pobacaj

Poruka greške

Deprecated function: Function create_function() is deprecated u views_php_handler_area->render() (linija 39 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/views_php/plugins/views/views_php_handler_area.inc).
Nedjelja, Svibanj 22, 2022 22:11

Slučaj trudnice Mirele Čavajda ponovno je aktualizirao pitanje zakonske regulative prava na prekid trudnoće. Upravo je to bila glavna tema večerašnjeg HRejtinga na HRT-u. Anketa je provedena od 16. do 19. svibnja na uzorku od tisuću 400 ispitanika. Najveća pogreška uzorka je +/- 2,62 posto, a pouzdanost istraživanja 95 posto.  Rezultate je predstavila Tatjana Munižaba.

Petak, Svibanj 13, 2022 11:53

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u petak je zatražila donošenje novog zakona o pobačaju i prekidu trudnoće, upozorivši da se poluistinama vezanima uz slučaj trudnice Mirele Čavajde stvara atmosfera hajke na liječnike te pogrešno interpretira uloga priziva savjesti.

Utorak, Svibanj 10, 2022 13:16

Slučaj Mirele Čavajda, majke koja nosi teško bolesno dijete i kojoj su liječnici preporučili abortus budući da je zbog teškog tumora kojeg dijete ima ugrožen i njezin život, digao je Hrvatsku na noge. Naime, u hrvatskim bolnicama ne žele obaviti abortus budući da je žena prešla 10. tjedan trudnoće, tvrdeći kako nisu specijalizirani liječnici za ovakve zahvate, dok s druge strane pritisak vrše brojne udruge zalažući se za prava djeteta na život.

Subota, Svibanj 7, 2022 12:16

Vrhovni sud SAD-a je već pripremio odluku kojom će ukinuti savezni zakon iz 1973. kojim je legaliziran pobačaj. Prema vodećim svjetskim medijima, ovo je vrhunac kulturnog rata jer će ženama uzeti pravo na izbor. Nakon što je u utorak procurio nacrt sudske odluke od 98 stranica, pristaše prava na izbor izašli su na ulice prosvjedujući u desetak američkih gradova. Prema anketama, oko 60 posto Amerikanaca podržava pravo žene na izbor, dok 39 posto ih želi zabranu pobačaja.

Nedjelja, Lipanj 21, 2020 11:19

Susramlje. Sramota je ono što normalan čovjek mora osjećati. Srama je koliko vam drago i nemoći je poprilično, makar nas uvjeravaju da je sve ovo uvertira za dan kad ćemo moći pokazati moć. Pa ćemo podbaciti, garant, opet.

Utorak, Ožujak 10, 2020 14:48

Na Čistu srijedu (Pepelnicu), 26. veljače, počela je nova, 13. molitvena kampanja 40 dana za život u kojoj se moli za spas nerođene djece. U svijetu se moli u 507 gradova, a u Hrvatskoj u 35, u Splitu i Zagrebu na dva mjesta, a u glavnome gradu i 24 sata ispred bolnice u Vinogradskoj. Riječ je o međunarodnoj i ekumenskoj inicijativi u koju se i u ovoj akciji uključio Zadar. Tako se ispred Opće bolnice (ulaz pored pedijatrije) svakodnevno moli od 7 do 19 sati.

Srijeda, Listopad 9, 2019 15:08

Najava održavanja promocije knjige "Pobačaj - drama savjesti" Tončija Matulića na zadarskom Sveučilištu u srijedu, 9. listopada, izazvala je reakciju i negodovanje jednog dijela Zadranki. Što o tome misle javnim priopćenjem iznijele su članice Foruma žena SDP-a Zadar pod naslovom "Muka po Sveučilištu", ali i aktivistkinje koje su ipak odlučile ostati anonimne.

Utorak, Svibanj 14, 2019 12:16

Na nedavno održanoj tribini Foruma žena SDP-a u Multimedijalnoj dvorani zadarske Gradske knjižnice pod nazivom - "Od priziva  savjesti do zabrane pobačaja", izneseni su podaci kako 58 posto ginekologa i gotovo 14 posto primalja u Hrvatskoj - ima priziv savjesti, a osim  priziva savjesti ono što pobačaj čini teže dostupnim jest i činjenica kako  ta usluga nije besplatna i prosječno košta 2500 kuna.

Četvrtak, Travanj 11, 2019 11:53

Uvođenje obveznog savjetovanja uoči odluke o abortusu jedna je od odrednica oko koje se uglasilo povjerenstvo koje je ministar  zdravstva Milan Kujundžić formirao u svrhu stvaranja Zakona o pravu  na prekid trudnoće. U Hrvatskoj se pobačaj na zahtjev i dalje regulira  pravnim normama iz 1978., ali donošenje novog zakona još je uvijek u  povojima.

Utorak, Ožujak 26, 2019 19:15

Oko 14 posto primalja, ili u prosjeku svaka sedma primalja u Hrvatskoj pozvala se na priziv savjesti. Svaka druga, međutim, pozvala bi se na priziv savjesti kad bi bila sigurna da to neće imati negativne posljedice na njezin radni odnos.

Stranice