Srijeda, 1. veljače 2023

Weather icon

Vrijeme danas

1 C°

Šetnja pijacom i ribarnicom

Cijene ostale iste, a kupaca i prodavača "ni za lijek"

Autor: Nikolina Lucić

23.01.2023. 14:39
Cijene ostale iste, a kupaca i prodavača

Foto: Mislav KlanacJaka bura i kiša rastjerali su u ponedjeljak kupce i prodavače sa zadarske pijace i peškarije. Sa misijom da provjerimo da li su se na zadarskoj pijaci cijene namirnica promijenile nakon prelaska na euro, neugodno smo se iznenadili vidjevši banke i štandove praznima. Otužna slika koju smo zatekli nasreću nije posljedica visokih cijena, jer kako su nam kazali malobrojni prodavači koje smo zatekli, u novu su godinu ušli sa starim cijenama u novoj valuti. Malobrojni su kupci bili neraspoloženi za komentare, a ni prodavači nisu bili optimističniji.


– Cijene nismo povisivali, samo smo ih konvertirali u eure, kratko nam je poručila jedna od prodavačica iščekujući sljedećeg kupca, dok nam je prodavačica skute kazala kako cijene nije mijenjala.


– Skuta je sada 10 eura, a moji vam kupci po jaja, skutu i sir dolaze ne žaleći se na cijene. 10 jaja prodajem po 3,40 eura, poručila je prodavačica OPG – a Iva, dodavši kako je teško raditi u vremenu krize, kazavši kako nije viđala inspektore u šetnji pijacom.

Porast cijena namirnica poduprt inflacijom i konverzijom na eure mnoge je kupe potjerao iz trgovina, a slična atmosfera vlada i na pijaci, gdje se također dvaput gleda u svaki cent. Zadarska je peškarija prvog dana novog tjedna također bila sablasno pusta, sa tek četvero – petero prodavača, koji se ne nadaju prodaji jutrošnjeg ulova. Iako nisu bili raspoloženi za razgovore, kratko su nam kazali kako je ružno vrijeme kumovalo lošem danu, jer oni cijene nisu mijenjali, već ih samo preračunali u eure.


Prodavačica ribe nam je pak kazala kako brancin i oradu prodaje za 10 eura po kilogramu. Riba, kažu nam nije skupa, no nemaju je kome prodati.


– Vrime je ružno, tako da samujemo sa svojom ribom. Orada i brancin su povoljni, no nemamo je kome prodati. Tužna je slika zadarske peškarije. Svi se žale kako nemaju novaca i kako se teško živi, no treba se upitati i da li se vridno radi, jer posla uvijek ima, samo fali zainteresiranih, poručila nam je prodavačica s ribarnice, kojoj želimo da čim prije proda svoju frišku ribu.