Petak, 31. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svakome na izbor

[FOTO] Posjetili smo ribarnicu, evo što se nudi ovog petka

Autor: T.P.

03.02.2023. 09:53
[FOTO] Posjetili smo ribarnicu, evo što se nudi ovog petka

Foto: Arif Sitnica

Ako se i dalje razmišljate oko današnjeg ručka, sjednite na bicikl, u auto ili se pak pješke, „o svom trošku“ preko mosta uputite prema zadarskoj ribarnici. U prošlosti, zadarska ribarnica je po količini i vrsti riba bila najpoznatija na istočnoj obali Jadrana. Bilo je malo mreža potegača kako se još nazivlju „migavicama“. Skuše, srdele i inćuni donosili su se u ribarnicu u tolikoj količini da se nije moglo prodati pa su ribari bili primorani da svoje žene upute ulicama grada s ribom u košari i vagom pod ruke nudeći građanima ribu na licu mjesta po veoma niskoj cijeni. Vremena su se promijenila – ribara, kao i ribe je sve manje, a cijene nikad veće. Provjerili smo ovog petka kakva je bila prošla noć za ribare, što se nudi i kakve su cijene. Banci su puni, ribe i kupaca ima.


– Sve je friško i još se miče, dovikuju vrijedne prodavačice odmah s ulaza, želeći nas uvjeriti kako je baš njihova riba ona koja danas mora završiti na našem pijatu. Gledajući cijene, vidljivo je blago poskupljenje u odnosu na period prije nove godine. Trlje su po 4, pišmolj po 5,50, kozice po 8, a za one malo dubljeg džepa, tu su škampi za 25 eura po kilu.


Uz ribu, izvrsno se ljubi i blitva, koja s maslinovim uljem čini pravu rapsodiju okusa i mirisa. Dobar tek!
Foto


Petak na zadarskoj ribarnici


avatar

Snimio: Arif Sitnica


03.02.2023. 09:52


Foto: Arif SitnicaRiba na stolu tri puta tjedno


Preporuke su da se riba konzumira barem tri puta tjedno, a zanimljiv je podatak kako, vjerovali li ne, Hrvati konzumiraju najmanje ribe u Europi. Već su ranija istraživanja pokazala blagodati prehrane obogaćene ribom, uključujući i dulji život u prosjeku za dvije godine u usporedbi s osobama koje ne konzumiraju ribu često.