Utorak, 21. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

HUMANOST POBJEĐUJE

Petra Adžić hrabro nastavlja svoju borbu protiv teške bolesti

Autor: Marina Šaponja

02.01.2023. 14:50
Petra Adžić hrabro nastavlja svoju borbu protiv teške bolesti


Petra Adžić, danas 17-godišnja djevojka prije godinu i pol dana pretrpjela je teški moždani udar, a šanse za preživljavanje bile su joj tek 1 posto. Liječnici su njezinoj obitelji davali jako loše prognoze, a većina ih se odnosila – ako Petra i preživi, ostat će nepokretna, u krevetu i na aparatima. Njezina obitelj, prvenstveno majka, teško su se nosili s lošim prognozama, a Petra, koju su prozvali lavicom i nevjerojatnim borcem, probudila se iz kome i polako krenula put oporavka.


Strašna dijagnoza


– Sve je počelo prošle godine. Petra je završila prvi razred srednje Medicinske škole Ante Kuzmanića i dan kasnije, 19. lipnja otišla je s društvom na kupanje. Kada se vratila žalila se kako je jako boli glava. Ja sam zvala Hitnu pomoć, no oni su rekli kako je to sunčanica. Nedugo nakon toga, Petra je jako vrisnula, krenula joj je pjena na usta, ja sam joj jedva uspjela izvaditi jezik da se ne uguši, izgubila je svijest, a zjenice su joj ostale raširene. Ponovno smo zvali Hitnu pomoć, trebalo im je 20-ak minuta da stignu i krenuli smo u Zadar, u bolnicu. U Selinama nas je dočekalo drugo vozilo, bolje opremljeno, pa su Petri odmah počeli davati kisik. Došavši u bolnicu, bila je subota poslijepodne, dočekali su nas dr. Karuc i dr. Krpina te su nakon pretraga utvrdili kako je Petra imala izljev krvi u mali mozak i kako je njezino stanje jako teško, a operacija nije bila moguća jer to u zadarskoj bolnici ne rade. Ja sam odmah inzistirala da je se prebaci u Zagreb, na što su liječnici kazala kako je gotovo nemoguć transport jer je ona u jako teškom stanju i dogovori su trajali od 18 do 23 sata. Oko 1.30, u noći, Petra je prebačena na KBC Rebro, a odmah je u 3 sata bila na operaciji koja je trajala do podne i pol sljedećeg dana, priča Petrina majka Jadranka.


Već sutradan Petra je podvrgnuta drugoj operaciji koja je trajala osam sati, nakon čega su liječnici njezinoj majci kazali kako su dali sve od sebe, ali i kako su prognoze da će se Petra oporaviti, odnosno probuditi, jako male. Uzrok izljeva krvi u mozak je urođena malformacija na mozgu koja se teško može utvrditi. U nekoliko navrata liječnici su je pokušavali skinuti s aparata, ali bezuspješno jer nije mogla samostalno disati. Ipak, 14. srpnja prošle godine, Petra je skinuta s aparata, a na Odjelu neurologije KBC-a Rebro bila je do konca kolovoza. Nakon toga odlazi na rehabilitaciju u Krapinske Toplice gdje je fizijatar nakon pregleda kazao kako je teško da će Petra ponovno moći govoriti, hodati, samostalno živjeti. Njezina majka nikad nije gubila nadu kako će se Petra oporavati jer kaže, to dijete je velik borac, bila je uvijek puna života i znala je kako se neće predati.


Humanitarna akcija Medicinske
– Petra se hranila na sondu, imala je 30-ak kila, ali uspjela sam u Krapinskim Toplicama da se ostavi pelena, sama sam je nosila na WC. Krajem rujna moja Petra je prvi put pustila glas, uz pomoć logopeda učila je nanovo govoriti, dizati ruke… Sredinom prosinca prošle godine otpušteni smo iz Toplica i tada sam uz pomoć roditelja koji su imali slična iskustva došla do kontakta Poliklinike Glavić. Nakon pregleda tamo, liječnici su nam kazali kako Petri mogu pomoći, ali ciklusi terapija su jako skupi, jedan ciklus košta 150 tisuća kuna, plus pregled, zatim najam stana… To su troškovi koje mi nismo mogli platiti. Zahvaljujući Petrinim školskim kolegama, zadarska Medicinska škola, u suradnji s Petrinom osnovnom školom, pokrenula je humanitarnu akciju, pa su čak prošle godine na Adventu stavili kutiju za pomoć Petri. Zahvaljujući svim donacijama uspjeli smo skupiti sredstva za tri ciklusa terapije koje je Petra odradila, objašnjava Jadranka i zahvaljuje svima koji su im na bilo koji način pomogli.


Petra uz pomoć redovitih terapija kod logopeda u Poliklinici Suvag u Zagrebu sada govori, samostalno jede, sve bolje hoda, napredak je vidljiv, iako je pred njom još dug put. Ova hrabra lavica upisala je i drugi razred srednje škole, pohađajući nastavu online, a njezini školski prijatelji uz potporu ravnateljice i razrednice, ponovno su početkom prosinca pokrenuli humanitarnu akciju za pomoć Petri koja početkom godine ponovno treba krenuti na nove cikluse terapija.


Nova operacija i terapije


– Za nove cikluse još uvijek nije prikupljen dovoljan iznos. Nadam se kako ćemo uspjeti to skupiti dok Petra krene na terapije. Nju najprije početkom godine očekuje nova operacija, ugradnje umjetne kosti jer ona na zadnjem dijelu glave nema lubanju. Kada su joj to radili na Rebru prije godinu dana dobila je meningitis i stafilokok. Ako operacija prođe u redu, nadam se da bi Petra na terapije mogla ponovno krenuti u ožujku. Kao majci mi je jako teško sve skupa ovo proživljavati, ali kad vidim svoje dijete kako napreduje, moram nastaviti dalje, da je osposobim za život, da se osjeća korisno. Znam da joj jako nedostaje društvo jer to je bila djevojka koja je živjela punim plućima,, vesela, društvena, jako joj fali socijalizacija…


Život je borba i moramo ići dalje, zaključila je Petrina majka.Račun za donacije


Svi koji žele sudjelovati u humanitarnoj akciji za pomoć Petri Adžić mogu uplatu izvršiti na broj žiro računa: HR7424070003106957706 na ime Petra Adžić ili devizni račun: HR5924070003238110221 BIC (SWIFT) kod: OTPVHR2X