U korak s ovogodišnjim zabavnim programom na Adventu u Zadru i gastronomski dio oduševljava šarolikošću. Osim tradicionalne hrane, kao što je već svima dobro znani bakalar od kojeg, kad se radi “na bjanko”, miriše cijela ulica, pašticade, skradinskog rižota, brudeta od sipe i divljači s njokima, ovogodišnji advent u svojoj gastronomskoj ponudi ima još iznenađenja.
Dobar spoj tradicionalnog i modernog predstavljaju riblji burgeri. Ima i poslastica za one sa slatkim zubom, od fritula, ušećerenih badema, prženih lješnjaka, karameliziranih jabuka, palačinki s raznim punjenima i pecipaja, do okusa dobro poznatih i u susjeda nam Talijana – arancinai limuncina. Kad smo već kod talijanske kuhinje, nije loše spomenuti ni slatki brioche con gelato i riblji fritto misto – ali nitko ne zna spremiti ribu bolje od Dalmatinaca.
Ni ljubitelji fast fooda ne ostaju gladni zahvaljujući burgerima od junetine i domaće divenice. Dašak Slavonije u Dalmaciju donijele su kobasice napunjene po slavonskoj recepturi.
Raznolika ponuda
Primjetna razlika u ovogodišnjoj gastronomskoj ponudi, za razliku od prošlogodišnje, očitovat će se u jelima iz azijske kuhinje, a svoju “kužinu” predstavljaju pod nazivom “Božić na azijski način”. Ako zavirite iza pulta, tamo ćete pronaći kozice iz woka i dandan noodles, odnosno rezance s povrćem, jelo koje potječe iz kineske sečuanske kuhinje. Nakon konkretne azijske spize, ako vam ostane mjesta za desert, možete se počastiti ginger toffee pudingom.
Ni vegani, zahvaljujući nizu ugostitelja koji u svojoj ponudi imaju barem jedno vegansko jelo, neće ostati zanemareni.
Obradovat će se i oni koji ne mogu zamisliti obrok bez mesa, a na meniju su za njih pljeskavice, trgana svinjetina u sendviču, burgeri s odležanom junetinom i pikantnim pilećim krilcima, kao i mnoga druga jela.
Zaliti jelo na kraju možete dobrim starim kuhanim vinom, hladnim i toplim koktelima, rakijama, likerima, kuhanim vinima, zadarskim craft pivom i gin tonikom (ako vam je obični dosadio, možete probati onaj sa sokom od bazge i brusnice te s medom i paprom), a one koji preferiraju bezalkoholna pića, razveselit će vruća čokolada i razni drugi topli napitci.
Jedno je sigurno – tko god kroči na advent u namjeri da kuša dobru spizu, neće ostati gladan.
Objavljeno u suradnji s TZ Zadar
najnovije
najčitanije
Nogomet
Liga prvaka
Niclas Fullkrug donio minimalnu prednost Borussiji, Parižani dvaput pogodili vratnicu
Hrvatska
PETAR VUŠKOVIĆ
Analitičar: Milanoviću smo dno dna EU!? Pa ljudi moji, pretekli smo Rumunjsku, Slovačku i Grčku!
Svijet
BEOGRAD
Budući premijer Srbije želi bolje odnose s Hrvatskom, Žigmanov opet u vladi
Nogomet
Županijski kup
Škabrnja ’91 i Hrvatski vitez nakon drame u finalu
Nogomet
Serie B
Nekadašnji osvajač Kupa UEFA i Kupa kupova se vratio u Serie A, bivši napadač Rijeke nije igrao
Zadar & Županija
BOGAT PROGRAM
Ne znate gdje za Praznik rada? U Zadarskoj županiji organizirano niz prigodnih događanja
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Scena
ČLAN SASSUOLA
OSVOJIO MNOGE JEDNOSTAVNOŠĆU: Reprezentativac Martin Erlić u sretnoj je vezi sa Zadrankom
Zadar
CIJENE SLADOLEDA
Pogledajte kako se kreću cijene kuglice sladoleda na Poluotoku: ‘Možda je to malo puno dati za sladoled…’
Zadar
POTREBA ILI TREND