Četvrtak, 30. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nema dodatnog udara

Cijene korištenja zadarskih domova za starije i nemoćne zbog eura se neće povećati

Autor: Vanja Mirčeta

28.01.2023. 15:30
Cijene korištenja zadarskih domova za starije i nemoćne zbog eura se neće povećati

Foto: Arhiva ZL/Marin Gospić - Ilustrativna fotografijaUpravno vijeće Doma za starije i nemoćne osobe Zadar pored Sfinge početkom rujna prošle godine donijelo je odluku kako će smještaj u toj ustanovi poskupjeti za čak 79,6 eura (600 kuna), što je zabrinulo korisnike i njihove obitelji. Iako se privremeno bilo odustalo od ove nepopularne mjere, tijekom listopada je zbog poskupljenja energenata, a uslijed toga i svega ostalog, smještaj u ovom zadarskom Domu smještenom pored Sfingi ipak je poskupio. Prema najavama ravnatelja Marka Buljata, korisnici usluga ovog Doma ne bi trebali strahovati od novih poskupljenja koja su preplavila kompletan gospodarski sektor uvođenjem eura kao jedinog zakonskog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj.


– Cijene smještaja za naše korisnike podignuli smo prošle godine. Odluka našeg Upravnog vijeća iz rujna stupila je na snagu u listopadu 2022. godine. Tada je poskupljenje bilo neophodno, no za ovu godinu nemamo namjeru povećavati cijene svojih usluga. Ovisno o kategoriji smještaja cijene su se povećale za 10 do 15 posto, tako da se sada cijena smještaja kreće od 491 eura (3.700 kuna) do 716,7 eura (5.400 kuna). Najskuplje su naravno jednokrevetne sobe s kupaonicom u kojoj boravi teško pokretna, odnosno nepokretna osoba koja zahtijeva medicinsku skrb 24 sata. Mislim da su sadašnje cijene korektne, možda čak i previsoke za neke korisnike, dok su za neke OK, no jednostavno smo bili prisiljeni podići ih, naglasio je Buljat.


Umirovljenici skromno žive


Ravnatelj Doma za starije i nemoćne Zadar kaže kako se sa sadašnjim cijenama mogu pokriti te da korisnici ovog Doma do kraja godine svakako mogu biti mirni jer novih poskupljenja neće biti. Usprkos tome, prošlogodišnje poskupljenje Doma, a ujedno i režija te prehrambenih artikala i higijenskih potrepština veliki je udar na poprilično mizeran kućni budžet umirovljenika. S prosječnom mirovinom od oko 431 eura (3.250 kuna) teško je poplaćati sve neophodno za život, a uz to i preživjeti. Umirovljenici su teško živjeli i prije ove energetske krize i inflacije, a uvođenjem eura iznosi na ionako skromnim računima djeluju još manji. U Hrvatskoj je trenutačno oko milijun i dvjesto tisuća umirovljenika, a kreveta u domovima umirovljenika ima nešto više od 25 tisuća.
Dom za starije i nemoćne Zadar na raspolaganju je za svoja 425 korisnika, dok je lista smještaja za ovaj najatraktivniji dom u Zadarskoj županiji jako velika.


– Imamo ovaj glavni dom, depadanse, mali dom u Preku i mali dom u Salima. Svi ovi objekti skupa namijenjeni su za 425 korisnika koliko ih sada imamo na smještaju. Dakle, to je brojka koliko ih možemo primiti u svoje prostore. Što se tiče proširenja kapaciteta kojih svakako treba, mi ih s našim sredstvima ne možemo realizirati, no hoće li će se povlačiti sredstva iz EU fondova, hoće li se uključiti nadležno Ministarstvo, Zadarska županija ili netko drugi, za sada mi nije poznato. Činjenica jest da nam treba još domova za starije i nemoćne osobe. Naime, imamo ogromne liste čekanja, čak 5.000 budućih korisnika se nalazi na njima, a mi smo nekako ograničeni s ovom našom prije spomenutom brojkom. Svake godine prosječno umre 70 do 80 naših korisnika te se mi krećemo u tom okviru, to su brojke koliko na godišnjoj razini možemo primiti novih korisnika. Potražnja je višestruko veća od ponude, istaknuo je Buljat.


Cijenu određuje Ministarstvo


Za razliku od Doma za starije i nemoćne Zadar, Dom za odrasle osobe Sv. Frane Zadar, ustanova koja brine o odraslim osobama s psihičkim teškoćama, čiji je osnivač Republika Hrvatska u nadležnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, kako protekle, tako niti ove godine nije podizao cijene za svoje štićenike. Osim smještaja i usluge unutar Doma, cijene su ostale iste i u sklopu izvaninstitucionalnih usluga, pa je cijena prehrane, odnosno obroka koji se dostavljaju po kućama ostala tri eura (23 kune) s dostavom. S druge strane, cijenu pomoći i njege u kući formira Grad Zadar jer oni financiraju tu uslugu, odnosno cijelu tu službu, a ona opet ovisi i o dohodovnom cenzusu. Ako su prihodi do 265 eura (2.000 kuna) po članu kućanstva usluga je besplatna, a kako se penju prihodi tako se povećava cijena usluge od 4,6 eura (35 kn) pa sve do 6,6 eura (50 kuna) po satu, što je i dalje poprilično povoljno, i najbitnije, nije poskupljivalo.


Duga lista čekanja na smještaj


– Nijednu uslugu nismo poskupjeli niti ćemo to učiniti dok ne dobijemo nalog od nadležnog Ministarstva. Za sada prema mojim saznanjima neće biti podizanja cijena. Jedina izmjena ove godine je bila preračunavanje cijene smještaja iz kuna u eure. Cijene smještaja u našem Domu kreću se ovisno o kategoriji smještaja i vrsti usluge od 252 eura (1.900 kn) do 292 eura (2.200 kuna). Još uvijek je to relativno povoljno. Naime, mi za sada u našim smještajnim kapacitetima imamo 56 štićenika u ustanovi. No, s obzirom da pružamo i brojne izvaninstitucionalne usluge poput pomoći i njege u kući, dostave obroka, HALO pomoći, posudionice, dnevnog boravka i sl. brojka varira, te još u sklopu toga imamo oko 200-ak korisnika. Inače, nama je kapacitet Doma veći, no sve smo smanjili zbog pandemije COVIDA 19 jer još nije proglašen njezin kraj, te smo u obavezi jednu sobu imati u rezervi kao sobu za izolaciju u slučaju zaraze. Hvala Bogu nismo dugo imali zaraženih, nadam se da će tako i ostati, kazala je Vesna Dujić, ravnateljica Doma Sv. Frane.


Na smještaj u ovom Domu čeka čak 150 do 200 osoba s psihičkim poteškoćama. Na godišnjoj razini ovdje se primi do 10-ak novih štićenika.


– Broj novih korisnika ovisi o smrtnosti u Domu, koja nije toliko velika s obzirom da imaju jako dobru njegu u našim prostorima. To je život. To je dokaz da se radi kako treba te da ti ljudi imaju dobru skrb, zaključila je Dujić.