
Foto: Arif Sitnica
Đir po gradu manifestacija je koja ima za cilj pokazati koliko Zadar može biti zanimljiv i tijekom zime te kako dalmatinski grad nudi čari koje ne moraju biti rezervirane samo za turiste koji ga posjećuju ljeti. Manifestacija traje od 2. prosinca do 22. siječnja, a u nju su uključene razne trgovine, obrtničke radnje, restorani i kulturne ustanove.
Sjajna je to prilika i za istražiti vlastiti grad i sve ono što nudi, posebice u doba inflacije kad se odlazak u restoran čini luksuzom.
Primamljivi jelovnici
Ipak, kako smo se uvjerili obilaskom restorana, oni ove godine ne očekuju previše od Đira po gradu.
– Došlo je do zasićenja koordinatora, inicijativa nije na vrijeme krenula, a imamo osjećaj kao da svake godine moramo krenuti ispočetka, kao da to nikad prije nismo radili. Došlo je do zamora, kod ugostitelja i organizatora. Sezona je dovela do
iscrpljenosti, a sve manje ljudi sad dolazi na Poluotok.
Manifestacija Đir po gradu i dalje postoji, ali trenutno je zamrla iz određenih razloga. Nastojat ćemo je oživiti iduće godine i pokrenuti je na vrijeme, ispitati ugostitelje što očekuju i koje su njihove želje. Trenutno na Poluotoku sve manje ljudi ima interes za sudjelovanje u »oživljavanju« Poluotoka, kazao je Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja u Zadru.
Unatoč tome, odlučili smo ući u neke od zadarskih restorana, na čijim vratima stoje zastarjele naljepnice Đira po gradu.
Krešimir Ćuković, voditelj restorana Terracotta predstavio je dnevni meni koji se sastoji od glavnog jela, deserta i goveđe ili riblje juhe, a cijena mu je 90 kuna. Cijene marendi kreću se od 45 do 90 kuna.
– Imamo i francuska jela, popularan je trenutačno kus – kus, ali i dalmatinska jela kao što je brudet. Održavamo i Dane bakalara, a zbog snižavanja cijena svakako je porasla posjećenost, otkrio je Ćuković.
U Danima bakalara koji traju 24. prosinca, sudjeluje i restoran Bruschetta.
– U ponudi ćemo imati tradicionalni bjanko i brudet. Tu će biti i zapečeni bakalar s parmezanom, rižot s bakalarom i rikolom, juha od bakalara, bruschetta s bakalarom, i čini mi se da su ljudi to dosta dobro prihvatili jer vole probati i nešto novo. Ipak, na kraju se ispostavi da se najbolje prodaje ono što je tradicionalno, kazao je Božo Vedrić, vlasnik restorana.
Za svakoga ponešto
Svoj jelovnik predstavio nam je i restoran Maguro, a u prilog im ide i što su ove godine dobili nagradu za najbolji restoran.
– Dolaze nam ljudi koji vole ovu hranu, ali i oni koji je još nisu isprobali. Većini se sviđa ono što nudimo. Cijene nisu previsoke ni preniske, s obzirom na našu kvalitetu. Za svakoga se nađe nešto, u ponudi je osim sushija i azijska hrana. Na meniju imamo mnoga jela, od pašte, ljutih jela do slatkih jela, sushi sa svježom tunom i lososom, rekla je Anđela Ivanac, voditeljica restorana.
I restoran Kornat sudjeluje u Danima bakalara, a ovih dana ugostio je chefa Hrvoja Zirojevića koji je pripremao cijeli jelovnik na temu bakalara. Tako se mogao probati bakalar bianco s čipsom od guancialea, zatim paccheri punjeni dimljenim bakalarom, bakalar pašta fažol, pasticcio od bakalara i crema catalana, što je zasigurno učinilo da ovo tradicionalno jelo zasja na razne načine.
Bistro Pjat na jelovniku će imati bruschettu s bakalarom, paštetu i kuglice od bakalara, bakalar bianco, bakalar na brudet, orzoto s bakalarom i hrskavom pancetom. Između ostalog, tu je i pašta s bakalarom i škampima, kao i ukusni domaći tortellini punjeni kremom od bakalara u umaku od tartufa.
Đir po gradu ove godine možda nije u punom jeku, ali za one koji ga žele iskoristiti, ponuda je zaista zanimljiva.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Zbogom politici?
Bivša predsjednica ima novu karijeru
Novosti
EMSC
Potres magnitude 6,5 stupnjeva pogodio sjeverni Afganistan
Zadar
Dani Sveučilišta
Sveučilište u Zadru dodijelit će počasni doktorat prof. dr. sc. Nenadu Šestanu
Zadar & Županija
Stručna suradnja
Za projekte suradnje hrvatskih i norveških institucija dodijeljeno 1,1 milijun eura
Zadar & Županija
Obnova zemljišne knjige
U Benkovcu potpisivanje ugovora o izvođenju poslova katastarske izmjere
Zadar & Županija
PRUGA U NIGDJE
Dokumentarac novinarke Melite Vrsaljko donosi priču o zlatnim i tužnim vremenima benkovačkog željezničkog kolodvora
Zadar
Zadar Wine Festival
Najavljen najveći festival vina u Dalmaciji koji okuplja najbolje hrvatske vinare
Zadar
Mario Paleka
Zbog blokade gradskog proračuna neke smo zabavne manifestacije bili primorani otkazati
Zadar
Unatoč blokadi proračuna
Grad Zadar će isplatiti uskrsnice umirovljenicima
Feelgood
Zapitajte se