Četvrtak, 30. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ŠAPTAČ VRANAMA S KOLOVARA

Vrane mu vjeruju, čak izvoljevaju i poslastice

Autor: Nikolina Lucić

07.02.2023. 09:50
Vrane mu vjeruju, čak izvoljevaju i poslastice

Foto: Arif SitnicaU Zadru se mogu susresti kojekakvi zanimljivi likovi, ali do sada sigurno niste susreli šaptača vranama. Eto mi jesmo! Njegovo je ime Jere Perić. Vlasnik je lokala kod skakaonice na plaži Kolovare i ponosan šaptač vranama, koje ga svaki dan nestrpljivo očekuju. Prije nekoliko ih je godina počeo hraniti ni ne sluteći da će s njima postati dobar prijatelj.


U kratkom nam je razgovoru kazao kako mu vrane dolaze i na zvižduk, te kako ih uživa gledati u veličanstvenom letu iznad bazena i skakaonice.


– Jedna od vrana, svojevrsni kolovođa, čak mi i jede iz ruke i uvijek je prva kad treba jesti. Druge vrane iz jata tjera dalje od mene svaki put kad im nešto što nudim. Poznat je i po tome da svoju hranu skriva i pozorno čuva od drugih, kazao nam je Perić i dodao da s njima svaki dan razgovara i smiruje kada su nervozne.


Plahe životinje
– Vrane su zapravo jako plahe i vole svoj mir. Zato se uznemire čim se oko njihova staništa dogodi kakva gungula. Čak i meni prilaze samo kad su sigurne da ih nitko neće ometati, priča Perić, govoreći da ga gosti lokala gledaju u čudu, neki s veseljem, a neki u strahu.


– Znam kad su moje vrane gladne i kad su uplašene. Među ljudima, nažalost, postoje mnogi negativni stereotipi o ovim pticama, tako da nisu rado viđene. Najdraža im je poslastica kikiriki, kako oljušten, tako i u kori. Ako nemam kikirikija, ponudim ih oljuštenim orasima, ponosno kazuje Perić dok nam govori da on nije prvi koji je hranio lokalne vrane.


– Vrane su izbirljive kad se malo pripitome i malo naviknu na neku osobu. Sjećam se tako jedne zgode sa jednim stalnim kupačem, koji je, kao i ja, počeo hraniti vrane. Jednoga su se dana, kada im nije imao što ponuditi, one naljutile i ukrale mu kupaće dok je bio u moru.U šali smo se dogovorili da ću mu platiti trošak kupaćeg jer su ga okrale »moje vrane«, prisjeća se Perić, te za nas sprema još jednu zgodu koja se tiče vraninih prehrambenih navika.


Dobro pamćenje


– Vrane jako dobro pamte svoju okolinu i ljude s kojima se susreću. Jednom su tako nasrnule na biciklista koji je prolazio kraj lokala, jer su ga po ćelavoj glavi zamijenile za jednog šetača koji ih nekoliko dana nije došao nahraniti. To govori dovoljno o tome koliko su privržene ljudima i hrani, poručio je Perić.


Za kraj nam je razgovora pak ispričao zgodu koja datira u vrijeme kada je na Kolovarima još radio Odjel za javno zdravstvo, čiji je zaštitar dobio »batine« pokušavajući spasiti malog ptića.


– Ptić je ispao iz gnijezda, a zaštitar ga je pokušao zaštititi od mačaka i kojekakvih drugih opasnosti. No, kada su ga vrane vidjele u blizini mladunčeta, brzo su zaboravile na njegovu velikodušnost, te su nesretnika počele kljucati sve do se nije spasio ulaskom u autobus, ispričao je Perić.