za na jahtu, da ne plove nasuho.

Petak, Listopad 23, 2020 16:58

Kada je 1997. godine nastala Zadarska županija, iz nje se izuzeo Kotar Knin, a ušao Pag (do Novalje, odnosno granice kod Zrća), pa, prije nego je u Zadarskoj županiji krenula »vinska revolucija«, nasljeđuje ovaj kraj svojevrsnog »predrevoucionara«. Čovjek koji je u bitku za vinsku obnovu i posao krenuo sam, dok se o tome ovdje tek sanjalo, naš je domaćin i utemeljitelj »Vina otoka Paga« - Denis Rako. Njegova »vinska oluja« počela je 1995. godine odmah nakon Oluje.

Petak, Listopad 16, 2020 14:53

OPG Nimčević bio je na ocu Miljenku od 1995. do 2014. otkad je u mirovini, a OPG preuzima na sebe sin nasljednik jedan od najmlađih izdanaka nadinskih eko vinara Elvis Nimčević. U obiteljskom je poslu i brat Marko, a i majka Neda zna sve što treba zanati jer iz kuće u kojoj se radilo vino došla u istu takvu.
Kao i svaka naša vinska priča po selima počinje, vjerujem kroz povijest obitelji i vinograd i vino za sebe?

Petak, Listopad 16, 2020 14:09

Za obilazak ovog vinara nismo prešli puno kilometara, već se od Biogradske, iz Kotlara digli do pod Crno, u onu predivnu sada opustjelu i zaraslu dolinu koje se stariji, kao Krsto Matešić, naš domaćin, pa i ja, sjećaju još pune vinograda i maslina i smokava, i pokojeg bunara. Još su je obrađivali Prečani i Arbanasi, dok su se Galovčani i Zamuničani obližnjom cestom biciklima spuštali i dizali put posla i Grada.

Petak, Listopad 9, 2020 14:00

Nadolazeća kiša i navala ptica požurila je kasnu berbu (»koju nama ovdje na jugu, službeno Zavod ne priznaje« - R. Bobanović) Merlota i Crljenka od kojih se spravlja jedan čudesni poluslatko eliksir nazvan gordo »Dux Croatorum« po napisu kneza Branimira s obližnjeg Šopota. Radoslav Bobanović pokazuje nam njegovih čudesnih preko 27 šećera iz ove berbe.

Petak, Listopad 9, 2020 13:52

Na okuci gdje se cesta za Vukšić preko Perušića i Kolarine spoji sa onom što ka Vukšiću dođe preko Lepura i Lišana Ostrovačkih, u recimo centru ovog izduženog sela, lijepa je obiteljska rezidencija Marića pred kojom, preko puta ceste se reda radno dvorište sa strojevima i pomoćnim zdanjima, pa voćnjak, kojim trčkara na desetke šarenih kokoši, kakve više i ne pamtimo, a tu su i tuke, kojima će sezona.

Petak, Listopad 2, 2020 16:10

Sjedimo bacajući pogled ka jednom od najljepših krajobraza koje je moguće zamisliti, gdje se preko borovitog poluotoka Pinije naziru konture tornjeva Zadra, a otočka lepeza viri nad dugim gustim redovima bezmalo zrelog plavca malog crnog. S čašom Pošipa Prestigea u ruci u društvu smo Zorana Pantalona, direktora Kraljevskih vinograda, u kušaoni uz priče o kraljevima i vinima, i kraljevima vina.

Stranice