Petak, 24. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

VOJNA POMOĆ

Kanada će za Ukrajinu kupiti moćni američki protuzračni sustav zemlja-zrak

Autor: Hina

11.01.2023. 07:45
Kanada će za Ukrajinu kupiti moćni američki protuzračni sustav zemlja-zrak

Foto: Soldatnytt, Wikimedia CommonsKanada će kupiti američki sustav za protuzračnu obranu zemlja-zrak NASAMS za Ukrajinu, priopćio je ured kanadskog premijera Justina Trudeaua nakon sastanka s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Ciudad de Mexicu u utorak.


Trudeau i Biden razgovarali su o ratu u Ukrajini na sastanku sjevernoameričkih čelnika u Meksiku.


“To je prva kanadska donacija sustava za protuzračnu obranu Ukrajini”, istaknula je kanadska ministrica obrane Anita Anand na Twitteru.
Sustavi za protuzračnu obranu prioritetni su za Ukrajinu, rekao joj je ukrajinski kolega Oleksij Reznikov u telefonskom razgovoru ranije u utorak. Sustav NASAMS je sustav kratkog do srednjeg dometa koji šiti od napada dronovima, projektilima i zrakoplovima, rekla je Anand.


Donacija vrijedi oko 406 milijuna kanadskih dolara (302,6 milijuna američkih dolara) i nadovezuje se na 500 milijuna kanadskih dolara koliko je Kanada obećala Ukrajini u studenom, po priopćenju ministarstva obrane.


Kanada je od veljače izdvojila više od milijardu kanadskih dolara za vojnu pomoć Ukrajini. Trudeau i Biden razgovarali su i o “zajedničkoj predanosti obrani Sjeverne Amerike uključujući kanadsku kupnju lovaca F-35”, po priopćenju.