hgss

Četvrtak, Rujan 20, 2018 17:40

Danas. u 11:05 došla je dojava o padu penjača sa kuka Manite Peći. Odmah je zemaljskim putem upućeno je 36 pripadnika iz 12 Stanica HGSS-a i jedan pripadnih GSS-a BiH. U pripravnosti je bio helikopter HRZ s letačima spašavateljima. 

Trenutno se u NP Paklenica održava tečaj ljetnih tehnika spašavanja koji je jedan od 3 temeljna tečaja HGSS-a, te su odmah po dojavi svi sudionici tečaja i njihovi istruktori poslani na teren. 

Četvrtak, Rujan 20, 2018 14:22

Tijekom održavanja tečaja ljetnih tehnika spašavanja u NP Paklenica došla je dojava o padu penjača sa kuka Manite Peći. 

Odmah je zemaljskim putem upućeno je 36 pripadnika iz 12 Stanica HGSS-a i jedan pripadnih GSS-a BiH. U pripravnosti je i helikopter HRZ s letačima spašavateljima. 

Petak, Rujan 14, 2018 12:27

Zadarskim spašavateljima su zaredale ovih dana neuobičajene akcije. Nakon ljubitelja zvijezda jučer su spasili jedno prase.

- Ustvari da budemo jasniji pomogli smo stanovnicima Velebita starije životne dobi da ne izgube vrijedno prase koje će im dobro doći u zimskim mjesecima, precizirali su duhoviti spašavatelji.

Petak, Rujan 14, 2018 09:25

Županijski centar 112 zaprimio je jučer oko 20.45 sati dojavu da su tri osobe, državljani Belgije, planinareći iznad predjela „Ovčji kuk“ skrenule s označene staze te zbog slabe vidljivosti ne mogu ponovo pronaći put.

Osobe su oko 00:00 sati spuštene u podnožje. U akciji su sudjelovala dva člana HGSS-a iz Stanice Zadar i Split.

Nije bilo ozlijeđenih osoba.

Nedjelja, Rujan 9, 2018 09:02

Članovi HGSS stanice Zadar i sinoć su sudjelovali u akciji traganja i spašavanja dvoje belgijskih državljana. Oko 20:00 sati, javlja Županijski centar 112 stigla je dojava kako se belgijski državljanin sa suprugom spušta niz Vidov kuk te da su izašli izvan staze i ne znaju se vratiti.

Županijski centar javlja se HGSS-u, a sedam članova iz kuće u Starigradu kreće u akciju. Ubrzo pronalaze zalutale turiste te akcija završava nešto poslije 21 sat.

Subota, Rujan 8, 2018 18:15

Članovi zadarske stanice HGSS-a jučer su pomogli zalutalim njemačkim državljanima koji su se izgubili na području NP Paklenica, kod zaseoka Tomići, a usput su pronašli i zalutalog psa kojemu je isto tako trebala pomoć. Ovi nesebični volonteri odmah su priskočili u pomoć, a nadaju se da će psu kojega su spustili do parkirališta ubrzo pronaći vlasnika.

Ponedjeljak, Kolovoz 27, 2018 22:52

Tijekom današnjeg dana dežurni spašavatelji HGSS-a u NP Paklenica spasili su makedonskog penjača koji se ozlijedio penjući se na zahtjevnom Mosoraškom smjeru u Anića Kuku, a uz zadarske HGSS-ove u akciji su sudjelovale i njihove kolege iz Srbije i Makedonije.

Subota, Kolovoz 11, 2018 09:26

Dežurni spašavatelji u NP Paklenica pred kraj dežurstva dobili su dojavu da se u zaseoku iznad planinarskog doma nalazi skupina francuskih planinara od kojih jedan ima sunčanicu i ne može se sam spustiti do parkirališta. Petorica spašavatelja uz pomoć nosila transportirali su ga do kanjona i predali hitnoj medicinskoj pomoći. Akcija je završena u 21:20h. 

Ponedjeljak, Srpanj 30, 2018 09:29

Jučer oko 15:15 sati Županijski centar 112 zaprimio je dojavu od troje austrijskih državljana  da su ostali bez vode dok su planinarili u NP Paklenica.Nalazili su se na planinskoj cesti između Tomića i Starigrada. 

U akciji traganja i spašavanja sudjelovalo je osam članova HGSS-a. Akcija je završena u 16:50 sati, a Austrijanci nisu ozlijeđeni.

Utorak, Srpanj 24, 2018 18:00

Južni Velebit, posebno dio na podrućju Crnopca iznad Gračaca, obiluje brojnim špiljama i jamama, a u razdoblju od 13. do 15. srpnja 2018. godine održala se državna vježba speleološkog spašavanja u jami Muda labudova. Vježbe HGSS-a provode se kako bi pripravnici i članovi implementirali usvojena znanja s tečajeva, a voditelj ove vježbe bio je Ivan Mišur iz HGSS Stanice Zagreb, objavili su iz HGSS-a.

Stranice