Petak, 31. ožujka 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Dan sigurnijeg interneta

Starija populacija na Internetu lakše povjeruje teorijama zavjere

Autor: Marina Šaponja

07.02.2023. 11:15
Starija populacija na Internetu lakše povjeruje teorijama zavjere

Foto: Slavko Midzor/PIXSELLDan sigurnijeg interneta obilježava se u svijetu drugog utorka u veljači, a inicijativa je krenula 2004. s ciljem odgovornijeg i sigurnijeg korištenja online tehnologija, posebice društvenih mreža među djecom i mladima. Ujedno je ovo i dobra prilika da se iznova ponove savjeti o opasnostima i sigurnostima na internetu, zaštiti osobnih podataka, načinima ponašanja, odgovornom korištenju modernih tehnologija.


Moderne tehnologije postupno igraju sve važniju ulogu u životima pojedinaca, a djeca i mladi sve više vremena provode upravo na Internetu, odnosno na društvenim mrežama. Sociolog izv. prof. dr. sc. Krešimir Krolo sa Sveučilišta u Zadru, naglašava kako korištenje tehnologija jednako za sobom donosi dobre i loše posljedice.


– Imamo cyber bullying kao lošu posljedicu, zatim svijet predstavljen da bude »oku ugodan« u kojem se skrivaju nedostaci, a ističu pozitivne stvari. Problem su i nerealna očekivanja u virtualnom svijetu, što može ostaviti posljedice na mentalno zdravlje, rekao je Krolo.


Stariji od 50 osjetljiva skupina
Na Internetu posebnu pažnju treba obratiti na regulaciju sadržaja, a govorima mržnje ne smije se davati prostora. Obrazovanje, javne tribine i medijska pismenost su važni kako bi korisnici Interneta, s naglaskom na mlade mogli prepoznati lažne sadržaje i vijesti.


– Istraživanja pa i tribine koje smo organizirali pokazuju nam kako su mlade osobe otpornije, odnosno bolje prepoznaju nedostatke na Internetu, lažne vijesti i slično u odnosu na stariju populaciju koji su osjetljiviji po tom pitanju.


Kada je riječ o informiranju i sadržajima među mladima i starijima od 50 godina je digitalni jaz i oni su osjetljiva skupina i skloniji su povjerovati teorijama zavjere, dodaje Krolo. Kada je riječ o društvenim mrežama i njihovoj velikoj ulozi u životima mladih i adolescenata, Krolo naglašava kako se uvijek s pojavom neke od društvenih mreža javi bojazan, koja traje neko vrijeme, a nakon toga ona prestane.


– Kada se pojavio Facebook mnogo je bilo različitih priča, a sada je skroz u redu imati otvoren profil na toj mreži. Tik Tok također ima negativnih komentara, ali i to se pomalo smanjuje.


Treba, međutim, naglasiti mladi, ali i stariji trebaju paziti na zaštitu podataka i svoju privatnost, dakle da ne objavljuju fotografije i sadržaje koji im kasnije mogu naštetiti. Informacije stavljene na Internet ne nestaju u digitalnom svijetu, objašnjava Krolo.