Petak, 31. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Domovinski pokret

Vrijeme je za kolektivnu ostavku Gradskog vijeća i raspisivanje novih izbora

Autor: Vanja Mirčeta

01.02.2023. 16:40
Vrijeme je za kolektivnu ostavku Gradskog vijeća i raspisivanje novih izbora

Foto: Arif SitnicaVeć mjesec dana slušamo i svakodnevno gledamo rat priopćenjima između raznih političkih opcija u Gradskom vijeću. Čini se kako se takvoj situaciji ne nazire kraj. Mislim da je to logičan slijed jednog neobičnog stanja u Gradskom vijeću koje je posljedica rezultata na posljednjim lokalnim izborima. Naime, od tada do danas u Zadru se dogodio čitav niz presedanskih situacija. Presedan je i to što HDZ po prvi put nema većinu u Gradskom vijeću. Neobična je situacija i to da imamo kohabitaciju koju Zadar do sada nije vidio, gradonačelnika iz jedne političke opcije, a da većinu u Gradskom vijeću čine druge političke opcije, rekao je danas Damir Biloglav, gradski vijećnik i predsjednik podružnice Domovinskog pokreta Zadarske županije na konferenciji za novinare u organizaciji Domovinskog pokreta.


Dodao je kako je jako neobična situacija i to da je gradonačelnik Branko Dukić došao s prijedlogom proračuna protiv kojeg na kraju glasuje njegova vlastita stranka.


Upravljanje Gradom


– Imamo i odluku gradonačelnika da se ne izvršava proračun, odnosno da se primijeni privremeno financiranje. To sve ukazuje na neobično stanje u Gradskom vijeću te bih rekao kako je danas svima jasno, kako predstavnicima svih političkih opcija u Gradskom vijeću, ali i našim sugrađanima, da ovo što sada trenutačno imamo dugoročno nije održivo ni dobro za naš grad. Mi u Domovinskom pokretu smatramo da je sazrelo vrijeme, odnosno da je jedini pravi izlaz iz ovakve situacije sazivanje izvanrednih izbora ne bi li se tada došlo do drugačije matematike u Gradskom vijeću kako bi grad mogao funkcionirati na normalan način, kao što je to bilo i do sada, bez obzira na sve zamjerke koje imamo na način na koji je to dosadašnja vlast radila u našem gradu, poručio je Biloglav koji smatra kako bi prema građanima bilo pošteno prihvaćanje kolektivne političke odgovornosti, odnosno svi članovi Gradskog vijeća trebali bi podnijeti kolektivne ostavke kako bi se izašlo na nove izbore nakon kojih bi se vrlo vjerojatno i promijenila struktura unutar Vijeća, nakon čega bi bilo moguće neometano upravljanje Gradom.
– Pozivamo ovom prilikom gradonačelnika Dukića i predsjednike klubova različitih političkih stranaka u Vijeću da sjednu za stol, da se dogovore, da svi zajedno istovremeno damo ostavku te idemo na nove izbore. Domovinski pokret ne veseli se novim izborima, jer je to uvijek jedna situacija koja ukazuje da nešto ne valja u upravljanju Gradom Zadrom, ali se ne bojimo i ne ustručavamo te smo u svakom momentu potpuno spremni za nove izbore, naglasio je Biloglav.


Osim u Gradu Zadru, sličnu situaciju imamo i u općini Vir na što se osvrnuo predsjednik ogranka DP-a općine Vir i vijećnik u Općinskom vijeću Vira, Šime Buškulić.


Proglasili nas neprijateljima Vira


– Naš načelnik Marino Radović blokirao je proračun, odnosno stavio ga na nužno financiranje, kao što je Dukić napravio u Gradu Zadru. Mi, bivša oporba imamo većinu u Općinskom vijeću, i sada kada bismo trebali odlučivati o proračunu došli smo do toga da nas proglašavaju neprijateljima Vira. Preko 20 godina se na Viru stihijski trošio novac iz proračuna, a na Viru nemamo nikakvu infrastrukturu, niti škole niti vrtić, kanalizaciju, vodu, pa ni DVD, odnosno sve ono što susjedne općine poput Privlake i Vrsi imaju i to s puno manjim proračunom, istaknuo je Buškulić.


Konferenciji za novinare nazočio je i Stipo Mlinarić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta koji je svojim kolegama došao dati potporu pri vjerojatnom raspisivanju novih izbora. Osim toga osvrnuo se i na novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama te istaknuo:


– Opet se događa korupcija i lopovluk i čini se da ćemo davanjem plaža u koncesije morati plaćati ulazak na naše plaže. Odmah u prvom čitanju ovog Zakona bili smo protiv toga, dali smo amandmane. Iako se iz HDZ-a kunu da to neće biti baš tako, ponukani iskustvom s njima pušemo i na hladno. Vidjet ćemo hoće li se u drugom čitanju prihvatiti naši amandmani i što će se u konačnici dogoditi, zaključio je Mlinarić