Petak, 31. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

31. IZDANJE

FOTO Mountain Bike pripao 73-godišnjem Andreju Bajlu iz Zadra

Autor: Vanja Mirčeta

26.12.2022. 16:56
FOTO Mountain Bike pripao 73-godišnjem Andreju Bajlu iz Zadra

Foto: Arif SitnicaTočno u podne na Stipanovo, usprkos poprilično prijetećim tamnim oblacima, održana je 31. tradicionalna Božićna biciklijada od Zadra do Vira. Oko 200-tinjak što profesionalnih, što rekreativnih biciklista krenulo je s Branimirove obale, kod mosta, put Vira u pratnji policije.


Malo rekreacije nije bilo na odmet nakon božićnih blagdana kada se u krugu obitelji malo dalo maha u iću i piću, kako bi se organizam vratio na “tvorničke postavke”. I dok se jedan veći dio sugrađana još ne skida iz pidžama i razvlači se od kreveta, kauča do kuhinjskog stola u toplini svog doma, drugi su snagom volje i ljubavi koja ih i inače vodi u njihovim fizičkim aktivnostima odlučili unesene kalorije potrošiti na jedan od najboljih načina i učiniti nešto dobro za svoje zdravlje. Ima tu malo sporta, rekreacije, a opet radi se i o nastavku druženja s prijateljima uz dobru zabavu.


Načelnik Općine Vir, Marino Radović istaknuo je kako je cilj ove tradicionalne biciklijade promocija zdravog načina života.
– Ovo je već 31. izdanje biciklijade. Prva je krenula 2. siječnja 2011. godine, nakon toga već sljedeće godine bila je ova božićna 26. prosinca. Moram priznati, izuzetno smo zadovoljni i ponosni na ovaj već zavidan dugi niz godina koji organiziramo odmah poslije Božića jednu ovakvu manifestaciju i sve pohvale ovim putem svim sudionicima, Turističkoj zajednici općine Vir i Vir turizmu.


Foto


Biciklijada Zadar - Vir


avatar

Snimio: Arif Sitnica


26.12.2022. 17:39


Foto: Arif Sitnica


Ideja same biciklijade došla je sama po sebi, da se nakon slavlja i svega što ide uz njega poradi na svom zdravlju i priča je sama krenula s prvih desetak entuzijasta koji su krenuli s Branimirove obale prema Viru. Nakon toga mi smo cijelu priču nadograđivali te je bilo sve više sudionika.


Osim ove božićne biciklijade mi imamo i uskršnju, na Uskrsni ponedjeljak, da se nakon tih velikih blagdana ljudi potaknu na daljnje druženje kroz jednu vrstu sporta. Ne kaže se bez razloga, u zdravom tijelu zdrav duh. Cilj je bio dakle, promovirati jedan zdrav način života, istaknuo je Radović.


Svake godine, prema riječima organizatora, na ovoj zanimljivoj manifestaciji bilježi se sve veći broj sudionika.


– Najgore u svemu je krenuti, ali kada se krene, kada je to jedna pozitivna priča, u blagdanskom duhu, uz druženje, rekreaciju, dobru glazbu, okrjepu i u konačnici nagradne tombole u kojoj jedan od sretnika osvaja vrijedan Mountain Bike, onda je privlačna sve većem broju ljudi. Na ovakav način ispunjavamo ove blagdanske dane raznim sadržajima, za svakoga po nešto. Što se tiče organizacije sve je posloženo i kada nas vrijeme posluži znam da je ovo jedna jako dobra i lijepa priča koju treba nadograđivati i dalje, naglasio je Radović.


Na tradicionalnoj Božićnoj biciklijadi sudjelovali su profesionalci i rekreativci, no ova biciklijada nije natjecateljska, već isključivo zabavnog karaktera.– Imamo i profesionalaca i amatera, rekreativaca. Prvi su organizirani oko Biciklističkog kluba Zadar, dok je ovim drugima ovo jedan od neradnih dana koji će iskoristiti da malo prođiraju i da se malo zabave, kazao je Radović.


Nakon otprilike sat i pol vremena vožnje sve sudionike po dolasku na virsku rivu, na Trg svetog Jure, dočekala je okrjepa i marenda, nagradna tombola s 3.500 kuna vrijednim Mountain Bikeom kao glavnom nagradom, kompleti biciklističke opreme i izvrsna zabava uz druženje i glazbu 023 benda iz Zadra.


Nakon sat vremena opuštanja i zabave uz taktove najvećih domaćih hitova izvrsnog 023 benda iz Zadra uslijedio je i centralni događaj jučerašnje biciklijade, izvlačenje glavne nagrade na tomboli, 3.500 kuna vrijednog Mountain Bike-a.


Načelnik Općine Marino Radović na pozornici je izvukao sretnog dobitnika glavne nagrade, Author Rival 29, Mountain Bike-a, natjecatelja pod rednim brojem jedan, Andreja Bajla (73) iz Zadra.


– Nisam očekivao nagradu, zaista sam sretan i uzbuđen. Ovo je svakako prelijep božićni dar. Biciklizmom se bavim odmalena, od svoje pete godine. I sami znate da smo mi Arbanasi stalno na svojim biciklima, uz smijeh je kazao Bajlo dodajući kako još ne zna tko će voziti osvojeni bicikl.


Uz dobitnika glavne nagrade izvučeno je još 14 dobitnika poklon paketa koji svoju vrećicu s darom ukoliko nisu bili na Viru mogu predići u uredu Vir turizma.


Nakon sportsko – zabavnog događanja za sve sudionike organizatori su iza 16 sati osigurali povratak s otoka Vira u Zadar.


Organizatori ove tradicionalne biciklijade su kao i do sada bili destinacijska menadžment kompanija Vir turizam u suradnji s Biciklističkim klubom Zadar, virskim općinskim poduzećima Čisti otok, Vir zaštita i Vir održavanje, zadarska Prometna policija i služba Hitne medicinske pomoći uz sponzorstvo Općine Vir koja je utemeljitelj biciklijade Zadar – Vir.