Kultura

Ponedjeljak, Rujan 10, 2018 17:30

Zadarski glumac amater, član kazališne udruge "Igrajmo se" - Ivan Bašić, upisao je akademiju dramskih umjetnosti u Madridu "Central de cine". Prijave su bile on line, a dvadeset i jednogodišnji Zadranin svoju je prestižnu priliku da studira glumu u društvu kolega iz cijelog svijeta pod stručnim nadzorom renomiranih profesora, u samom srcu jedne od najkvalitetnijih kinematografija na svijetu osigurao prošavši audiciju koja je uključivala iscrpnu prezentaciju.

Nedjelja, Rujan 9, 2018 17:34

Nataša Kupljenik, akademska slikarica i spisateljica s ljubljanskom adresom u srijedu će u Gradskoj knjižnici Zadar predstaviti svoju prvu zbirku poezije. Predstavljanje knjige bit će od 18 sati u multimedijalnoj dvorani, a uz autoricu bit će i urednica Tamara Lujak.

Nedjelja, Rujan 9, 2018 08:43

 Čitav moj život obilježen je slikarstvom jer potječem iz obitelji akademskih slikara. Djetinjstvo sam provodio gledajući slike mojih  roditelja i slikare različitih pravaca. Zbog odrastanja u slikarskom  okruženju naposljetku moj je izbor bio više nego jednostavan, tako je  prije svoje prve samostalne izložbe, govorio mladi zadarski umjetnik  Mirko Marušić.

Petak, Rujan 7, 2018 14:32

Nika Petrović, posljednja iška lopižarka ovih dana je u Zagrebu završila izložbu na kojoj je predstavila svoje uratke te tako hrvatskom glavnome gradu predstavila dio otočne tradicije i kulture.

Na izložbi je, među brojnim rukotvorinama, pokazala i "Krunu lopižarsku" u kojoj je spojila tradiciju i modernu umjetnost te je napravila iskorak od tradicije prema modernoj keramici.

Petak, Rujan 7, 2018 14:00

Na području nekadašnjeg Pomorskog muzeja, a danas zgrade HAZU-a u Zadru, uskoro bi trebao niknuti Hrvatski muzej maritimne kulture. Ideja je to poznatoga zadarskog arhitekta, akademika Nikole Bašića koji je privolu za taj projekt, načelno ishodio s dionicima tog projekta.

Petak, Rujan 7, 2018 13:10

 Međunarodna skupina znanstvenika analizirajući tragove masnoće u posuđu pronađenom uz dalmatinsku obalu i u njezinu zaleđu otkrila je dokaze o najstarijim poznatim fermentiranim mliječnim proizvodima - svježim sirevima i jogurtima, proizvedenim prije 7.200 godina.  

"Ovim proizvodnja sira postaje četiri tisuće godina starija", naglasila je Sarah B. McClure, antropologinja s pensilvanijskog državnog sveučilišta (Penn State). 

Petak, Rujan 7, 2018 10:47

Narodni muzej Zadar u suradnji s Rebel Kolektivom obavještava posjetitelje kako se izložba Andy Warhol: Enter into My Life može posjetiti do petka, 28. rujna 2018. godine koji je ujedno i završni dan izložbe.

Zbog iznimnog interesa javnosti organizatori su odlučili omogućiti još tri tjedna uživanja u iznimnoj kolekciji sitotisaka, litografija, crteža, memorabilija i filmskih uradaka umjetnika koji nepobitno obilježava umjetnost druge polovice 20. st.

Četvrtak, Rujan 6, 2018 15:17

U srijedu je u Kapetanovoj kuli otvorena izložba slika zadarske umjetnice Silvijane Dražović. Nakon brojnih samostalnih i skupnih  izložbi te nakon nebrojenih likovnih i humanitarnih kolonija poznata  se umjetnica po prvi puta odlučila izložiti svoje radove u galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, u Kapetanovoj, gdje ju je dočekao  predsjednik Dragan Jelavić, kojem je pripala čast da izložbu proglasi otvorenom.

Četvrtak, Rujan 6, 2018 09:45

Animalizam i fetišizam naziv je izložbe mladog zadarskog slikara Mirka Marušića koja će se zadarskoj publici predstaviti u galeriji Zadarta.

Utorak, Rujan 4, 2018 13:22

Zadarski književnik Ante Gregov, Jurin ostvario je značajan i zapažen uspjeh, naime njegov roman: Pilot s Jadrana, treći program Hrvatskoga radija u sedam nastavaka emitirati će u večernjim satima. Na ovom projektu radila su eminentna imena iz glumačkoga svijeta. O cijelom projektu oglasit će se Hrvatski radio. Isti roman biti će ekraniziran i prikazan na HRT.

Stranice