Četvrtak, 23. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Obaranje rekorda

U dvije zadarske luke u 2023. najavljeno uplovljavanje 158 kruzera

Autor: Marina Šaponja

20.01.2023. 11:42
U dvije zadarske luke u 2023. najavljeno uplovljavanje 158 kruzera

Foto: Arif SitnicaSukladno najavama ova godina trebala bi biti rekordna po broju kruzera koji će uploviti u zadarske luke Gaženicu te na Poluotoku.


Prema riječima Željka Kneževića, ravnatelja Lučke uprave Zadar, trenutačno je najavljeno uplovljavanje 158 kruzera, a što je 12 ticanja više nego lanjske, također rekordne godine za ovdašnji kruzerski turizam.


– Očekujemo sličan broj ili malo više putnika u odnosu na prethodnu godinu. Prošle godine smo zabilježili sveukupno 146 dolazaka brodova na kružnim putovanjima i oni su nam doveli 145.074 putnika. Dakle, zabilježen je rekordan broj dolazaka, međutim broj putnika još uvijek nije dostigao rekordne brojke koje iznose 182.000 putnika, a razlog tome je manja popunjenosti brodova na kružnim putovanjima tijekom 2022. godine, obrazložio je Knežević.
Manji broj putnika rezultat je što su tijekom prošle godine kruzeri plovili pod »epidemiološkim mjerama«, odnosno bili su popunjeni tek s 50 posto njihovih kapaciteta.


Norwegian Getaway dužine 326 metara, čije je uplovljavanje najavljeno 5. srpnja trebao bi biti najveći kruzer koji će uploviti u našu luku u 2023. godini.


Nakon skromnih brojki kada je riječ o broju kruzera te putnika koji su stigli u Zadar 2020., odnosno 2021. godine i to zbog pandemije, lanjska godina donijela je pozitivne brojke koje su još jednom potvrdile kako je Zadar postao nezaobilazna destinacija kada je riječ o kružnim putovanjima.


– Zgodno je napomenuti da već sada imamo najavljenih 217 dolazaka za 2024. godinu. U slučaju da ne bude velikih potresa na tržištu, ovaj broj dolazaka bi trebao generirati daleko više od 200.000 putnika u 2024. godini, što bi bio novi apsolutni rekord naše destinacije, najavio je ravnatelj Lučke uprave Zadar.


Prisjetimo se i kako je prošle godine, Zadar dva puta oborio rekord po broju kruzera koji su u jednom danu uplovili u matične luke. Tako su 18. srpnja po prvi put u Zadar uplovila četiri kruzera s ukupno četiri i pol tisuće putnika, dok je 12. listopada oboren rekord te je uplovilo čak pet kruzera.


Od ovog, elitnog turizma koristi su višestruke. Gosti s kruzera, većinom su bolje platežne moći pa će, ukoliko je ponuda sadržajna i raznolika, bez problema potrošiti i više eura. Bogatije ponude svakako su razlog više za razvoj ovog, ali i ostalih vrsta turizma na našoj obali od čega će koristi svakako imati domaće gospodarstvo.