Utorak, 31. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

ZADARSKI PLESNI ANSAMBL

Od osnutka u Domovinskom ratu doplesali do Nagrade Grada

Autor: Nikolina Lucić

15.11.2022. 16:37
Od osnutka u Domovinskom ratu doplesali do Nagrade Grada

Foto: ZPAMeđu nominiranima za ovogodišnje Nagrade i Grb Grada Zadra, a koje danas treba potvrditi zadarsko Gradsko vijeće je i Zadarski plesni ansambl – najpoznatija zadarska plesna institucija, kroz čiju su dugu povijest prošli neki on najboljih zadarskih i hrvatskih plesača.


Ansambl, koji dugi niz godina njeguje interdisciplinaran pristup plesnoj umjetnosti, jednako njegujući klasične i moderne forme prošle je godine proslavio i 30. obljetnicu svoga postojanja, te mu je kandidatura za Nagradu Grada Zadra kao šlag na vrhu torte i izvrsne godine koja je iz njih, u kojoj su još jednom oduševili svojom Plesnom sezonom, te realizirali još jedno uspješno izdanje festivala solo forme Moloplay, kao i STEAM radionicu za plesače. Zadarski plesni ansambl, najstariji ansambl suvremenog plesa u Dalmaciji, od svog osnutka 1991. djeluje na promociji i decentralizaciji plesne umjetnosti.


Kvaliteta prije svega


Zadarski plesni ansambl osnovan na samom početku Domovinskog rata, najstariji je plesni ansambl suvremenog plesnog izraza u Dalmaciji. Osnivači su mu Sanja Petrovski, koja i danas vodi ansambl, te Nives Šimatović Predovan, postumna dobitnica Grba Grada Zadra. Specifičnost ovog Ansambla je izvođenje predstava i performansa na najrazličitijim i najneobičnijim prostorima u gradu.
Dugogodišnji sudionici manifestacija kao što su »Zadar snova« i »Zadarsko kazališno ljeto«, vjerni su pratitelji i sudionici svih gradskih manifestacija i događanja, od otvorenja svih značajnijih sportskih natjecanja, do izložbi, kulturnih događanja, raznih festivala i slično. Zadarski plesni ansambl se formirao od mladih plesača s Odjela za ritmiku i ples Glazbene škole B. Bersa i plesnog studija Doma hrvatske mladeži Kiks – Miks, koji su u jesen 1991. godine ostali u Zadru. Sakupili su se oko projekta »Voda za kulturu« Cabaret skloništa.


– Od samih smo se početaka Ansambla trudili da sa svakom izvedbom rastemo u kvaliteti, jer to je ono što publika cijeni i prepoznaje. Upravo se tom maksimom i danas vodimo u našem radu i kreativnom stvaralaštvu, koje je prožeto različitim ukusima i vizijama plesne umjetnosti. Naši su članovi, naročito oni koji nas predstavljaju na različitim domaćim i inozemnim pozornicama, veliki profesionalci, koji prilikom plesanja na umu nemaju samo vlastiti interes, već i sliku cijelog Ansambla i tima koji stoji iza njih, kazala je Petrovski i dodala kako bi im pravi šlag na tortu bilo dobivanje ove nagrade prošle godine, kada su slavili 30. rođendan.


Mnogobrojna gostovanja i putovanja


– No, nećemo se žaliti na ovogodišnju nominaciju, jer to je velika čast i dokaz da svoj posao radimo kako treba, te kako smo prepoznati od strane kolega kulturnjaka, naših sugrađana i gradskih institucija. Mi se svakako veselimo daljnjem radu i kreativnom stvaralaštvu, poručila je Petrovski, iza koje je još jedna uspješna Plesna sezona, koja će ove godine donijeti mnoge zanimljive izvedbe, a koju su otvorile zadarske plesačice Patricia Gospić i Josipa Štulić sa svojom originalnom koreografijom »Opera Medditeranea«.


– Zadarski plesni ansambl je poznat po svojoj uspješnoj suradnji sa sestrinskim sastavima iz Hrvatske i inozemstva, tako da će u mjesecima pred nama ugostiti brojne zanimljive izvedbe, a domaću ćemo publiku počastiti i našim tradicionalnim produkcijama »Večeri plesne minijature« i » Plesnom čestitkom«. Ove ćemo godine napokon malo više putovati i po zemlji i inozemstvu. »Bolero« se nedavno vratio s gostovanja, »Klown« Matee Bilosnić gostovao je u Ljubljani i na Hvaru, a »Melusine« Matee Bilosnić i Nataše Kusture u dalekom Buenos Airesu, kazala je Petrovski.


Danas Zadarski plesni ansambl povezuje amatere i profesionalne plesne umjetnike, organizira festivale i plesne produkcije za djecu i odrasle, te organizira edukacijske programe za plesače svih uzrasta. Iza njih je niz uspješnih prigodnih plesnih produkcija s polaznicima plesnih studija Ansambla, te deseci cjelovečernjih profesionalnih plesnih predstava.


Od 2009. godine organizatori su festivala »Monoplaya« – festivala suvremenog plesa solo forme, jedinog takvog festivala u Hrvatskoj, a također i okupljanja zadarske plesne scene pod nazivom »Večer plesne minijature«.