veli iz

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Utorak, Srpanj 30, 2019 15:16

U ponedjeljak, 29. srpnja 2019. u 18 sati u Domu kulture u Velom Ižu održana je dječja kreativna radionica na temu glagoljice, a u sklupu izložbe "1000 godišć glagoljice na Ižu" koja je otvorena na veloišku feštu Petrovu 29. lipnja povodom otkrića kamenog praga s glagoljskim natpisom početkom godine. Autor izložbe je Veloižanin đakon i etnolog Livio Marijan u suradnji s Narodnim muzejem Zadar, Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i Arhivom Zadarske nadbiskupije.

Ponedjeljak, Srpanj 29, 2019 11:55

U subotu je u Velom Ižu je odražana tradicionalna običajna fešta »Iški kralj« na kojoj je izabran novi seoski kralj Sergej Vlahov. Običaj biranja seoskog kralja koji je postojao na mnogim hrvatskim otocima, ali i drugdje po Europi, u Velom Ižu je prestao 1875. godine kada posljednji izabrani kralj nije htio preuzeti tu čast jer je donosila sa sobom prilično velik trošak. Kraljevi, koji su se obično birali na sv. Stjepana (26.XII.) morali su na blagdan sv.

Subota, Srpanj 27, 2019 15:11

U tiskanom izdanju »Zadarskog lista« od 25. srpnja objavljen je članak o peticiji otočana iz Velog Iža kojom »traže da im se ne uzima svećenik«. Obzirom na neke pogrešne konotacije i neistine iznesene u članku Vaše novinarke, smatramo potrebnim radi čitatelja i javnosti dostaviti ovo pojašnjenje. U duhu Zakona o tisku, molimo objavite na stranicama Zadarskog lista.

Četvrtak, Srpanj 25, 2019 10:59

- "Danas otoci, bogati vjerskom duhovnom i kulturnom baštinom, zadarskom nadbiskupu služe uglavnom kao geto za osebujne i problematične svećenike s kojima ne zna gdje bi drugo.

Srijeda, Srpanj 24, 2019 12:51

Komorni orkestar iz Den Haaga, na poziv Udruge »Maslinova gora« iz Velog Iža, koju vodi Karin Lipps, održao je ljetni glazbeni tjedan na otoku Ižu, u sklpu kojega su održani koncerti u Velom Ižu i na Ravi.

Četvrtak, Travanj 4, 2019 19:00

Iako nije slutilo na dobro, ova priča ipak, ima sretan završetak jer otočno će ribogojilište nastaviti trajati i što je najvažnije  - šestorica radnika neće ostati bez posla što neizmjerno puno znači  za malu sredinu kao što je Veli Iž.

Četvrtak, Veljača 14, 2019 16:30

U Velom Ižu u siječnju 2019., prigodom početka radova na  staroj obiteljskoj kući vlasnika Davora Švorinića u “Mihovilovom dvoru“,  u predjelu Velog Iža zvanog Galija, otkriven je kameni nadvratnik (prag)  s četiri glagoljska slova (Č H O D) što u brojčanoj vrijednosti znači godina 1685. Nadvratnik je dug oko 2 m, a visok oko 30 cm, od domaćeg kamena (“živac“) kakav se vadio na otoku i koristio u gradnji kuća.

Nedjelja, Prosinac 23, 2018 16:58

Stjepan Žuljić iz tima Kretenicus osvojio je ovogodišnju drugu po redu Išku kraljicu došavši na cilj za nešto više od pet sekundi. Drugo mjesto osvojio je Renato Golem, s treći po redu na cilj je došao Julij Hus iz Slovenije. Niz stazu dugu 62 metra spustilo se stotinjak skijaša. Bilo je tu skijaša, snowboardera, ali i onih koji su se htjeli okušati u malo egzotičnijim disciplinama, pa su se tako neki spuštali i na velikom rozom plamencu, a drugi na sjedećim skijama.

Subota, Prosinac 22, 2018 16:11

Drugu godinu za redom u Velom Ižu održava se neobična skijaška utrka Iška kraljica. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i velike promocije organizatori su se odlučili i ove godine ponoviti utrku.

Srijeda, Studeni 21, 2018 12:12

Zaogrnut burom i okupan kasnojesenskim suncem između  Dugog otoka i Ugljana stisnuo se otok Iž sa svojim mjestima Mali i Veli  Iž.

Stranice