predavanje

Petak, Veljača 15, 2019 10:55

"Skandali zlostavljanja, neke informacije i smjernice za postupanje" tema je izlaganja koje je zadarski nadbiskup Želimir Puljić održao na 48. svećeničkoj skupštini Zadarske nadbiskupije u srijedu 13. veljače u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević u Zadru. Naime, kao predsjednik HBK, mons. Puljić će od 21. do 24. veljače sudjelovati u Vatikanu na susretu pape Franje i predsjednika biskupskih konferencija zemalja svijeta o temi seksualnog zlostavljanja u Crkvi.

Petak, Siječanj 25, 2019 19:30 1

Povodom obilježavanja Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava u nedjelju 27. siječnja, jučer je u organizaciji Gradske knjižnice Zadar u Ogranku Bili brig održana prigodna edukativna radionica za učenike 8. razreda Osnovne škole Zadarski otoci. Radionicu je održala profesorica povijesti iz Gimnazije Vladimira Nazora Tihana Magaš, sudionica mnogih seminara u zemlji i inozemstvu na temu ljudskih prava i promicanja tolerancije.

Subota, Siječanj 19, 2019 21:07

Mladež Ogranka Matice hrvatske Zadar u suradnji s Odjelom za povijest Sveučilišta u Zadru organizirala je u petak zanimljivu javnu tribinu pod nazivom "Dejtonska ili građanska BiH: jučer, danas, sutra." Na tribini o ovoj aktualnoj temi, održanoj u prepunoj sveučilišnoj  Svečanoj dvorani, pokušali su se dati odgovori na neka od presudnih pitanja za budućnost susjedne države, posebno u svjetlu položaja Hrvata  kao jednoga od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. 

Petak, Siječanj 18, 2019 19:15

U srijedu je u Gradskoj knjižnici Zadar predavanje "Zdravlje - klima - vrijeme" održao meteorolog Duško Kraljev. Shodno nazivu predavanja Kraljev je objašnjavao koje su poveznice vremenskih (ne)prilika na zdravlje čovjeka, osvrnuvši se posebice u kontekstu toga na klimatsku poziciju Zadarske županije kao prostora, kako je naglasio, vrlo ugodne klime.

Ponedjeljak, Prosinac 17, 2018 19:15

U velikoj predavaonici Opće bolnice Zadar jučer je održan  znanstveni skup pod nazivom “150 godina od prve liječničke udruge u  Dalmaciji (druge u Hrvatskoj).

Ponedjeljak, Prosinac 10, 2018 18:57

Vjera i religija se nalaze u tranziciji, baš kao i naše društvo. Vjera je često politizirana i služi kao instrument za ostvarenje političkih ciljeva, a mnoge od tih akcija su nastale ili su vođene iz sakristija.

Ne smijemo pristati da pravo na slobodu vjeroispovjesti bude polazište svega drugog jer vjera bi u svojoj osnovi trebala biti tolerantna.

Ponedjeljak, Prosinac 10, 2018 18:00

Nakon što su se franjevci samostana sv. Frane u Zadru ogradili od nedavno održanog predavanja Danijele Martinović u prostorijama u sklopu samostana za koje su istaknuli da nisu znali njegov sadržaj te naglasili kako isto nije u skaldu s katoličkim naukom, oglasila se priopćenjem i sama pjevačica.

Priopćenje Danijele Martinović prenosimo u cijelosti.

Ponedjeljak, Prosinac 10, 2018 14:01

Samostan sv. Frane ograđuje se od sadržaja predavanja Danijele Martinović u Zadru.

S obzirom na brojne upite uzrokovane zbunjenošću vjernika nastupom Danijele Martinović o širenju istočnjačke duhovnosti u crkvenom  prostoru Samostana sv. Frane, radi jasnoće smatramo korisnim uputiti  ovo priopćenje.

Nedjelja, Prosinac 9, 2018 09:13

Treći Dani meda i pčelarskih proizvoda Zadarske županije, koji su započeli u petak predstavljanjem desetak proizvođača meda i drugih medarskih proizvoda s područja Zadarske županije, te mednim doručkom kojeg su pripremili učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske, te Poljoprivredne škole Stanka Ožanića, nastavljeni su jučer stručnim predavanjem. Tako je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar doc. dr. sc.

Subota, Prosinac 8, 2018 09:15

U utorak, u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru, viša arhivistica DAZ, dr. sc. Dubravka Kolić održala je zanimljivo javno predavanje, ujedno i posljednje ove godine, posvećeno neobičnoj sudbini odvjetnika i agronoma iz Cunea u Piemontu, Vincenzu Virginiju (1752.- 1830.). Predavanje se temeljilo na izvornom arhivskom gradivu pohranjenom u Državnom arhivu u Zadru.

Stranice