ponedjeljak, 30. siječnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Pakoška lignjada ’22.

U Pakoštanima se u subotu održava Otvoreno prvenstvo u lovu na lignje

Autor: Boris Bulić

04.12.2022. 17:25
U Pakoštanima se u subotu održava Otvoreno prvenstvo u lovu na lignje

Foto: Arhiva ZLU Pakoštanima će se u organizaciji ŠRD Pakoštane – Pakoštane, u subotu 10. prosinca održati ovogodišnje, šesto po redu, Otvoreno prvenstvo u lovu na lignje ‘Pakoška lignjada ’22.‘.


Sve će kao i prošle godine započeti okupljanjem u caffe-baru Joko u Pakoštanima, gdje će se zaprimati i zaključivati prijave ovog natjecanja. Uslijedit će blagoslov svećenika, a odmah potom i isplovljavanje na more, u lovnu zonu neposredno ispred Pakoštana. Ondje će svaki natjecatelj odabrati za sebe najizgledniju poziciju na kojoj će se potruditi uloviti što je moguće više liganja.


Trud i konkurencija će biti veliki i žestoki jer je vrijednih nagrada puno, no prva, najveća na koju svi pucaju  je Yamahina penta od četiri KS koju će osvojiti natjecatelj koji na vagu donese najtežu lignju. Ekipe s najtežim ukupnim ulovom će osvojiti nagrade i priznanja za prvo, drugo i treće mjesto u ukupnom poretku dok će ekipa koja na vagu donese najmanju lignju također biti nagrađena posebnom nagradom.
Inače su propozicije vrlo jednostavne. Ekipe mogu biti najviše tročlane s tim da na brodu može biti i samo jedna osoba koja u tom slučaju predstavlja ekipu tog broda. Što se pribora tiče, dozvoljen je lov s maksimalno tri pribora po ekipi.


Pravednost tijekom lova


Kako bi se izbjegao izlazak van lovne zone, domaćin je našao vrlo jednostavno rješenje. Sudac će neposredno prije mraka od svake brodice pokupiti ‘tikete’ koje će prilikom prijave svaka ekipa dobiti na ruke. Tako će na vagu ići isključivo ulovi ekipa čiji ‘tiketi’ budu kod suca.


Premda se može učiniti neobičnom, ova je mjera potrebna kako bi se osigurala što je moguće veća pravednost tijekom lova. Naime, Vrgada, koja je za lignjolov vrlo atraktivna, većini manjih brodica i nije tako dostupna dok se brže brodice bez problema, ako bi startale odmah po oglašavanju početku natjecanja, mogu lako otputiti u taj akvatorij. Prikupljanjem ‘tiketa’ neposredno pred mrak, takvi ‘izleti’ čak i najbržim brodicama postaju nemoguća misija.


A i bodovanje je malo drukčije nego što je to uobičajeno, a što ovo natjecanje svakako čini zanimljivijim od ostalih.


Naime, ulov se boduje po principu 1 gram = 1 bod s tim da svaki primjerak lignje natjecateljima donosi dodatnih 100 bodova. U slučaju istog broja bodova prednost bi imala ekipa s većim brojem ulovljenih lignji.


Inače se boduje samo lignja, dok ostali glavonošci neće ići na vagu.


Nakon službenog dijela ovog natjecanja slijedi fešta uz grupu Magazin.