ponedjeljak, 6. veljače 2023

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

TZ Grada Zadra

Lani ostvareno 99 posto noćenja iz 2019. godine

Autor: Nikolina Lucić

19.01.2023. 12:38
Lani ostvareno 99 posto noćenja iz 2019. godine

Foto: Arif SitnicaIzvrsnim rezultatima u posezoni, na samom izmaku godine Zadar je gotovo sustigao rekordnu 2019. godinu. Prema podacima sustava eVisitor i eCrew (nautika), na području grada Zadra i mjesta koja mu administrativno pripadaju u 2022. godini zabilježeno je 538.118 dolazaka i 2.197.794 ostvarenih noćenja, što je veliki porast u odnosu na prošlu godinu (41 i 29 posto), ali i 99 posto noćenja ostvarenih u 2019. godini!


Izvrsnim rezultatima »kumovala« je izvanredna posezona, posebice razdoblje održavanja Adventa tijekom kojega je u Zadru boravilo 54 posto više turista nego prošle godine, s tim kako je po prvi put udio stranih gostiju veći u odnosu na domaće.


– Posebno želimo istaknuti popunjenost hotelskih kuća u posezoni. Nedavnim otvorenjem hotela A’mare te najavom početka izvođenja radova na hotelu Hyatt Regency Zadar Maraska i obnove bivšeg hotela Beograd, uvelike će se pridonijeti proširenju novih sadržaja i povećanju broja hotelskih kapaciteta, što će u konačnici rezultirati promjenom strukture gostiju, obogaćivanjem gradske ponude i povećanjem turističkog prometa, kaže direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka.
Kontinuirane aktivnosti turističkog sektora, unapređenje turističkog proizvoda i podizanje kvalitete turističke ponude odrazilo se na produljenje prosječnog boravka gosta od čak pet dana u visokoj sezoni. Time je srušen stereotip kako je riječ samo o tranzitnoj destinaciji kojom aviogosti niskotarfitnih kompanija dolaskom u Zračnu luku Zadar nastave putovanje u druge destinacije.


U prošloj godini imali smo i veliki povratak nautičara, kojima je zadarski akvatorij uvijek bio omiljena destinacija. Već početkom ožujka za njih počinju idealni uvjeti s prihvatljivim vremenskim prilikama. HTZ je upravo Zadar 2019. godine proglasio najuspješnijom destinacijom nautičkog turizma i nema sumnje da će i u ovoj godini biti omiljeno odredište nautičara.


Promotivne aktivnosti na emitivnim tržištima već su krenule te se prvi značajniji dolasci očekuju u ožujku, uspostavom letova niskotarifnih aviokomapnija, organizacijom Tuna, Sushi & Wine festivala te održavanjem 2. Svjetskog kongresa sportskog turizma krajem travnja.


Sve u svemu, nakon izvrsne 2022. godine, postoji puno razloga za optimizam i u 2023.