Četvrtak, 30. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Poznata gastro-manifestacija

Na ovogodišnjoj šokolijadi sudjeluje 39 natjecateljica i natjecatelja

Autor: Portal ZL

06.02.2023. 16:31
Na ovogodišnjoj šokolijadi sudjeluje 39 natjecateljica i natjecatelja

Foto: TZ Nin/Marija DejanovićZa ovogodišnju tradicionalnu gastronomsku manifestaciju prijavilo se 39 šokolara i šokolarica iz Nina i 10 mjesta iz okruženja koji u svojim obiteljima njeguju i čuvaju tradiciju izrade šokola jako rijetke delicije koja se radi samo u ninskom kraju. Od pamtivijeka je Nin kolijevka šokola, pa iako se recept prenosi više od dva desetljeća i rade se razne varijante šokola, onaj izvorni tradicijski iz Nina i okolnih mjesta koji imaju gotovo identičan obiteljski recept je onaj pravi i nije lažnjak kako će to reći pravi znalci i gurmani.


Ninski šokol je brend i mnogi ga traže, a ima ga jako malo i zato je izuzetno cijenjen. Razlog zbog čega se on ne proizvodi u velikim količinama jest taj što za njegovu izradu treba utrošiti kvalitetno meso svinjske vratine puno mirodija i kvalitetno crno vino. Nakon što se vino prokuha u njega se položi meso, a koje je nekoliko dana prije toga odležalo u ninskoj soli. Priprema, postupak i čuvanje pravo je obiteljsko umijeće, a domaći proizvod se teško može proizvoditi kao komercijalni proizvod zbog jako skupe proizvodnje. Malo ga ima i jako je cijenjen, a tako će vjerojatno još ostati neko vrijeme.


Vještina izrade šokola  je vještina prenesena usmenom predajom u obiteljima i po svojim obilježjima pripada u nematerijalno kulturno dobro. Ovogodišnji šokolari i čuvari kulturne baštine su:  
Nin (16 osoba): Šime Ljubičić Zdenkov, Marin Dejanović, Marko Oltran, Branko Sjauš, Vjera Sjauš, Ante Tonči Šalov, Matej Šalov, Domagoj Burela, Iva Skočić Burela, Šime Burela, Šime Skočić, Danijel Striguljica, Tanja Skočić, Matija Šalov, Josip Puškar, Marko Burela Zdenkov


Ninski Stanovi (4 osobe): Ante Jurkin, Nada Jurkin, Josip Jurkin, Branko Jurkin


Zaton (1 osoba): Stipe Pavlović


Žerava (3 osobe): Joško Jurlina, Romeo Beram, Marin Beram


Poljica Brig (1 osoba): Zoran Zekanović


Petrčane (1 osoba): Zoran Lisica


Privlaka (6 osoba): Miroslav Šango, Marijana Šango, Kristijan Šango, Dragan Begonja, Ana Matulj, Ivica Matulj


Vrsi (3  osobe): Vesna Perinić, Ante Perinić, Šime Stojak


Briševo (1 osoba): Ante Butić


Zemunik (1 osoba): Marko Šarić


Zadar (2 osobe): Petra Rončević, Tomislav Rončević


Sveukupno sudjeluje u čuvanju baštine 30 muškaraca i 9 žena, odnosno sudjeluje ukupno 39 osoba. Od ukupnog broja prijavljenih je 21 natjecatelj iz redova mladih čuvara baštine.


 Kao i prethodne godine šokolari su sami nabavili meso, a Turistička zajednica grada Nina Nina sufinancira nabavku mesa te time u ulozi organizatora manifestacije čuva tradiciju izrade Ninskog šokola i dalje.