Utorak, 21. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

radovi na gatu

Sanacija rive završit će u rujnu

Autor: Marina Šaponja

07.01.2023. 12:00
Sanacija rive završit će u rujnu

Foto: Mislav KlanacRadovi na rekonstrukciji zadarske rive u punom su zamahu. Cilj je dovršiti ih u planiranom roku, u rujnu ove godine, unatoč tome što će obuhvatiti i mjesece turističke sezone.


Radovi na sanaciji zadarske rive započeli su 3. srpnja 2021. godine, a prema projektu, očekivani završetak je kraj prosinca 2023. godine, no imoglo bi to biti i nekoliko mjeseci ranije.


Gat, odnosno mul na rivi, bio je u jako lošem stanju, stoga je njegova rekonstrukcija bila neophodna, a trenutačno se radovi odvijaju upravo na njegovoj sanaciji, saznajemo od Željka Kneževića, ravnatelja Lučke uprave Zadar.
– Sredinom rujna prošle godine započeli su radovi na rekonstrukciji i produženju gata za 15 metara na zadarskoj rivi koji se odvijaju u sklopu projekta »Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar – Poluotok«. Trenutačno se na gatu vrše radovi uklanjanja kamenih obloga, ugradnje temeljnih elemenata gata, betoniranja između montažnih elemenata, predopterećenja temeljnih elemenata gata i izvođenja nadmorskog zida gata, dok je demontaža kamenog opločenja i poklopnica izvršena u cijelosti, objasnio je Knežević.


Produženi gat će po dovršetku projekta imati dimenzije kakve je imao kada je kao brodsko pristanište izgrađen prije više od stotinu godina, dužine 15 metara.Završeni radovi u sklopu projekta Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar Poluotok napreduju vrlo dobro te je zaključno s 31.prosinca 2022. izvršeno oko 79 posto ukupno predviđenih radova.


– Ako usporedimo postotak proteklog vremena prema ukupno planiranom i postotak financijske realizacije, očekuje se da bi radovi mogli biti završeni u planiranom roku, odnosno u rujnu 2023. godine, zaključio je Knežević.


Spomenimo i kako ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 8,96 milijuna eura, od čega 7,5 milijuna eura sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, dok nacionalni doprinos iznosi 1,3 milijuna eura.