ronioci

Srijeda, Veljača 9, 2011 00:00 1

Nedjelja, pola devet ujutro. U marini u Bibinju valovi zibaju krme usidrenih barčica, vjetrić ustrajno kucka okovanim konopima o jarbole jedrilica. Dočekuje nas Vinko Šimunić Bubanj, mitska figura zadarskog ronjenja, jedna od najupućenijih i najosebujnijih ličnosti hrvatskog ronjenja, čovjek koji je osnovao prvi zadarski ronilački klub i u njemu odgojio i ronjenju naučio stotine ronilaca.

Utorak, Lipanj 8, 2010 00:00

Akcija domaćih ronioca uz potporu Općine, Turističke zajednice i HVIDRA-e bila je uspješna. Kao da je more veliki kontejner za bacanje smeća, hladnjaci, štednjaci, boce, automobilske gume, akumulatori, cipele i brojne druge odbačene stvari "krasile" su sukošansko podmorje, kaže Mirjana Veleslavić Nadinić

Ponedjeljak, Lipanj 7, 2010 00:00

Turistička ponuda Općine Starigrad ove je godine bogatija za još jedan novi sadržaj. Na prostoru Bluesun hotela Alan u Starigradu-Paklenici otvoren je Ronilački centar Pandive, čiji su članovi 5.lipnja, na Dan zaštite okoliša, sudjelovali u ekološkoj akciji čišćenja podmorja. Uz podršku Turističke zajednice općine Starigrad u akciji je sudjelovalo i nekoliko "domaćih" zaljubljenika u ronjenje iz Starigrada i Selina te djelatnici komunalnog poduzeća Argyruntum.

ronioci
Četvrtak, Siječanj 7, 2010 00:00

U Zadarskoj županiji ima 18 registriranih ronilačkih centara, po tri su u Biogradu, Pagu i Zadru, jedan u Bibinjama, Pakoštanima, na otoku Istu i Zatonu, a najviše njih, čak pet, na Dugom otoku. To ne treba čuditi, ističe Erik Šešelja, vlasnik agencije Kornati diver iz Zaglava, jer su u njegovom podmorju nastale brojne morske špilje od kojh neke imaju atraktivne ulaze, a u nekima žive rijetke vrste kao što je mesojedna spužva.

arheolozi_brusic
Srijeda, Prosinac 23, 2009 00:00

Veselju nikada kraja kada kada su članovi podvodnog tima arheologa Sveučilišta u Zadru na čelu s prof. dr. sc. Zdenkom Brusićem saznali da su dobili donaciju vrijedne ronilačke opreme. Da je donacija došla u prave ruke, pokazuju i navedeni podaci. Silba, Bošana kod Biograda, te Cres samo su neki od značajnih lokaliteta na kojima su ove 2009. godine podvodni arheolozi Zadarskog Sveučilišta otkrili mnoštvo nalaza važnih za bolje i cjelovitije poznavanje pomorstva antičke Liburnije.

vinko_simunic_bubanj3
Nedjelja, Prosinac 13, 2009 00:00

Zadarska ronilačka legenda Vinko Šimunić iskusio je blizinu smrti u morskoj dubini i u ratu i u miru, izvlačio utopljenike i automobile, ali volja za ronjenjem nikad ga nije napuštala. U zadnjih nekoliko desetljeća nalovio je svu silu ugora i kirnja, čak i kapitalaca do trideset kila, sve dok jednog dana nije otkrio riblju ćud i zauvijek izgubio želju za ribolovom. Danas nema ništa s time, iz mora izlazi čist kao suza, kao hindus kad izađe iz Gangesa

ronioci_izlozba1
Nedjelja, Prosinac 13, 2009 00:00

podvodne1209_11
Subota, Prosinac 12, 2009 00:00

ekoakcija
Nedjelja, Studeni 22, 2009 00:00

Klub podvodnih aktivnosti treću godinu zaredom provodio je u subotu ujutro akciju čišćenja podmorja na području pored Morskih orgulja. Premda je vrijme bilo vjetrovito, a time i more valovito, dvanaest je ronioca nesmetano čistilo podmorje od već uobičajenih nečistoća kao što su staklena i plastična ambalaža, automobilske gume, žice, i ostalo. Zanimljiv ulov u vrećama zadarskih ronioca bio je i umivaonik koji je izronio na površinu zajedno s morskim ježem i morskom travom.

Stranice