Utorak, 31. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U Privlaci

Nadbiskup Puljić održao misno slavlje povodom godišnjice stradanja don Eugena Šutrina

Autor: ZL

30.11.2022. 14:08
Nadbiskup Puljić održao misno slavlje povodom godišnjice stradanja don Eugena Šutrina

Foto: Zadarska nadbiskupija/Ines GrbićPovodom 77. godišnjice mučeničkog stradanja don Eugena Šutrina, misno slavlje u župnoj crkvi Rođenja BDM u Privlaci u nedjelju, 27. studenog predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.


– Sjećajući se svećenika don Eugena, mi se spominjemo svih Božjih ugodnika koji su za vjeru trpjeli i ne zaboravljamo ih. Time očitujemo naše dužno poštovanje prema svim nedužnim žrtvama u Zadarskoj nadbiskupiji, ali i šire. Posebice odajemo poštovanje prema njihovoj moralnoj veličini koja sada postaje baštinom naše sadašnjosti kojom se ponosimo i koju svake godine obilježavamo, poručio je nadbiskup Puljić prenosi Zadarska nadbiskupija.


Svake godine u Zadarskoj nadbiskupiji obilježava se spomen stradanja don Eugena Šutrina (26. lipnja 1914. – 26. studenog 1945.). Uz stoti rođendan don Eugena, svećenici Zadarske nadbiskupije su 2014. pohodili njegovo rodno mjesto Luka na Dugom otoku i grob gdje mu tijelo počiva od 1945. godine.
Ove godine zadarski nadbiskupi ordinarij i koadjutor, Puljić i Zgrablić, osobnim pohodima obilježili su spomen njegovog stradanja u rodnoj Luci i u župi Privlaka gdje su don Eugena 1945. ubila dvojica komunističkih izvršitelja.


– Tada su ga dvojica mladića pozvala da pođe podijeliti sakrament umirućih, a onda su ga u tamnoj noći ustrijelili, prije 77 godina. Mrtvo tijelo bacili su u more ka­ko bi prekrili okru­tni zločin, rekao je mons. Puljić, podsjetivši na Isusovu riječ učenicima da se ne boje onih koji tijelo ubijaju i neka ustraju.


– Temu mučeništva i stradanja u ime Isusa Krista i evanđelja treba uvijek staviti u okvir crkvenog navještaja i liturgije, gdje je u središtu Uskrsnuli Gospodin. Oko njega su oni koji su mu povjerovali i u Crkvi ostavili vidljivo svjedočanstvo predanja i vjernosti. Don Eugen je zaista posvjedočio vrhunac predanja i vjernosti. On nije znao da ga varaju. Ali nije važno. Bolesnik treba pomoć i don Eugen je krenuo, ne znajući gdje ide, gdje će ga odvesti. Ali krenuo je vršeći svoju svećeničku službu. Što ima ljepše za svećenika nego završiti život vršeći svoju svećeničku službu, kao što je to učinio i don Eugen, poručio je nadbiskup Puljić.


Don Eugen je umro od hitaca ispaljenih u glavu. Rođen je u čestitoj težačko ribarskoj obitelji roditelja Šime i Justine rođene Škifić koji su imali sedmero djece: tri dječaka i četiri djevojčice.


– Mučeništvo se razlikuje od drugih stradanja i obilježeno je odnosom prema Kristu: „Radi mene će vas zamrziti“. Dok neki stradalnici umiru radi cara, zapovjednika, poslovođe, upravitelja, nekog čovjeka, kršćanski mučenik umire radi Bogočovjeka, radi Sina Čovječjega. Mučenik ne nanosi bol drugima i ne želi nikomu naškoditi. Ali, spreman je sve boli hrabro podnijeti radi Isusovog „kraljevstva istine i života, svetosti i milosti, pravde, ljubavi i mira, poručio je nadbiskup Puljić.


Na mjestima stradanja mučenika, što je poslije mise u privlačkoj župnoj crkvi učinjeno i na mjestu don Eugenove pogibije, pale se svijeće i polaže cvijeće..


Župljane Rođenja BDM u Privlaci u kojoj je don Eugen, njihov nekadašnji župnik, svojom svećeničkom službom dao divno svjedočanstvo vjernosti Kristu, mons. Puljić potaknuo je: „Pozivam vas: Molite za don Eugena. Molite se i njemu. Čut će vas. Razumjet će vas. Ali molite i za svećenike naše. Pomažite im da u svom radu i apostolatu budu na visini zadatka i ne klonu pred težinom suvremenih izazova. Nemojte se baviti njegovim ubojicama, niti onima koji su im takav nalog izdali. Interesiralo bi nas da se pravda zadovolji, ali nadasve nas zanima don Eugen koji je dao divno svjedočanstvo i njime se ponosimo. Zahvaljujte Bogu za dar don Eugena koji je „u malo vremena stekao dobra velika“.


Nakon mise, privlački župnik don Žarko Relota predmolio je molitvu odrješenja za pokojne na mjestu gdje je don Eugen ubijen, na lokaciji Donje Sebačevo.


– Drago nam je da imamo takvog svećenika koji je dao svjedočanstvo u službi koju je vršio. Pavao kaže u poslanici Rimljanima, ‘Krist za to umrije i oživje, da gospodar bude mrtvima i živima. Svaki od nas će za sebe Bogu dati račun’. Zato vrijedi taj račun na zemlji lijepo graditi, da bude pozitivan. Da ne dođemo s negativnim računom pred Boga. To nam je poticaj da tako nešto ne činimo. Kao što nije lijepo da u banci imamo negativne račune, nije lijepo ni da se pred Bogom pojavimo s negativnim računima. A negativni računi su ono loše što činimo u ovom životu. Pokušajmo Bogu doći s visokom sumom na našem računu, a to znači s pregršt dobrih djela, iako nas isključivo Božja dobrota i milosrđe spašava“ rekao je don Žarko.


Župnik Relota istaknuo je da bi mjesto don Eugenove pogibije u Privlaci trebalo obilježiti na poseban način. Predvodio je molitvu za don Eugena, „ali i za sve koji čine u životu nešto loše, ne znajući da ih to dovodi do ludila; da ljudi budu dobri, pošteni, časni i ne čine nikome loše, stoji u objavi Zadarske nadbiskupije.