Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

advent u zadru

Što to dobro miriše na zadarskom Adventu?

Autor: Doria Kolanović

14.12.2022. 00:00
Što to dobro miriše na zadarskom Adventu?


U korak s ovogodišnjim zabavnim programom na Adventu u Zadru i gastronomski dio oduševljava šarolikošću. Osim tradicionalne hrane, kao što je već svima dobro znani bakalar od kojeg, kad se radi “na bjanko”, miriše cijela ulica, pašticade, skradinskog rižota, brudeta od sipe i divljači s njokima, ovogodišnji advent u svojoj gastronomskoj ponudi ima još iznenađenja.


Dobar spoj tradicionalnog i modernog predstavljaju riblji burgeri. Ima i poslastica za one sa slatkim zubom, od fritula, ušećerenih badema, prženih lješnjaka, karameliziranih jabuka, palačinki s raznim punjenima i pecipaja, do okusa dobro poznatih i u susjeda nam Talijana – arancinai limuncina. Kad smo već kod talijanske kuhinje, nije loše spomenuti ni slatki brioche con gelato i riblji fritto misto – ali nitko ne zna spremiti ribu bolje od Dalmatinaca.





Ni ljubitelji fast fooda ne ostaju gladni zahvaljujući burgerima od junetine i domaće divenice. Dašak Slavonije u Dalmaciju donijele su kobasice napunjene po slavonskoj recepturi.


Raznolika ponuda


Primjetna razlika u ovogodišnjoj gastronomskoj ponudi, za razliku od prošlogodišnje, očitovat će se u jelima iz azijske kuhinje, a svoju “kužinu” predstavljaju pod nazivom “Božić na azijski način”. Ako zavirite iza pulta, tamo ćete pronaći kozice iz woka i dandan noodles, odnosno rezance s povrćem, jelo koje potječe iz kineske sečuanske kuhinje. Nakon konkretne azijske spize, ako vam ostane mjesta za desert, možete se počastiti ginger toffee pudingom.



Ni vegani, zahvaljujući nizu ugostitelja koji u svojoj ponudi imaju barem jedno vegansko jelo, neće ostati zanemareni.


Obradovat će se i oni koji ne mogu zamisliti obrok bez mesa, a na meniju su za njih pljeskavice, trgana svinjetina u sendviču, burgeri s odležanom junetinom i pikantnim pilećim krilcima, kao i mnoga druga jela.


Zaliti jelo na kraju možete dobrim starim kuhanim vinom, hladnim i toplim koktelima, rakijama, likerima, kuhanim vinima, zadarskim craft pivom i gin tonikom (ako vam je obični dosadio, možete probati onaj sa sokom od bazge i brusnice te s medom i paprom), a one koji preferiraju bezalkoholna pića, razveselit će vruća čokolada i razni drugi topli napitci.



Jedno je sigurno – tko god kroči na advent u namjeri da kuša dobru spizu, neće ostati gladan.


 


Objavljeno u suradnji s TZ Zadar