Utorak, 7. veljače 2023

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

POSLUJU U PLUSU

Tržnica Zadar dobila bespovratna sredstva za ribarnice i solarnu elektranu

Autor: Marina Vlakić

17.01.2023. 14:00
Tržnica Zadar dobila bespovratna sredstva za ribarnice i solarnu elektranu

Foto: Arif SitnicaGradska tvrtka Tržnica Zadar prošlu je godinu završila s dobitkom od 150.000 kuna. Direktor Tomislav Letinić ističe kako su zadovoljni rezultatima rada s obzirom na rastuću inflaciju i poskupljenje energenata. Najvažnije im je da, unatoč sveopćem porastu troškova, nisu morali podizati cijene svojih usluga te će prodavači i dalje plaćati cijene najma štandova kakve su bile i prošle godine.


Zahvaljujući poslovnim rezultatima i bespovratnim sredstvim, Tržnica ide u projekt gradnje solarne elektrane snage 28 kilovata koju će podići na zgradi veletržnice.


– Trebala bi biti gotova za nekoliko mjeseci, a njome ćemo pokriti većinu naših potreba za električnim energijom na veletržnici. Zgrada veletržnice zasad je jedino mjesto na kojemu možemo instalirati solarnu elektranu s obzirom da to nije moguće na tržnici na Poluotoku na kojoj rade naši najveći potrošači jer tamo postavljanje solara nije dozvoljeno. Projekt smo realizirali putem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, odnosno Javnog poziva za poticanje obnovljivih izvora energije objavljenog 30. ožujka prošle godine. Uspjeli smo dobiti maksimalnih 40 posto bespovratnih sredstava, odnosno nešto više od 80.000 kuna, a cijela investicija vrijedna je oko 200.000 kuna, ističe Letinić.


Suradnja s Gradom
Uskoro kreću u gradnju solarne elektrane, a plan im je dovršiti je do travnja. Tržnica Zadar osigurala je sredstva za još dva projekta koja će pridonijeti kvalitetnijem radu njihovih tržnica.


– U suradnji s Gradom Zadrom i Upravnim odjelom za EU fondove, osigurali smo sredstva za nabavku dva kioska-ribarnice koje ćemo postaviti na tržnicama Maslina i Bili brig. Natječaj je raspisala Lokalna akcijska grupa u ribarstvu »Plodovi mora«, za mjeru »Skraćivanje lanca opskrbe, plasman ribe i proizvoda ribarstva i akvakulture te jačanje pozicije ribarskog sektora«. Iznos od 400.000 kuna, koliko vrijede oba potpuno opremljena kioska, Grad je u cijelosti osigurao putem natječaja Flaga. Riječ je, dakle, o ulaganjima u kapacitete za prodaju plodova mora i ribarskih proizvoda, pojašanjava Letinić, dodajući kako će ovi kiosci značiti jako puno stanovnicima tih kvartova jer više neće morati po ribu i morske plodove dolaziti na ribarnicu na Poluotok.


Nove ribarnice


– Ovi kiosci-ribarnice opremljeni su svim potrebnim aparatima i namještajem jer nastojimo poboljšati ponudu na ove dvije male tržnice izvan Poluotoka. Svaki kiosk vrijedi 200.000 kuna, od čega smo dali 100.000 kuna za kiosk, a ostatak iznosa za opremu. Na početku ove godine stoga zaista mogu reći da smo zadovoljni ovim projektima i rezultatima poslovanja u prošloj godini s obzirom na sva poskupljenja koja su krenula na proljeće i trajala do listopada, kaže direktor Tržnice Zadar.


Iako je na glavnoj pijaci na Poluotoku sada puno manje prodavača te je i zarada od najma štandova manja, Letinić kaže kako se to neće odraziti na poslovanje Tržnice Zadar jer je riječ o uobičajenim godišnjim kretanjima.


– U siječnju i veljači promet je uvijek manji zbog lošijeg vremena, pa se i na glavnoj pijaci u Zadru osjeti pad prometa. No, uočili smo da je ove godine bilo nešto manje prodavača nego prošlih godina, što je problem kojeg ćemo morati sustavno rješavati kako bismo popularizirali ovaj prostor, čak možda i nekim drugim sadržajima koji će privući veći broj kupaca na tržnicu na Poluotoku, najavljuje direktor Tržnice Zadar.Ostvarili zaradu i na Adventu


Netom završeni zadarski Advent ostvario je odlične rezultate. Očekivanja su nadmašena, a to je potvrdio i direktor Tržnica Zadar, ujedno i jedan od organizatora.


– Nakon dva objavljena natječaja za 25 kućica ostvarili smo prihod od 140.770 eura, odnosno milijun i 60 tisuća kuna. Naši troškovi iznosili su oko milijun kuna, a ostatak sredstava smo utrošili kako bi pojačali program, rekao je Letinić.


Ostvareni prihodi ipak su premašili očekivanja, a direktor Tržnica Zadar više je o zadovoljan ostvarenim rezultatima.


Uspoređujući posljednji Advent s 2019. predpandemijskom godinom, prema riječima Letinića, ostvarili su oko 30 tisuća eura više prihoda. Zadovoljan je i pozitivnim komentarima posjetitelja koji su ovaj Advent ocijenili više nego uspješnim.


Podsjetimo, kako je prošle godine za zakup kućica na Adventu pristigao i rekordan broj prijava, njih 184, a rekordan iznos bio je 95 tisuća kuna.


– U prosjeku je zakup svih kućica iznosio 40 tisuća kuna, dodaje Letinić. (mš)