ponedjeljak, 30. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

projekt CUHaCHA

Kulinarska baština na turističkoj karti grada i županije

Autor: Alen Plahinek

11.11.2022. 15:33
Kulinarska baština na  turističkoj karti grada i županije

Foto: Arif SitnicaPizza, ćevapi, hamburgeri i ostala brzo pripremljena hrana, najčešća su ponuda većine objekata u Zadru. To se najviše osjeti tijekom turističke sezone, kada se miris ulja u kojem se prži ta hrana, širi čitavom Kalelargom. U tome, najdeblji kraj, osim ljudskog zdravlja, izvlače lokalnim proizvođači hrane i pružatelji usluga.


Za njihovu domaću spizu turisti često niti ne čuju, kamoli da ju probaju, a toliko toga lijepog imaju za ponuditi. Rješavanjem tog problema počeo se baviti regionalno-međunarodni projekt CUHaCHA.


Sajam 2. prosinca


O projektu smo razgovarali s Danielom Segarićem, pročelnikom Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove.
– Cilj projekta je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma. U sklopu projekta planiraju se ostvariti četiri ključna rezultata: zajedničke staze kulinarske baštine za jačanje i diverzifikaciju turističke ponude, monografija kulinarske baštine, obuka pružatelja usluga kako bi se osiguralo bolje upravljanje kulinarskom baštinom i uređenje tradicionalnih kuhinja za promicanje kulinarske baštine ovog područja. Projekt je financiran u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020, a započeo je 2020. i traje do kraja ove godine, kazao nam je Segarić.


Kako bi se ovaj projekt i mogao ostvariti, opremljen je i poseban prostor te kuhinja u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi u Zadru, a cijeli projekt uskoro će biti predstavljen i to na sajmu kulinarske baštine.


– Nije predviđeno sudjelovanje učenika u ovom projektu, ali će učenici Poljoprivredne prehrambene i veterinarske škole svakako imati benefite od projekta s obzirom na to da novouređena kuhinja ostaje školi na korištenje. Sajam se planira održati 2. prosinca 2022. godine. U projekt je uključeno 20-ak pružatelja usluga, od kojih će otprilike njih 5 biti uključeno u aktivnosti sudjelovanja na radionicama (obukama pružatelja usluga) i sajmu. Također, bit će uključeno barem pet lokalnih proizvođača hrane, objašnjava Segarić.


Nova razina prepoznatljivosti


Naša kulinarska baština ima bogatu riznicu različitih recepata za pripremu hrane.


– U monografiju je uključeno nekoliko recepata s prostora naše županije, kao što su npr. recepti za kaljski brudet, crni rižoto, hobotnicu ispod peke, juhu od mola, pohane dagnje, sipu s čičvardom, paštu i fažol, jotu, artičoke, pašticadu s njokima, lazanje (domaće), fritule, zadarsku tortu. Za sajam ćemo odabrati jela prema dogovoru s kuharom, otkriva Segarić.


Ovim projektom zadarska kulinarska baština trebala bi dobiti novu razinu prepoznatljivosti, a samim time pronaći novo mjesto na turističkoj karti grada i županije.


– Ovaj projekt ima veliki značaj za našu županiju jer jača njezin turistički sektor promoviranjem usluga odabranih pružatelja koji nude usluge pripreme i posluživanja tradicionalnih jela (OPG-ovi, agroturizmi, restorani i sl.). Na interaktivnoj mapi projekta CUHaCHA, kao i u monografiji kulinarske baštine koja će biti tiskana do kraja projekta, nalaze se staze kulinarske baštine, odnosno popis navedenih pružatelja usluga pa domaći i strani posjetitelji mogu lako doći do traženih informacija o objektima koji poslužuju tradicionalnu hranu. Na ovaj način se doprinosi i promociji Zadarske županije kao eno-gastro destinacije. Također, opremljena je kuhinja u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića, Zadar, gdje će se održavati praktične radionice projekta na kojima će se predstaviti metode i tehnike kuhanja i pripremanja tradicionalnih jela pa će pružatelji usluga usavršiti svoje znanje i vještine. Značajnu korist vidimo i u povezivanju lokalnih proizvođača hrane s pružateljima usluga čime se naglasak stavlja na povećanje korištenja lokalnih sirovina bez kojih nema prave pripreme tradicionalnih jela, ističe Segarić.


Nositelj projekta CUHaCHA je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, a njegova vrijednost je skoro 711 tisuća eura. Većinu sufinancira Europska unija.